Otomotiv sektörü özgün ve yenilikçi fikirleri arıyor…

Türkiye otomotiv sektöründe bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması ve Otomotiv Tasarım Yarışması” için başvurular devam ediyor.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından T.C. Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçıları Meclisi koordinatörlüğünde 17-18 Nisan tarihleri arasında Bursa Merinos Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve 2.OtomotivTasarım Yarışması için başvurular devam ediyor. “Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” sektörde çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler, ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler ve otomobil tutkunlarını içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği, “Ar-Ge Proje Pazarı” ve ” Otomotiv Tasarım Yarışması” olmak üzere iki farklı projeyi kapsıyor.
2. Otomotiv Tasarım Yarışması
İlki 2012 yılında düzenlenen Otomotiv Tasarım Yarışması tasarım tutkunlarını kendi hayallerindeki tasarımları hayata geçirme keyfini yaşatıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından otomotiv sektöründe ürünlerin geliştirilmesi ve tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen bu yarışmayla otomotiv sektörü ve otomotiv kullanıcıları için yenilikçi tasarımların desteklenmesi amaçlanıyor.
“Otomotiv Tasarım Yarışması”, üniversite öğrencilerinin yanı sıra, profesyonel çevreler ile değerli bir fikri olan ve katılım kriterlerini karşılayan herkese açık bir yarışma olarak düzenleniyor. Katılımcılardan özgün ve yenilikçi projeler geliştirilmesinin beklendiği son başvuru tarihi 15 Mart olan “Otomotiv Tasarım Yarışması”, komponent bazında; Ergonomi, Yenilenebilir Enerji – Çevre, Emniyet, Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride katılıma imkanı sunuyor.
“Ar-Ge Proje Pazarı”, Profesyoneller ile Sanayicileri Bir Araya Getiriyor
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen yarışmanın diğer bir ayağı olan “Ar-Ge Proje Pazarı” profesyonelleri ve sanayicileri bir araya getiriyor. Akademik ve bilimsel araştırma faaliyeti yürüten üniversite, araştırma merkezi ve firmalar, sanayiciler, profesyonel olarak bu işle ilgilenen herkesin projelerinin sanayiye kazandırılması amacıyla düzenlenen yarışmada sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenerek yapılması istenen Ar-ge projeleri, kategori ayrımı olmaksızın ele alınıyor. Yarışma sonunda, projeleri seçilen araştırmacı ve akademisyenlerin tasarımlarını sunabileceği ve sanayicilerle bir araya gelerek bire bir görüşme olanağına sahip olacakları bir sergide düzenleniyor.
Katılımcıları, Yaklaşık 300 bin Türk Lirası Para Ödülü ve 2 Yıllık Yurtdışı Eğitim İmkanı Bekliyor…
“Otomotiv Tasarım” ve “Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmalarında değerlendirmeler belirlenen dört kategori üzerinden yapılıyor. Ar-Ge Proje Pazarı için her kategoriden ilk 3’e girenler ödüllendirilirken, Otomotiv Tasarım Yarışması’nda profesyoneller ve üniversite öğrencileri için ayrı değerlendirme yapılıyor ve yine her kategoriden ilk 3’e girenler ödüllendiriliyor. 1.’lerin 10 bin, 2.’lerin 6 bin, 3.’lerin ise 3 bin Türk Lirası ve AR-GE Proje Pazarı için de her kategoriden ilk 3’e girenlerden 1.’nin 50 bin, 2.’nin 30 bin, 3.’nün ise 20 bin Türk Lirası para ödülü kazanacağı yarışmalarda verilecek yaklaşık para ödülü ise 300 bin Türk Lirası. Ayrıca Otomotiv Tasarım Yarışması’nda dereceye giren 2 tasarımcı, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle 2 yıllık yurtdışı eğitimi kazanıyor.
2023 İhracat Stratejisi kapsamında ülkemizde arge ve tasarım kültürünün yerleşmesi ve teknoloji ile bütünleşmesi, ARGE ve TASARIM konularında yeterli birikimin oluşturulması, ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknolojiler ile üretim yapılması, komponent bazlı yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin üretilip, dünya pazarlarına sunulması amaçıyla düzenlenen yarışmanın başvurları 1 Nisan 2013’e kadar devam ediyor.
Bilgi için

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir