Stil ve performansın temsilcisi: Brabus SLS Roadster

Essen Motor Show 2011’in en çok dikkat çeken standlar arasında Brabus’da yer aldı. Fuarın ardından en çok konuşulan otomobillerin içinde ise Brabus SLS Roadster vardı. Bu otomobil tasarımı ve performansı ile dikkat çekiyor.
Brabus yeni SLS Roadster’i modifiye ererken kullanılan karbon fiber teknolojisini havacılıktan adapte etti. Karbon fiber parçalar gövde renginin zıt renklerinde seçilerek aracın yapılan işlemleri dışa yansıtılmış oldu. Ön spoylerle başlayan aerodinamik yapı görsel olarak kendini hemen belli ediyor. Ön aksın üzerindeki kaldırma gücünü de olumlu yönde etkileyen bu spoyler tampona da oldukça şık bir hava katıyor. Tamponun yan hava girişlerindeki hava ızgaraları da aerodinamik kitten nasibini almış. Yan kısımda aerodinamik efektler arka çamurluğun alt kısmında kullanılmış. Arka tamponun alt kısmındaki difizörler de Brabus’un sihirli dokunuşları arasında. Bagaj kapağındaki spoyler kibar ve son derece etkili tasarıma sahip.
SLS Roadster’in normal açılan kapılarından içeri girerken Brabus’un il imzasının marşpiyelde olduğunu görüyoruz. Aydınlatmalı Brabus logolu kapı eşikleri hemen dikkat çekiyor. Gösterge paneli de diğer Brabus modifiyeli araçlarda olduğu gibi değiştirilmiş. 400 km/s maksimum hızın konulduğu yeni gösterge paneli sürücüsünü kışkırtıyor. Direksiyon simidi ve pedallar da değişimden nasibini almış. Deri işçiliğinde Brabus yine üstünlüğünü bu otomobilde de gösteriyor. Brabus’tan bu SLS’i spariş verirken deri veya alkantara seçeneğini alabiliyorsunuz. Ayrıca ahşap, alüminyum yada karbon fiber ekipmanları aracın içinde kullanabiliyorsunuz.
Brabus SLS Roadster’de monolok F Platinum Edition çapraz kollu jantlar kullanılmış. 20 ve 21 inçlık jantlar önde ve arkada farklı ebatarda sunuluyor. Bu araca uygun olan lastikler Yokohama firması tarafından tedarik ediliyor.
Blistein ile iş birliği ile geliştirilen süspansiyon sistemi 40 milimetra alçaltılabiliniyor. Orta konsoldaki bir butonla devreye giren süspansiyon sistemi sayesinde konforlu veya sportif araç kullanma imkanı sunuyor.
Ekstra yüksek konumdayken Brabus SLS Roadster araç hızlanmaya başladığında normal konuma geçiyor. 30 km/s’nin üzerindeki hızlarda devreye giren bu sistem özellikle aracın burnunu normal seviyeye inmesini sağlıyor. Ardından daha da alçaltmak isterseniz içerideki butonla bu işlemi yapabiliyorsunuz.
Sportiflik SLS Roadster’de sadece dış görünümle olmadı. Brabus mühendisleri kaputun altına da dokunmadan etmediler. Brabus motor uzmanları 6.3 lt V8 motoru bu araçta kullandıç Brabus B63 S kodlu bu motor oldukça yüksek devirli olması ile ilk olarak dikkat çekiyor. Bu motorun performans kitinde ateşleme, özel enjeksiyon, yazılım, motor elektronik sistemleri ve yüksek performan egzozları kullanılıyor. Hafif titanyum malzemeden üretilen egzoz sistemi 84 mm çapına 4 adet çıkışla son buluyor. 12 kg daha hafif olan bu egzoz ağırlık konusunda da araca avantaj sunuyor. Bu egzozun bir başka özelliği de kokpitten kumanda edilebilmesi. Kokpitten devreye giren kelebekle egzoz standarttan yarış otomobili ses çıkartmaya başlıyor. Tüyleri diken diken eden bu ses sürücüyü kadar otomobilin civarında bulunan herkesi tahrik ediyor. 611 HP gücünde olan Brabus SLS Roadster görünümü kadar gücünün de sınırlarını zorluyor. Türkiye’de F355 Otomotiv tarafından Brabus’un SLS Roadster modelini sipariş vermek mümkün.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir