Sürdürülebilir Ulaşım Nedir?

Ulaşım talep yönetimi (UTY) “sürdürülebilir” bir ulaşım sisteminin oluşturulmasına yardım eder. UTY; kaynak tasarrufu, eşitlik, çevre koruma, etkin arazi kullanımı gibi sürdürülebilirlik hedeflerini destekler. Sürdürülebilir ulaşımın sağlanması için dört kriterin sağlanması gerekir.

Çevresel olarak makul – yani çevreye zarar vermeyen.

Ekonomik olarak tutarlı – sistemin ücretlendirilmesi içsel ve dışsal bütün maliyetleri kapsayacak şekilde yapılarak ekonomik sistemde doğru bir temele oturtulmalı ve bazı ulaşım sistemlerinin kullanımı, örneğin otomobil ulaşımına gizli bir şekilde sübvansiyon sağlayarak, çarpıtılmamalıdır.

Sosyal olarak hakça – yani toplumun bütün kesimlerine minimum bir erişilebilirlik sağlayan.

Politik olarak sorumlu – sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi için politik sorumlulukları yerine getiren,

özelliklere sahip.

Sürdürülebilir bir ulaşım için en önemli unsur, doğru ulaşım ücretlendirilmesinin yapılabilmesidir. Yani kullanıcılara yansıtılan ulaşım ücretleri, alt yapı maliyetlerini ve emisyon, kaza, sıkışıklık ve gürültüden kaynaklanan dışsal maliyetleri de kapsamalıdır.

 

Yazıda yararlanılan makale: Prof. Dr. Gökmen ERGÜN ve Ar. Gör. Gürkan GÜNAY, “Otopark Stratejileri ile Ulaşım Talep İdaresi”, 3. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu Bildiri ve Sunum Kitabı, 2013.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir