Türkiye tüm Avrupa ile birlikte, 1 Kasım’da “Lastikte etiketleme uygulaması”na geçiyor…

Michelin tüm bayileriyle lastikte etiketleme uygulamasına hazır

Tüm dünyada lastik sektörünü ve araç sürücülerini yakından ilgilendiren lastikte etiketleme uygulaması, Avrupa ülkeleri ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren başlıyor. Dünyanın önde gelen lastik üreticisi Michelin de, lastikte etiketleme uygulamasının getireceği değişimlere ilişkin bilgilendirmek üzere, 400’ü aşkın bayisine birebir etiketleme eğitimi verdi.

Yeni Avrupa Birliği düzenlemesi olan “Lastikte Etiketleme Uygulaması”, sürücülere genel olarak farkında olmadıkları lastiğin performansı hakkında objektif bilgi sağlamayı ve bu bilgileri sağlarken lastik performansını artırmayı amaçlıyor.

Dünya lastik pazarının önde gelen üreticisi Michelin de, lastiğin özellikleri hakkında bilgilerin yer almasını zorunlu kılan etiket uygulamasına tüm satış noktalarında 1 Kasım tarihi itibariyle tamamen geçerken, öte yandan müşterileriyle temas halinde olan bayilerine de bu konuda bir eğitim programı düzenledi. Eğitimlerde, düzenleme ile birlikte lastik etiketlerinde yer verilmesi zorunlu hale gelen ‘lastiğin yakıt tüketimi, dış ses gürültüsü ve ıslak zeminde fren mesafesi gibi’ performans ve güvenlik kriterlerine yönelik kapsamlı bilgiler aktarıldı.

Michelin Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz, lastikte etiketleme uygulaması ile birlikte lastiklerde artık bir sınıflandırma olacağını söyleyerek, ‘Bu sınıflandırma, tüketicilerin bilgilendirilmesi açısından çok faydalı olacak. Michelin olarak, lastikte etiketleme uygulamasını son derece önemsiyor ve tüketicileri, lastikler hakkında bilinçlendirmesi ve bütün lastiklerin aynı olmadığını göstermesi açısından destekliyoruz. Öte yandan, bu 3 performans kriterinin yanı sıra ‘lastiğin kullanım ömrü, kuru zeminde fren mesafesi ve dayanıklılık kriterlerinin de etiketleme uygulamasında önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu vesileyle şu noktanın da altını çizmek isterim ki, Michelin olarak 1992 yılında ürettiğimiz düşük yuvarlanma dirençli lastiklerimiz “Energy Saver” ile, lastikte etiketlemeye ilişkin herhangi bir yasal zorunluluk yokken bile bu konuda müşterilerimizi bilinçlendirmeye dönük önemli bir dönüşüme imza atmıştık. Bu konuda sektördeki çıtayı yükselttiğimizi söyleyebilirim” dedi.

Lastiklerde iki kat uzun kullanım ömrü

Lastiklerin kullanım ömrünün iki katına kadar çıkabileceği veya bir tam yıllık kullanım süresine kadar değişiklik gösterebildiğini belirten Sertan Akçagöz, bu nedenle iyi ve kaliteli bir lastiğin kullanım ömrü kriterinin de önem taşıdığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa ülkelerinde 1 Kasım 2012’de binek, hafif ticari ve ağır vasıta lastiklerinde geçerli olacak bu kanun, lastiğin 3 önemli performans kriteri olan ‘yuvarlanma direnci, ıslak zeminde fren mesafesi ve dış gürültü seviyesi’ ile ilgili tüketicilere ışık tutacaktır. Bunun dışında kalan lastik ömrü, dayanıklılık, kuru zeminde fren mesafesi gibi önemli kriterler ise bu etiketleme sisteminde bulunmamaktadır. Lastiğin toplam performansı, bütün bu kriterlerin ortalaması olarak değerlendirilebilir. Sadece sessiz ama yakıt tüketimi yüksek olan bir lastik iyi bir lastik olarak adlandırılamayacağı gibi, ıslak zeminde fren mesafesi kısa olan ama kuru zeminde fren mesafesi uzun olan bir lastik de “güvenli” bir lastik olarak adlandırılamayacaktır. Michelin lastikleri, bu performans dengesinde en kaliteli ve pazara referans olabilecek lastikleri ürettiği için kullanıcılar tarafından tercih edilen bir marka olmuştur.”

Michelin binek lastiklerine A derecesi

Michelin’in 2010’dan bu yana sunduğu tüm yaz lastiği serileri, güvenlikle ilgili bir etken olan ‘ıslak zeminde frenleme’de en üst seviye olan A derecesine layık görüldü.

Bu yaz yollara çıkan MICHELIN Energy Saver + serisi, ıslak zeminde frenleme konusunda A sınıfında yer alıyor. MICHELIN Primacy 3 ise, ıslak zeminde frenlemede A derecesine layık görüldü. MICHELIN Pilot Super Sport ve MICHELIN Pilot Sport 3 ıslak zeminde frenlemede A sınıfında yer alıyor.

Michelin X Line Energy serisine enerji tüketimine “A” derecesi

Michelin ağır vasıta lastiklerine de A derecesi geldi. Yeni Michelin X® Line Energy™, yakıt verimliliği sunan beşinci nesil kamyon lastiğidir. Yeni Michelin X® Line Energy™ serisindeki 385/55 R 22.5 T lastiği, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek lastik etiketleme testlerinde; enerji tüketiminde “A” derecesine layık görülürken, ıslak zeminde yol tutuşunda “B” derecesi, lastik dış ses gürültüsünde (70 dB) ile derecelendirildi.

“A” ile “G” arasında yakıt tüketimi yüzde 7,5

Lastik yolla temas halindeyken ve enerjinin yüzde 20’sini kullanır. Bunun anlamı ise 5 depo yakıtınızın bir deposunu lastikleriniz harcar. Lastikte etiketleme uygulamasında enerji tüketimi, makineyle ölçülen yuvarlanma direncinin test boyunca taşınan yüke bölünmesiyle ortaya çıkan bir katsayı olarak ifade edilir. Yapılan testler sonucunda yedi verimlilik sınıfı altında değerlendirildi. A ile G arasında değişen derecelendirilen ve belirli bir araç için tam takım A sınıfı lastikler, tam takım G sınıfı lastiklere göre yüzde 7,5’e kadar daha az yakıt tüketimi ve bununla doğru orantılı olarak karbon salımı tasarrufu sağlıyor.

“A” ile “G” arasında ıslak zeminde fren mesafesi 18 metre

Fren mesafesi standart prosedüre göre, yani derecelendirilmiş lastiğin standartta tanımlanmış referans lastikle karşılaştırılmasıyla ölçülür. İki mesafe arasındaki oran (test edilen lastik/referans lastik) lastiğin etiket üzerindeki ıslak zeminde yol tutuşunu belirler. Yuvarlanma direnci gibi ıslak zeminde yol tutuşu A (en yüksek) ile G (en düşük) arasında olmak üzere yedi verimlilik sınıfıyla ifade edilir. Sonuçların araca ve mevcut hava koşullarına bağlı olarak değişebildiği gibi; sınıflar arasındaki fark, tam takım A sınıfı lastiklere sahip bir aracın fren mesafesinin tam takım G sınıf lastiklere sahip bir aracın fren mesafesinden yüzde 30’a kadar daha kısa olabilmesine sebep olmaktadır. Bu, 80 km/s›ten tam olarak durana kadar fren yapan bir araç için yaklaşık 18 metre anlamına gelmektedir.

Ancak, güvenlik sadece ıslak zeminde yol tutuşu ile ölçülmemelidir.. Michelin’in stratejisi her sürüş koşulunda, kuru ve ıslak yolda, düz ve virajlı yollarda güvenliği sağlayacak lastikler tasarlamaya ve üretmeye odaklanmıştır.

Lastik dış ses gürültüsü

Lastikler büyük ölçüde rahatsız edici bir unsur olan trafik gürültüsünü artırdığı için yeni etiket sisteminde, lastiğin çevreye yaydığı sesi sınıflandırıyor. Ölçülen değer desibel (dB) olarak belirtiliyor ve gürültü seviyesinin AB standartlarıyla ilişkisine bağlı olarak bir, iki veya üç siyah dalga olarak sembolize ediliyor. Üç dalga, lastiğin gürültüsünün mevcut limitle aynı seviyede olduğunu, iki dalga lastiğin mevcut limitin 3 dB1 altında olduğunu veya düzenlemedeki standartların iki katı sessiz olduğunu ve bir dalga lastiğin mevcut limitin 6db1 altında olduğunu veya düzenlemedeki durumu belirtiyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir