“Toplam Trafik Güvenliği” için kış lastiği!

Continental Türkiye, kış mevsiminin sert yüzünü tüm yurtta göstermeye başladığı şu günlerde, sürücüleri kış lastiği takmaları konusunda uyarıyor.

Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün, kış şartlarının hakim olduğu yollarda kış lastiği kullanmayan araçların trafik güvenliği için risk oluşturduğunu vurguladı.

Tüm yurtta etkisini göstermeye başlayan kış mevsimi, özellikle sürücüler için büyük önem taşıyor. Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında yağmur, kar ve buzlanma üst sıralarda yer alıyor.

Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün; özellikle yeni bir araç sahibi oldukları için kış lastiği takmaya ihtiyaç duymayanlar ve sadece zincir takarak güvenliğini sağlayabileceğini düşünen sürücüleri uyardı.

Teoman Görgün; yeni araç sahibi olup maddi kaygılardan kış lastiği taktırmaktan kaçınan sürücüler için Yeni alınan bir aracın lastiği ortalama 4 yıl kullanılır ve ortalama lastik değiştirme süresi de 2,5–3 yılda birdir. Bu ortalamaları düşünürsek, aracınızı satın aldığınız dönemi takip eden kış sezonunda kış lastiği edinirseniz, mevsimine göre kullanmak üzere iki takım lastiğiniz sizi bekliyor demektir. Bu şekilde hem güvenli yol alabilirsiniz hem de bu maliyet bütçenize yük olmaz ” dedi.

“Trafikteki kış lastiksiz tek bir araç bile toplam trafik güvenliğini riske atar!”

Continental, kış lastiği kullanımının geçtiğimiz yıl yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara zorunlu hale getirilmesinden sonra, uygulamanın binek araçlar için de zorunlu hale gelmesi yönünde desteğini de sürdürüyor.

Kış şartlarının hakim olduğu yollarda kış lastiği kullanmayan ticari veya özel herhangi bir aracın trafikte olmasının toplam trafik güvenliği kavramı ile ters düştüğünü vurgulayan Teoman Görgün, “her sene ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları konusunda maalesef ilk sıralarda olan ülkemizde kazaları minimize etmeye birlikte çaba göstermeliyiz” dedi.

Fren mesafesine dikkat!

Görgün; kışın yaz lastikleri kullanıldığında araçların fren mesafesinin uzadığını ve  virajlarda merkezkaç kuvvetinin etkisi ile araçlarda dışarıya doğru savrulmanın artacağını da vurguladı. Görgün, “kış lastiklerinin takılı olduğu aracınız ile karla kaplı bir zeminde 50 km/s hızla giderken 35 metre’de durabilirken, standart bir lastikte bu fren mesafesini 8 metre artırırsınız. Buzlu bir zeminde ise 30 km/s süratte standart bir lastik ile fren mesafesiniz 68 metre iken kış lastiği ile bu mesafeyi 57 metreye kadar düşürebilirsiniz” dedi.

 

Bunları unutmayın!

  • Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk ve silica karışımı sayesinde düşük ısılarda daha yüksek randıman verir. 
  • Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir.
  • Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir.
  • Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır. 
  • Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ile nisan ayları arasında kullanılabilir.
  • Kış lastiği adı gibi kışın kullanılan lastiktir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir.
  • Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir. 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir