Pirelli ağır vasıta 01 serisi lastikleri etiketleme uygulamasında en iyi değerleri aldı…

Temmuz ayından itibaren üretilen, Kasım 2012 tarihinden itibaren de pazara sunulan lastikleri kapsayan Avrupa Lastik Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, Pirelli’nin yeni nesil çevre dostu 01 serisi ağır vasıta lastikleri, ıslak zemin ve dönme direnci özellikleri ile en iyi değerleri alarak rakiplerini geride bıraktı.

2012 yılında Türkiye’de yürürlüğe giren Avrupa Lastik Etiketleme Yönetmeliğine göre Pirelli’nin İzmit tesislerinde üretimi gerçekleştirilen çevre dostu 01 serisi ağır vasıta lastikleri en iyi değerleri alarak rakiplerine fark attı. 01 serisinin en yeni üyesi treyler ve semi-treyler için özel olarak üretilen ST:01 lastiklerinin 19,5” ve 22.5” jantlarda bir ölçü dışında bütün ölçülerde, ıslak zeminde yol tutuşu “A” etiket değeri, FH:01 ön aks lastiklerinin birçok ölçüsü ise dönme direncinde “B” etiket değeri ile rakiplerini geride bıraktı.

Islak zeminde yol tutuş özelliği, yağmurlu havalarda fren mesafesini ortaya koymasıyla bir lastiğin en önemi güvenlik kriterlerinden birini oluşturuyor. Örnek olarak C ve B etiket değerlerine sahip ağır vasıta lastikleri arasında yüzde 17’ye kadar fren mesafesi farkı bulunabiliyor. Her bir etiket değeri arasındaki fark, 80 km/s hızda, ıslak zeminde, fren mesafesinde yaklaşık 2,6 metre azalma veya artış anlamına gelebiliyor.

Pirelli AR-GE direktörü Maurizio Boiocchi, lastik etiketleme uygulaması ile ilgili olarak: “Yeni Avrupa lastik etiketleme yönetmeliği tüketiciler açısından lastiklerinin dönme direnci, gürültü ve ıslak zemin fren mesafesi özelliklerini tanımaları açısından çok önemli bir fırsat sunuyor. Bu, tüketicilerimize lastikleri en iyi şekilde değerlendirmelerini ve seçim yapmalarını sağlıyor. Ancak, bir lastiğin tüm özelliklerinin ortaya konması pek mümkün olamıyor. Bir lastiğin tüm parametrelerinin değerlendirilmesi için kuru zemin fren performansı, ıslak-kuru zeminde ve virajlarda yol tutuş özelliklerinin de değerledirilmesi gerekiyor. Etiketler aynı zamanda kilometre performansı ve ağır vasıta için önemli bir kriter olan kaplanabilirlik özellikleri ile ilgili bilgi içermiyor. Kış lastikleri için ise herhangi bir kriter yer almıyor. Bu nedenle tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için uzmanların tavsiyeleri hala önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir