Otomobil dünyasına mikro araçlar geliyor…

Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre otomotiv endüstrisi 2020 yılına kadar dünya pazarlarına 150’den fazla farklı modelde mikro araç sunacak

Frost & Sullivan’ın otomobil endüstrisini mercek altına aldığı yeni araştırması, dünya genelinde 25 büyük OEM’in (orijinal ekipman üreticisi) önümüzdeki sekiz yıl içerisinde yoğun olarak mikro araç üretimine yoğunlaşacağını ortaya koyuyor. 18’i binek araç üreticisi olmak üzere 25 büyük küresel aktör 2020 yılına kadar 150’yi aşkın mikro araç modelini kullanıcıların beğenisine sunacak.

2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye’de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiren mikro araç pazarının yakın geleceğini masaya yatırıyor.

Mikro araç pazarı ivme kazanıyor

Frost & Sullivan’ın “Küresel Üreticilerin Mikro Mobilite Çözümlerinin Stratejik Analizi ve Karşılaştırması” başlıklı araştırması, önümüzdeki dönemde mikro araç üretiminin hız kazanacağını, 2018 yılına gelmeden en az 60 modelin üretime gireceğini ortaya koyuyor.

Frost & Sullivan Otomobil Endüstrisi Analisti Vishwas Shankar, artan kentleşme ve değişen mobilite eğilimlerinin yalnızca yakıt verimli araçlara değil, aynı zamanda tamamen yeni bir tür olan mikro araçlara da ilgiyi artırmış olduğunu vurguluyor. Shankar, bu gelişmeye bağlı olarak Çin, Avrupa, Hindistan ve hatta Kuzey Amerika gibi pazarlarda mikro araçların satışlarını artırmak için üretim sübvansiyonlarının yanında teşviklerin sunulduğunu, üreticilerin ise her çeyrekte en az bir ürün lansmanı hedeflediklerinin altını çiziyor.

Frost & Sullivan, büyük araç sahipliğinin, “Y jenerasyonu” kullanıcılar arasında popülerliğini yitirmekte olduğunu ileri sürüyor. Geleneksel görünümlü, alternatif yakıtlar kullanan araçlara ek olarak Volkswagen’in Bik.e, Renault’nun Twizy, Honda’nın EV-Neo ve General Motors’un EN-V modelleri gibi birçok yeni modele olan talep hızla artıyor.. Bu modellerin elektrikli araçlar, orta hızlı araçlar, dört tekerli taşıtlar, sub-A segmenti taşıtlar ve küçük taşıtlarla birlikte gelişmesi bekleniyor. Bununla birlikte, yüksek başlangıç fiyatları ve tüketici farkındalığının eksikliği, söz konusu büyümeyi tehdit edebilecek iki temel sorun olarak gözüküyor. Bu konuda Frost & Sullivan, mikro araç segmentindeki modellerin çoğu elektrikli olduğundan, elektrikli araç altyapısındaki yavaş ilerlemenin mikro araç satışlarının geleceğine olumsuz etkide bulunabileceği yönünde uyarıda bulunuyor. Diğer yandan, bireysel araçlara karşı toplu taşımayı destekleyen bir yönetim politikasının da mikro araç pazarının gelir öngörülerini aşağıya çekebileceği ifade ediliyor.

Doğru modelleri sunmak ve farkındalık yaratmak

Frost & Sullivan Otomobil Endüstrisi Analisti Vishwas Shankar, 2015 yılına kadar en az 50 modelin tüketicilerin beğenisine sunulacağını, fakat önemli olan faktörün bu modeller için farkındalık yaratmak olacağına vurgu yapıyor.Bununla ilgili olarak Shankar, Segway gibi katılımcıların bu pazarda 10 yıldan uzun bir süredir faaliyet göstermekte olduğunu, ancak çeşitli pazarlama kampanyalarıyla kitlesel farkındalık oluşturmanın önemini yeni anladıklarını belirtiyor. Öte yandan, olumlu bir gelişme olarak Shankar,  binek araç üreticilerinin mikro araçlar için farkındalığı artırmak için oto showlar, Dünya Expo Fuarları, Çin Taijin gibi yeni gelişen eko kentler, kamu-özel ortaklı araç deneme forumları, 2012 Londra Olimpiyatları gibi önemli fırsatların ve Kuzey Amerika’daki büyük yerleşimlerin ve sanayi alanlarının önemini anlamakta olduklarını da ifade ediyor.

İdeal anlamda, binek araç üreticileri tüketicinin düşüncelerini anlamak için yatırım yapıyor ve doğru bakış açısıyla doğru ürünü tasarlamak için çalışıyor. Shankar’a göre, bu durum olması gerektiği gibi olduğunda, yeni iş modellerinin de oluşması bekleniyor. Birçok binek araç üreticisi kendi markaları altında ve hatta üçüncü taraflar aracılığıyla “mobilite hizmetleri” sunmaya başlamış bulunuyor. Bir başka deyişle, dünya halihazırda otomotiv üreticilerinin yeni DNA’sına tanıklık etmeye başlıyor. Çünkü küresel OEM’ler, artık sadece araç üreticisi değil, aynı zamanda “mobilite sağlayıcısı” konumuna da yükselmiş bulunuyorlar.

Büyük global üreticiler de dâhil olmak üzere sektörde tüm üreticilerin, mikro araç modellerini çeşitli şekil ve boyutlarda, farklı tip tekerler ile açık/kapalı üst formatlarında, kısacası geniş seçeneklerle sunmaları bekleniyor. Bazı modeller geleneksel binek araç kullanıcılarını hedeflerken, diğerleri geleneksel motor/scooter kullanıcılarını hedefliyor. Toplu üretilen araçların (mikro araçlar), yakın gelecekte taşıtlarla (mikro otomobiller) bütünleşmesinin mümkün olacağını belirten Shankar, bunun en iyi örneğinin, Bik.e modelini gelecekte satılacak her araçla birlikte stepne yerine satmayı amaçlayan Volkswagen olduğunu ifade ediyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir