Otomotiv sanayinde dış ticaret fazlası…

Otomotiv Sanayii Derneği’nin Raporu’na göre 2012’nin ilk 4 ayında otomotiv sanayii 1 milyar 269 milyon Dolar dış ticaret fazlası kaydetti.

Otomotiv Sanayii Derneği’nin 2012 yılının ilk 4 ayına yönelik olarak hazırladığı Dış Ticaret Raporu verilerine göre otomotiv sanayinde ihracat oranları yükselirken ithalat rakamları düşüş eğilimi gösterdi. 2012 yılının Ocak-Nisan döneminde otomotiv sanayinde ihracat yüzde 1’lik artış ile 5 milyar 397 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşirken ithalat ise yüzde 36’lık gerileme ile 4 milyar 128 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Düşen ithalat ve artan ihracat rakamları doğrultusunda otomotiv sanayii 1 milyar 269 milyon seviyesinde dış ticaret fazlası verdi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Otomotiv sektörü hem üretim, hem ithalat hem de ihracat düşünüldüğünde Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Özellikle de küresel ekonomik krizin hâkim olduğu dünya piyasaları göz önüne alındığında ülkenin cari açık pozisyonu üzerinde sektörün önemli etkileri buluyor. Bu nedenle otomotiv sanayinin son dönemde gösterdiği performans cari açık konusunda olumlu bir tablo çiziyor” dedi.

Ağırlıkla AB ülkelerinde etkili olan ekonomik krize bağlı olarak gerileyen ihracat rakamları ile ilgili de bilgi veren Önen “2011 yılında motorlu araçlar ile bunların aksam ve parçalarını kapsayan GTİP 87.00  ürünlerinde 1 milyar 378 milyon Dolar düzeyinde olan dış ticaret açığı, 2012 yılının ilk 4 aylık döneminde 1 milyar 269 milyon Dolar dış ticaret fazlası olarak gerçekleşti” dedi.

Bu durumu, son dönemde ülke ekonomimizin en büyük sorunu haline gelen cari açık konusunda ekonomik performansımıza olumlu katkı sağlayacak bir gelişme olarak nitelendiren Önen, kaydedilen dış ticaret fazlasının önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini ve cari açık konusunda sektörümüzün ekonomiye olan olumlu katkısının yine yıl boyunca devam edeceği görüşünde olduklarını ifade etti.

Raporda öne çıkan diğer rakamsal verilere göre ise; 2011 yılına göre 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 10 artarken ithalatı yüzde 3 oranında azalmış ve bu nedenle dış ticaret açığı da yüzde 25 azaldı. Buna karşılık otomotiv sanayinde ise ihracat yüzde 1 oranında artarken ithalat yüzde 36 gibi önemli bir oranda azaldı. Bu da dış ticaret fazlasının önemli oranda artmasına neden oldu.

2012 yılı Nisan ayı itibariyle Mart ayına göre ihracat yüzde 9 oranında ithalat ise yüzde 1 oranında azaldı. 2012 Nisan ayında ihracat 1 milyar 375 milyon Dolar ithalat ise 1 milyar 183 milyon Dolar düzeyine ulaştıktan sonra bu ayda dış ticaret fazlası 192 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv sanayiinde 2012 yılı Nisan ayı itibariyle Mart ayına göre ihracatta düşüş olmasına rağmen dış ticaret fazlası devam etmekte.

GTİP 87.00 kapsamındaki otomotiv sanayii ürünlerinde 1996–2004 yıllarında 14 milyar 315 milyon Dolar olan dış ticaret açığı 2005-2011 yılları arasında 10 milyar 824 milyon Dolar dış ticaret fazlası olarak gerçekleşti. Ancak 2011 yılında konjoktürel olarak 1 milyar 378 milyon Dolar dış ticaret açığı ortaya çıktı. Bu durum büyük oranda motorlu taşıt araçları ithalatındaki artıştan kaynaklanmakta. GTİP 87.00 kapsamında yapılan dış ticaret, ana ve yan sanayiinin üretim için ara malı ithalatı ile sanayii dışındaki komple araç ve yedek parça ithalatını içeriyor

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir