Otomotivcilere yerli üreticiden çağrı!

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve işadamı Rahmi Koç’un otomotiv üretiminin temel elemanlarından olan rulmanla ilgili açıklamalarına karşılık geldi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve işadamı Rahmi Koç’un otomotiv üretiminin temel elemanlarından olan rulmanla ilgili açıklamalarına karşılık Yöneticisi (CEO) Harun Adıgüzel, “Rulmanı dışarıda aramayın” mesajı verdi.

Adıgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki günlerde Çağlayan’ın, Türkiye’nin ithal ara malı bağımlılığını azaltmak ve cari açık problemine katkı sağlamak amacıyla Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES)’le ilgili değerlendirmelerde bulunduğu hatırlattı.

Bakan Çağlayan’ın, “GİTES çerçevesinde, doğrudan yabancı yatırım ihtiyacı var. Yerli ve yabancı aktörlerle görüşmelerimizi yapıyoruz. İlk aşamadan yatırım için davet edilebilir potansiyel alanları; motor, aktarma organları, paslanmaz çelik, vasıflı çelik, kompresör ve rulman olarak tespit ettik” sözlerine işaret eden Adıgüzel, şunları kaydetti:

“Sayın Zafer Çağlayan’ın açıklamaları, akıllara bu yılın başında yerli otomobil ile ilgili fikirlerini paylaşan Sayın Rahmi Koç’u getirmişti. Sayın Koç, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yerli otomobil yapılmasını istiyorum’ sözlerine karşılık, bazı otomobillerde ithalatın bedellerinin 160 dolar düştüğünü dile getirmiş ve ardından eklemişti; (Burada bilyeli rulman gibi bazı parçalar var ki, bunları yerli olarak üretmek fevkalade pahalı olur).”

ART Grup’un, Türkiye’de yüzde 100 yerli rulman üreten iki fabrikadan biri olduğunu belirten Harun Adıgüzel, “1998’den beri yüzde 95 Türkiye yatırımı olan ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir fabrikaya sahibiz. Bu fabrikanın bütün katma değerini Türkiye’ye kazandırıyoruz. Ayrıca 2005 yılından bu yana tamamen yerli üretim yapan ART fabrikalarını rulman sektörüne kazandırdık. Toplam 125 bin metrekare alan ve 150’den fazla çalışanımızla rulman üretiyoruz. Türkiye’de, Konik Makaralı Rulmanı ilk üreten fabrika olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Biz yerli otomobil üretimi için üzerimize düşen her tür sorumluluğu gerçekleştirmeye hazırız.”

ARGE Laboratuvarları ve Üniversite-Endüstri İşbirliği

Yatırımlarından da bahseden Adıgüzel, şunları kaydetti:

“En çok önem verdiğimiz konu ARGE ve laboratuvarlarımız. Sürekli olarak Üniversite-Endüstri işbirliğini gerçekleştirerek sektöre nitelikli eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Bünyemizdeki genç mühendisler sayesinde kalite standartlarından sapmadan üretim yapıyoruz. Firmamızın belgeleri bunun kanıtı.

Çağlayan ve Koç’un açıklamalarına işaret eden Adıgüzel, şöyle devam etti:

“Biz buradayız. Yıllardır rulman üretiyoruz, dünyaya ihraç ediyoruz. Kendi ülkemizde üretiyoruz. Bu çok önemli bir şey. Eğer ihtiyaç olan rulman bizim ürettiklerimiz arasında yoksa hemen değerlendiririz, en kısa sürede üretimine geçeriz. Rulman gibi, bir makinenin en önemli elemanlarından birini neden dışarıdan alalım?”

Yerli üretim rulmanın daha iyi anlaşılmasını istediklerini dile getiren Harun Adıgüzel, “Kalitemiz belli, standartlarımız belli, fiyatlarımız belli ve rulmanlarımızın daha uzun ömürlü olabilmeleri için bir de eğitim grubu oluşturduk. Tamamı uzmanlardan oluşan bu eğitim ordusuyla rulman montajının yapıldığı yerlere giderek, daha uzun ömür ve emniyet için eğitimler düzenliyoruz. Biz üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz ve yeniliklere tamamen açığız” dedi.

Romanya’da Bir Türkiye Yatırımı

Sektörde rulmana yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Adıgüzel, 1998’de Romanya’da özelleştirilen S.C. Rulmenti SA fabrikalarının yüzde 65 hissesini satın alarak 120 milyon dolarlık yatırımla fabrikanın zarardan kara geçmesini sağladıklarını anlattı. Adıgüzel, yapılan yatırımla büyüyen fabrikanın, sosyalizmin çözülmesinden sonra halka dağıtılan yüzde 35 hissesinin yüzde 5 civarında kaldı ve URB Rulman fabrikalarının yüzde 91 hissesi tamamen Türkiye yatırımı olarak devam ettiğini dile getirdi.

URB Grup’un, Sosyalizm döneminde dünyanın rulman ihtiyacının karşılayacak ülke olarak düşünülen Romanya’da açılan ve bugün Avrupa’nın en büyük rulman fabrikaları içinde gösterildiğini vurgulayan Harun Adıgüzel, “Bu fabrika yüzde 91 Türkiye sermayesi. Avrupa’nın en büyük rulman fabrikaları arasında gösteriliyor. Burada batık durumda olan bir fabrikayı alıp şu anki konumuna getirdik. Şunu çekinmeden söyleyebilirim, artık dünya rulman sektörü bizi konuşuyor” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA’dan alıntılananHaber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Otomotivcilere yerli üreticiden çağrı!” haberinden alınmıştır (22/08/2011).

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir