Şaka değil! Lehçeleri bile ayırt edebilen araç

Ford’un Türkçe’nin yöresel aksanları da dahil 19 dilde sesli komutları yerine getiren araç içi iletişim teknolojisi SYNC, bu ay Türkiye’de yola çıkıyor.

ABD’li otomotiv devi Ford’un araç içi güvenlik ve iletişim teknolojisi SYNC 2, bu ay Türkiye’de görücüye çıkıyor. Araç içi internet ve multimedya eğlence sistemlerinin yanında sesli komut teknolojisini barındıran SYNC, kaza anında otomatik olarak acil servisi (112) arayıp, aracın koordinatlarını iletiyor.

Sistemin Türkçe dahil 19 dilde sesli komutları algılayabildiğini söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, “James Bond filmlerini andıran SYNC’nin Türkçe testlerini Köln’de kişisel olarak test ettim.

Şu adrese git’ dediğinizde, dahili navigasyon sistemi, size sesli olarak veya dokunmatik ekranı üzerinden o adrese yönlendiriyor. ‘Radyoyu aç’, ‘klimayı aç’, ‘şu şarkıyı çal’, ‘şunu ara’ gibi isteklerden oluşan 10 bin komut verebiliyorsunuz” dedi. Sistemin Türkçe’nin farklı aksanlarını bile algıladığını belirten Otay, “Lehçeleri bile ayırt ederek konuşma yeteneğine sahip olan SYNC, neredeyse her dili anlıyor ve konuşuyor. Hatta Lazca’yı bile anlıyor” dedi.

Hangi Modellerde?

Bu hafta CeBIT Bilişim Fuarı’nda tanıtacakları sistemi 2012’den itibaren Fiesta, Focus, Mondeo ve C-Max modellerinde sunacaklarını aktaran Otay, “Akıllı telefon veya 3G modem aracılığıyla çalışan sistem, kaza anında hava yastığı açılınca, bulunulan ülkenin acil servis ile otomatik olarak irtibata geçiyor. Hangi ülkedeyseniz o ülkenin dilinde konuşup, aracın bulunduğu noktayı acil servise bildiriyor” dedi.

Habertürk, haber7

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir