Otomobil mi yoksa motor “ARGE”si mi?

Geçen hafta Türkiye’nin bir otomobil markasına sahip olmasının zor olmadığını, bunun sadece bir yatırım, iki sabır meselesi olduğunu söyledim.
Kalite ve inovasyon ise olmazsa olmazlar elbet.
Kalitede sorun olmaz.
İnovasyonda ise sorun olacaktır.
Eğer Türkiye’de bir otomobil markası oluşturulacaksa ve uluslararası rekabete sokulacaksa, bunun için bazı ön adımlar atmak ve geleceği okumak gerekiyor.
Hibrit ve elektrikli otomobiller konusunda Türkiye bilgi sahibi olmaya başladı.
Ancak otomobil dünyasında bir başka gelişme, küçük hacimli motorlardan, yüksek verimlilikle yüksek güç elde etme döneminin başlaması.
Bununla ilgili çalışmalar yapan Avrupalı küçük araştırma şirketleri var.
Türkiye, bu araştırma şirketlerinden bir veya birkaçını satın almalı.
Motor altyapısını oluşturmalı.
Bu konuda teknolojik öncülerin arasında yer almalı.
Çünkü bugünkü motor ve aktarma teknolojilerinde üretilen enerjinin sadece yüzde 25 ile 38 bandında otomobili hareket ettirecek güce dönüştüğü bir gerçek. Gerisi ısı olarak ve aktarma organlarında kayboluyor.
Bu alanda araştırmaların içinde olmak şart.
Bu tip motorların üretiminde başarılı olunduğu takdirde, birtakım vergi düzenlemeleriyle bu otomobillerin avantajlı olması sağlanmalı.
Ayrıca Türkiye’nin çevresinde doğal bir pazar oluşuyor.
Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler, Türk otomobillerinin alıcısı olma olasılığı yüksek bölgeler.
Bu da yerli bir otomobilin Türkiye’de yıllık 100-150 bin, çevresinde de bir o kadar pazar bulabilmesi demek.
Tabii bir diğer gereklilik de, Türkiye kendi otomobilini üretmeyi başarırsa “hafif ticari” araç segmentindeki vergi düzenlemelerini yeniden gözden geçirmek.
Bu iş gerçekten zor değil. İmkânsız hiç değil.

Kaynak: Fatih Altaylı’nın Habvertürk’te yayımlanan “Otomobilden önce motor “ARGE”si yapmalıyız” (10 Eylül 2011 Cumartesi) yazısından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir