Neden Kış Lastiği?

Kış lastiği sadece kar yağdığında kullanılır düşüncesi son derece yanlış. Kış lastikleri, sanılanın aksine, ek bir maliyet olarak algılanmamalı. Çünkü tüm yıl boyunca kullanılan lastikler, mevsime uygun kullanılan lastiklere göre çok daha fazla yıpranıyor ve ömürleri daha kısa oluyor.

  1. Kış lastikleri özel karışımı sayesinde ağır kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur ve sürüş emniyeti sağlar.
  2. İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.
  3. Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde %25’e varan avantaj sunar.
  4. Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşer. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk gelmektedir.
  5. Karlı bir yüzeyde 45 km/s hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşer.
  6. Kış lastikleri, hava koşullarına uyumlarına göre iki farklı şekilde markalanır: M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar). M&S markalaması, çamurlu ve/veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunur.
  7. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4’lü set olarak kullanılması gerekir.

Emniyetli bir sürüş için, mevsimine göre lastik kullanımı büyük önem taşıyor. Havaların soğumasıyla beraber yaz lastikleri yumuşaklığını kaybederek, yola tutunmayı zorlaştırıyor ve trafik kazalarına yol açabilir. Buna karşın, kış koşullarına özel olarak üretilen kış lastikleri, yüksek silika içeren özel karışımları sayesinde sertleşmeyerek fren mesafesini yaz lastiklerine oranla 8 metreye kadar kısaltarak maksimum sürüş emniyeti sağlar.

OtoGüncel

OtoGüncel Haber Editörü

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir