Otomobiller gitgide sessizleşiyor!

Volvo sessiz elektrik enerjisi yöntemi üzerinde çalışıyor
Volvo Car Corporation’ın teknik uzmanları, otomobilin sürüş esnasında hem içindeki hem de çevreye yaydığı akustik ayak izini azaltmak için sessiz elektrik enerjisi gibi yeni yöntemler üzerinde çalışıyor. Mükemmel otomobil sesi arayışlarında sektörün en modern akustik laboratuvarlarından biri onlara yardımcı oluyor.
Volvo Car Corporation’ın araştırma ve geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Mertens: “Amacımız aracın gürültü seviyesini hassas bir şekilde ayarlayarak kusursuz ve keyif verici bir ses deneyimi yaratmak” dedi.
Birçok test sürüş raporunda, elektrikli otomobil tamamen sessiz olarak tanımlanıyor. Ancak, ses uzmanının bakış açısına göre, elektrikli otomobil için sessiz tanımlaması tam anlamıyla doğru değil.
Car Medya’nın haberine göre, ön aksa güç veren geleneksel dizel motor ile arka tekerlekleri hareket ettiren elektrikli motoru bir araya getiren plug-in hybrid modellerde, otomobil sadece elektrik enerjisiyle çalıştığında, dizel yakıtın yakıt tankında çalkalanması gibi sesler dahi sürücü tarafından duyulabilir. Aynı şekilde yol yüzeyinden çıkan ses, rüzgâr, pompalar, fanlar ve rölelerden çıkan sesler de aynı hassasiyette duyulabilir.
Ancak dizel motor yeniden devreye girdiğinde, otomobil yeniden alıştığımız şekilde ses çıkarmaya başlar.
Volvo V60 Plug-in Hybrid için uygun sesi bulmak amacıyla, Volvo Car Corporation’ın uzmanları bilgisayarlarında ideal ve homojen sesi yaratmak için çalışıyor.
Amaç, tüm gürültü kaynaklarını, otomobilin hangi modda çalıştığından bağımsız olarak, bu homojen sesi çıkarmasını sağlayacak şekilde ayarlamak.
Otomotiv sektörünün en modern ses laboratuvarıyla çalışıyor
2009 yılında faaliyete geçen Volvo Car Corporation’ın yeni otomobil akustik laboratuvarı, otomobil sektörünün en modern ses laboratuvarlarından biri. 2500 metrekarelik bu büyük ve betondan odada, sessizlik o kadar baskın ki, neredeyse sessizliğin sesi duyulabiliyor.
Duvarları ve tavanı kaplayan ses izolasyon malzemeleri ses iletimini azaltacak şekilde tasarlanmış. Laboratuvar, deney yapılırken arka planda herhangi bir ses oluşmasını engellemek amacıyla binanın geri kalanından tamamen izole edilmiş.
Martin Spang: “Laboratuvar faaliyete geçtiğinde, içerdeki ses seviyesini 17 desibel olarak ölçtük. Bu, o kadar düşük bir arka plan ses seviyesi ki, odanın öbür tarafındaki birisinin midesinin guruldama sesini dahi duyabilirsiniz,” diye gürültü seviyesinin düşüklüğünü açıklıyor.
Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, normal bir konuşmanın ses seviyesi 60-70 desibel civarındadır.
Farklı yüzeyler simüle edildi
Laboratuvarın zemini yol yüzeyine benzer ve aynı sesi çıkaracak şekilde sert ve düzgün. Farklı yüzey işlemleri uygulayan silindirlerle farklı yol koşulları simüle edilerek, test otomobilleri bu yüzeylerde sürülebiliyor.
Peter Mertens “Lüks bir otomobil deneyimi, aracın ses seviyesi ile yakından ilgilidir. Son teknolojinin kullanıldığı bir akustik laboratuvarına sahip olmak, elektrik enerjisinin bu önemli ses deneyimini nasıl etkilediğini keşfettiğimiz şu günlerde bizim için daha da değerli hale geldi ” diyor.
Habertürk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir