Saugar 2 World Solar Challenge 2011 de ülkemizi temsil edecek

Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirilen SAGUAR’ın yeni modeli, Avustralya’da düzenlenecek World Solar Challenge 2011’e katılıyor.
Motorola Solutions Vakfı’nın desteklediği “Türkiye’nin Güneş Arabası SAGUAR” Avustralya’yı boydan boya geçmeye hazırlanıyor.
Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu SAİTEM tarafından geliştirilen ve 2009’da dünyanın en iyi 10 güneş aracı arasına giren SAGUAR’ın yeni modeli, Avustralya’da düzenlenecek World Solar Challenge 2011’de yarışacak. Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu SAİTEM, Ekim ayında Avustralya’da gerçekleşecek World Solar Challenge 2011’de yarışacak olan güneş arabası SAGUAR 2’yi Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı. İki yılda bir düzenlenen ve büyük bir kısmı Avustralya çöllerinde geçen 3021 km’lik World Solar Challenge yarışlarında Türkiye’yi temsil eden SAGUAR’ın bir önceki modeli, 2009 yılında gerçekleşen yarışlara ilk kez 2009 yılında katılan SAGUAR, bir önceki modeliyle kendi kategorisinde ülkesinden binlerce kilometre uzaklıkta Dünya 9.luğunu elde etmişti. Bu yılki yarışlarda ise Türkiye’yi SAİTEM tarafından özellikleri ve verimliliği daha da geliştirilen SAGUAR 2 modeli temsil edecek.
Motorola Solutions’ın yanı sıra Yontech, Nuh Enerji ve Transtime gibi ülkemizin ve dünyanın önde gelen kurumlarının da destek verdiği projenin tanıtım toplantısında Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih ÜSTEL, Mühendislik Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Etem KÖKLÜKAYA, iki dönemdir projenin platin sponsoru olan Motorola Solution’ın Ülke Başkanı Bora GÜRÇAY ve diğer proje sponsorları da hazır bulundu.
“Sürdürülebilirlik ve inovasyon bir arada”
Projeye iki dönemdir destek veren Motorola Solutions Vakfı adına konuşan Motorola Solutions Ülke Başkanı Bora Gürçay, görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Dünya çapında ofisleri bulunan Motorola Solutions, faaliyet gösterdiği her ülkede topluma fayda ve katma değer sağlayacak çalışmalarda bulunmaya azami gayret gösteriyor. Motorola Solutions Vakfı, bu yaklaşım çerçevesinde inovasyon içeren, kamu güvenliği, felaket sonrası sıkıntıların giderilmesi ve özellikle fen ve matematik alanındaki eğitimin desteklenmesi konularına odaklanıyor. Biz de Motorola Solutions Türkiye ofisi olarak inovasyon ve sürdürülebilirliğin bir arada olabileceğinin iyi ve cesaret verici örneklerinden biri olduğunu düşündüğümüz SAGUAR güneş arabasını iki dönemdir gururla destekliyoruz.”
World Solar Challenge 2011 yarışması, 16-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.
Australia World Solar Challenge.
Bir araştırmacı ve maceracının sadece güneş enerjisi ile çalışan aracıyla, Avustralya kıtasını boydan boya geçmesiyle başlayan serüven, şu günlerde dünyanın farklı bölgelerinden (MIT, Cambridge, Stanford, TU Delft gibi) birçok üniversite ve firmadan 40 katılımcı ile dünyanın en prestijli güneş arabaları yarışı halini almıştır. İki yılda bir düzenlenen bu yarışın büyük bir kısmı Avustralya çöllerinde geçmekte ve Darwin’den Adelaide’e tam 3021 km sürmektedir. Bu yarış için üretilen SAGUAR 1 ülkemiz için bir ilke imza atarak 2009 yılında bu yarışa ilk defa katılmış ve kendi kategorisinde ülkesinden binlerce kilometre uzaklıkta Dünya dokuzunculuğunu elde etmiştir.
SAGUAR
2003 Yılında Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama topluluğunun kuruluşu ile birlikte dünyanın yenilenebilinir enerji ihtiyacı, ülkemizde gelişen teknolojiye katkıda bulunma ve çevre bilinci duygularıyla X4 modeli ile hayata geçti. SAGUAR ve SAİTEM ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği birçok başarının yanı sıra projelerini Kıtalararası Avrasya Maratonu, Avrupa Bilim ve Eğlence Günü, AutoShow gibi etkinliklere de katkıda bulunarak bu konularda ülkemizde oluşan bilince büyük hizmet verdi. SAİTEM’in yalnız SAGUAR projesi bugüne kadar doğrudan 3 milyon dolaylı olarak ise 10 milyon kişiye tanıtılarak bu alanda da ülkemiz öğrencilerinin nerelere ulaşabileceğini herkese gösterdi.
SAGUAR 2
SAİTEM tarafından 2009 yılında edinilen tecrübelerle geliştirilen SAGUAR 2; sadece güneş enerjisiyle 140 km/h ulaşabilen hızı, karbon fiber gövdesi ve 40 lisans öğrencisinin oluşturduğu amatör ruhlu profesyonel yapıyla tam bir teknoloji harikası ve tabii ki hedefi de ikinci kere katıldığı bu yarışta ülkemize ilk dünya şampiyonluğunu kazandırmak.
Motor CSIRO In-wheel (tekerlek içi) Hub Motor – %97 verim
Motor gücü 1.8 Kilowatt
Maksimum hız 145 km/h
Ağırlık 165 kg
Batarya kapasitesi 4493 Wh – (Watt saat)
Menzil Tam dolu batarya ile ortalama 80 km/h hız ile yaklaşık 400 km güneşsiz gidebilir.
Panel Non reflective surface treatment ile %24 güneş paneli verimi. Toplam panel gücü 1311 Watt
Araç Maliyeti 450 Bin TL

Kaynak: Habertürk Ekonomi’den alıntılanan “Saugar 2 Avustralya’da Türkiye’yi temsil edecek” konulu yazıdan alınmıştır (22/07/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir