Taksimetreler değişiyor

Yaklaşık 30 yıldır taksilerde kullanılan taksimetre cihazları Ekim 2016’da hurdaya çıkacak. Yeni cihaz arama yapacak, SMS atacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK, İstanbul’daki 18 bin takside yer alan taksimetre ve buna bağlı sistemlerini yenilemek için ihaleye çıktı.

Taksinet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birtan Pabuçcu, konuyla ilgilendiklerini belirterek, yeni nesil taksimetre üreten ve dünya genelinde yüzde 65 pazar payına sahip Taxitronic ile distribütörlük anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birtan Pabuçcu, İSPARK’ın ”Taksi İşletimi ve Yönetimi” ihalesinden ön yeterlilik alan 4 şirketten 2’si ile görüştüklerini ve görüştükleri şirketten birinin ihaleyi kazanması halinde İstanbul’daki 18 bin taksinin yüksek teknolojiye sahip GoboxPOS taksimetre cihazları ile yenileceklerini dile getirdi.

Cihazın bir araca 2 saatte montaj edildiğini bildiren Pabuçcu, montajın 6-8 ay süreceğini, sistemin oturmasının ise 1 yılı bulacağını ifade etti.

Cihazın özellikleri

Ürün hakkında bilgi veren Pabuçcu, normalde ayrı ayrı olan taksimetre, navigasyon, cep telefonu, ödeme cihazı ve araç bilgi ekranının tek bir cihazda toplandığını söyledi.

Taksilere özel pos izni almış dünyadaki tek markanın Taxitronic olduğuna dikkati çeken Pabuçcu, ”Bu cihazda telefon özelliği de var. İçerisine 2 tane sim kart koyulabiliyor. Hem arama yapabiliyorsunuz, hem de SMS çekebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Yurt dışından getirdikleri GoboxPOS’u Ortadoğu’ya ihraç etmek istediklerini de vurgulayan Pabuçcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu cihazın GPS ve GPRS özelliği de var. Aynı zamanda taksi merkezi ile SMS ve internet yoluyla mesajlaşma özelliği de. GoboxPOS 3G’ye, 4G’ye, 5G’ye ve Wimax’e de uyumlu olan bu cihaz dünyada sekiz ayrı tarifeyi uygulaya bilme özelliği ve görme engelli vatandaşlar için çağrı merkezinden gelen iş emrine göre taksi ücretini periyodik olarak sesli okuyabiliyor. Koltuğun arkasına yerleştirilecek bilgi ekranları ile müşteriler hangi araca bindiğini ve taksi şoförünün sicil numarası gibi konularda da bilgilendirilecek. Çünkü müşteriler bindikleri taksilerde eşyalarını unutuyorlar ve daha sonra bulamıyorlar. Bu bilgi ekranı aynı zamanda şirketlerden reklam da alacak. Bundan elde edilecek gelirden de taksici kazanacak. O reklamı izleyen taksi müşterisi de kampanya doğrultusunda 500 metre, 1 km gibi hediye yol gibi promosyonlar kazanacak.”

“18 ÜLKEDE 500 BİNDEN FAZLA ARACA TAKILDI”

Yeni nesil bu cihazın Almanya’da Mercedes marka araçlara onaylanmış (OEM) olarak, kalite kontrolü yapılmadan, direkt fabrikada takıldığına işaret eden Pabuçcu, ”Normalde Mercedes’e takılacak bir cıvata bile 50 testten geçiyor” ifadelerini kullandı. İSPARK ihalesinin sonucunu beklerken başta Ankara, İzmir ve Gaziantep olmak üzere bir çok ilden yoğun talep aldıklarını kaydeden Pabuçcu, yetkili makamlardan Avrupa Birliği (AB) onaylı tüm izinleri aldıklarını vurguladı. Dünyada bu cihazın 18 ülkeden 500 binden fazla araca takıldığı bilgisini veren Pabuçcu, taksilere GoboxPOS’un yerleşmesi ve hizmete girmesinin zaman alacağını kaydetti.  Bu sistemin sadece araç içi donanımdan ibaret olmadığını aktaran Pabuçcu, ”call center”larının olması, 8 ayrı yazılımlarının kurulması ve taksilere bedava işletim hizmetinin sunulması gibi bir takım yatırımlar gerektiğini bildirdi.

Bu cihazın sadece İstanbul yatırımı için 90 milyon liraya ihtiyaç olduğuna işaret eden Pabuçcu, konuşmasına şöyle devam etti:

”Bunun sadece 20 milyon liralık kısmı 18 bin aracı idare edecek bir çağrı merkezi ve hizmet birimlerinin kurulması için lazım. Bu cihazı takan taksilere Anadolu ve Avrupa yakalarında garajlar kurup, işçilik ücretsiz tamir hizmeti sunulması gerekli. Taksileri garaja çekerek ucuz ürünler kullanmalarının önüne geçip, orijinal yedek parça kullanmalarını sağlamayı düşünüyoruz. Proje hayata geçmesi ile İstanbul için yaklaşık 500 kişiyi istihdam sağlayabiliriz. Sistem devreye girdikten 1 yıl sonra ise 250 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.”

 

AA, Haber7

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir