Peugeot’un üst düzey tasarımcısından aerodinamik yaklaşımlar

Bilim kurgu bir araç (science fiction car) tasarlayabilirsiniz ancak satılmayabilir.  Ondan dolayı ne yapmak istediğinizi ve müşterilerin potansiyel olarak kabul edebileceklerini en yaratıcı düşüncelerinizle ayarlamak…(You have to adjust your creative thinking, and what you do, to meet the potential acceptance of the buying public.)

Vidal,  üreticilerin özellikle kompakt sektörde otomobillerini, birbirinden farklı görünmesi için büyük bir meydan okumanın içerisinde olduklarını söyledi ve şöyle devam etti. “Bu araçlar kendi marklarının çok güçlü bir ifadesidir ve her birinin bir kişiliğe vardır. Otomobillere, bireysel bir üründen ziyade daha çok markanın tasarımını yansıtmak gerekir.  Bu belirli oranlarda güncel ve inovatif olan hatların, yüzeylerin ve malzemelerin kullanılması anlamına gelmektedir. Ancak müşteriler açısından kabul edilebilir olmak kaydıyla”…

Enternasyonalizm geliştikçe, araç üreticileri her zamankinden daha çok kısıtlamalarla ve aerodinamiği de içine alan daha fazla verimlilik ihtiyacı ile başa çıkmak zorunda. Bu, en az girişimle stil, mühendislik, imalat ve fizik ihtiyaçları karşılayan aerodinamiktir. Bu hedefe ulaşmak artık bilgisayarla modelleme ve sanal prototipleme aracılığı ile olabilmektedir. Ancak hala bir marka kimliği için “insan dokunuşu”nun (human touch) çok önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor…

Aerodinamik düşünceler, aerodinamik direnç katsayısı, kullanışlılık, biçimsiz (ugly car) ve albenili tasarımlar arasındaki optimizasyonun bir yansımasıdır. Bunların bir potada eritilmesi gerekir. En iyi aerodinamik skoru sağlayan tasarım karşımıza itici olarak çıkabilmekte… Tabir yerindeyse araç insanın hem gözüne hem de gönlüne hitap edebilmeli…

 

Kaynak: SAE.org

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir