Peugeot 301 1.6 l HDi 92 HP cimriliğini gösterdi…

Yeni Peugeot 301 ile Türkiye’yi Kuzey’den Güney’e bağlayan test sürüşünde 100 km’de ortalama 3,5l tüketim değeri elde edildi

Peugeot, Türkiye’de bir kez daha son derece iddialı bir yakıt tüketim testi gerçekleştirdi. Peugeot Türkiye, dizel motorlarının verimliliğini ve yakıt ekonomisini Türkiye yol şartlarında ispat etmek için Demir Bükey Akademi ile yola çıktı. Bu yolculukta Peugeot’nun yepyeni ve Türkiye şartları için son derece uygun olan sedan modeli Peugeot 301 kullanıldı.Yeni Peugeot 301 1.6lt HDi dizel motor ile gerçekleştirilen test ile Türkiye’yi Kuzey’den Güney’e en düşük yakıt tüketimini elde ederek bağlamak hedeflendi. Peugeot 301 1.6lt HDi 92 HP manuel şanzımanlı versiyonla, 100 kilometrede ortalama 3.5 litrelik tüketim değeri ile Sinop Burnu’ndan Anamur Burnu’na 1164 kilometre geride bırakıldı.

Kuzey’den Güney’e en düşük yakıt tüketimi

Peugeot, 92 HP güç üreten benzinli motor ve 5 ileri oranlı manuel şanzımanla Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış bir “Yakıt Tüketim Testi”ni yapmak üzere Demir Bükey Akademi ile bir araya geldi. Söz konusu test Peugeot’nun Türkiye şartları için son derece uygun olan yeni modeli Peugeot 301 ile gerçekleştirildi.

Sinop Burnu’ndan start alınan tüketim testinde Anamur Burnu’na kadar süren yolculukta toplam 1164 km geride bırakıldı. Test pilotları bu ekonomik yakıt tüketim testi süresinde zorlu hava koşulları ile karşılaştı. Öncelikle hava sıcaklığı test boyunca eksi 7 ile artı 14 derece arasında değişim gösterdi. Bu aynı zamanda test parkurunda zeminin de sürekli olarak değişim göstermesi anlamına geliyordu. Kar, buz, ıslak ve kuru zemin şartları ile yol boyunca karşılaşıldı.

Zorlu hava ve yol koşulları

Şehir merkezi, ilçeler, bazı köy yolları gibi yerlerde yaklaşık olarak 200’ün üzerinde trafik ışıkları geride bırakıldı. Rota boyunca ülkemizin en zorlu 4 dağı da geride bırakıldı. Ilgaz Dağları, Toroslar, Geyik Dağları ve Taşeli Platosu test sürecinde geride bırakılan dağlar oldu. Elbette dağ inişleri ekonomik tüketim için önemli bir artı sağlarken, zorlu dağ rampaları ise tüketimin yükselmesi konusunda çok önemli bir etken olarak hesaplandı. Bu rota boyunca 301 1.6 lt 92 HP dizel ile far, silecek ve havalandırma sisteminin kullanımı da elbette kaçınılmazdı. Sinop’tan start alan test, Kastamonu, Karabük, Gerede, Ankara, Konya, Seydişehir, Manavgat, Alanya duraklarından geçmesinin ardından Anamur’da sona erdi.

Gittik gittik bir depoyu bile bitiremedik

Demir Bükey Akademi tarafından düzenlenen bu testin ardından toplam 1164 km geride bırakıldı. Test boyunca ulaşılan ortalama hız 74 km/s olarak tespit edildi. Ortaya çıkan yakıt tüketim sonucu ise 3.5 lt oldu. 40.75 lt yakıt tüketimi ile sonuçlanan bu test ile Peugeot 301 ne kadar ekonomik tüketim sonuçlarına imza atabileceğini rahatlıkla ispatlamış oldu. 50 lt’lik yakıt deposu olan Peugeot 301 bu sonuçla bir depo yakıtla 1428 km’yi geride bırakabileceğini ortaya koydu. Yeni Peugeot 301, bu test sürüşü ile güvenli ve konforlu olmasının yanısıra yakıt tasarrufunu ve avantajlı kullanım ekonomisini de kanıtladı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir