Subaru’yu Türkiye’de üret önerisi

Levent Köprülü Japonya’nın önemli üreticilerinden Subaru’nun Türkiye distribütörü Bayraktar Holding, Avrupa için Toyota’nın Adapazarı fabrikasının bir bölümünde üretim yapılabileceği önerisinde bulundu. Ülkesi dışında sadece ABD’de tesisi bulunan ve Toyota’nın yüzde 17’lik hisse sahibi olduğu Subaru ise, “Kapasitemiz şu an için yeterli. Şimdilik Avrupa’da üretim planımız yok” yanıtını verdi.
Subaru Türkiye Genel Müdürü Toros Kardaş, öneriyi yaklaşık 6 ay önce Japonya’daki bir toplantıda dile getirdiklerini belirterek, “Türkiye’deki Toyota fabrikasının bir bölümünde Subaru üretimi yapılabileceği önerisini ortaya attık. Onlara çok ilginç geldi, not ettiler ancak yakın bir zamanda böyle bir ihtiyaç doğacağını düşünmediklerini söylediler” dedi. Kardaş, “Japonya’da yeterli kapasite olduğunu ve Avrupa’da üretimi gerektirecek düzeyde talep bulunmadığını, bunun daha ileriki zamanlarda gündeme gelebileceğini ifade ettiler. Reddetmediler ama kesin yanıt da vermediler. Önce Çin sonra Avrupa’da büyümek istiyorlar. Bu konuda gelişme olursa Türkiye merceklerinde olacak” diye konuştu.
Kardaş, Toyota’nın Verso-S modeliyle ortak platformda üretilen ve Avrupa’da da piyasaya sunulması düşünülen Trezia’nın, Subaru tarafından Adapazarı fabrikasında üretilmesinin mantıklı olabileceğini kaydetti.

“Önce talebi görmeliyiz”
Subaru Avrupa Satış ve Pazarlama Müdürü Toru Matsuna, çok büyük ölçekli bir üretici olmadıklarını ve Avrupa için Japonya’da üretim yapmaya devem edeceklerini söyledi. Baytur Motorlu Vasıtalar A.Ş Yönetim Kurulu üyesi de olan Matsuna, şöyle devam etti:
“Şu aşamada Avrupa’da üretimi düşünmüyoruz. Talebi görmeden Avrupa’da yatırıma kalkışmamız mümkün değil. Zaten şu aşamada Avrupa’da satışlar yavaş ve Avrupalı üreticilerin halen büyük miktarda atıl kapasite bulunuyor. Ancak ileride talep yükselirse, o zaman düşünebiliriz.”
2015 yılında tüm dünyada 900 bin adet satış hedefleri bulunduğunu belirten Matsuna, “Dolayısıyla gerekli yatırımlarımızı yapıp, o tarihteki talebe yetişmeye çalışacağız. Avrupa’da hedefimiz 2015’te 70 bin adet” diye konuştu. Öncelikli hedeflerinin Çin olduğunu kaydeden Matsuna, “Çin fabrikamızı devreye alacağız. Model yelpazemizin tamamını 2015’e kadar yenileyip, kaliteye yoğunlaşacağız” dedi.

“Agresif büyüme istenmiyor”
Subaru Türkiye Genel Müdürü Toros Kardaş, Subaru’nun üreticisi Fuji Heavy Industries şirketinin Baytur’a ortak olduğunu hatırlatırken “Japonlar Türkiye’ye büyük önem veriyor. Zaten ortak olurken Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline yatırım yaptılar. Ancak agresif büyüme düşünmüyorlar” diye konuştu.
Kardaş, ÖTVartışından en çok etkilenen firma olduklarını, bu nedenle 2011’i 750 adetle kapatacaklarını, XV ile 2012 hedeflerinin toplamda 1400 adet olduğunu belirtti.

Milliyet

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir