Michelin Tır’ı, lastikte 3 ömrü anlatmak için yola çıkıyor…

Michelin, “3 Ömür Truck Show” etkinliği kapsamında, 17 ilde 24 noktada ağır vasıta sürücüleriyle bir araya geliyor. 25 Nisan – 09 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında kilometre bazında lastik kullanım süresini iki katına çıkaran “3 ömür” uygulaması hakkında sürücüler bilgilendirilecek.

Dayanıklılığıyla bilinen Michelin ağır vasıta lastikleri, diş açma yöntemiyle yüzde 25, Recamic kaplama sistemiyle de yüzde 80 oranında daha fazla bir kilometre ömrüne sahip olabiliyor. Böylece bir lastiğin kullanım süresi iki katına çıkarak, kilometre başına birim maliyette ciddi bir kazanç elde ediliyor. Ağır vasıta kullanıcılarına Michelin’in ‘Lastikte 3 Ömür’ konseptini anlatmak üzere yola koyulmaya hazırlanan Michelin TIR’ı, toplam 17 il ve 24 noktada sürücüler ile bir araya gelecek ve toplam 10000 km yol kat edecek. Michelin 3 Ömür TIR’ında yer alan uzmanlar, geçtiğimiz yıl 3 bin 500 sürücüyle bire bir görüşerek eğitim vermişti. 2012’de bu sayının 5 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Michelin’in uzman eğitmenleri tarafından, ağır vasıta lastiklerinin daha uzun ömürlü ve verimli kullanımı konusunda sürücüleri bilgilendirme amacıyla yola çıkan Michelin 3 Ömür TIR’ı, Michelin ağır vasıta lastiklerinin farklı yaşam döngülerini anlatan üç ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde dayanıklılığı ve güçlü karkasıyla fark yaratan Michelin ağır vasıta lastiğine yer veriliyor. İkinci bölümde, Michelin ağır vasıta lastiklerinde bulunan ekstra kauçuk tabakanın kullanımına olanak veren ve lastiğe % 25 ilave ömür sağlayan ‘diş açma’ anlatılıyor. Son bölümde ise bir ağır vasıta lastiğine % 80’lik üçüncü ömrünü veren ‘Recamic kaplama’ yer alıyor. Böylece bir lastiğin kullanım süresi iki katına çıkarak, kilometre başına birim maliyette önemli bir düşüş elde ediliyor.

17 il ve 24 noktada eğitim

Michelin 3 Ömür TIR’ı Tekirdağ’da start aldı. Tekirdağ Taşıyıcılar Kooperatifi’nde sürücülerle bir araya gelen Michelin 3 Ömür TIR’ı, Tekirdağ’dan sonra İstanbul, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Kayseri, Mersin, Hatay,  Gaziantep, Kastamonu ve Adapazarı rotasıyla toplam 17 ili ve 24 noktayı dolaşarak 10000km yol kat edecek.

Üç ömürlü ağır vasıta lastiği

Michelin, ağır vasıta lastiklerinin daha uzun ömürlü ve verimli olmasını sağlayarak, bir ağır vasıta lastiğinin üç ayrı ömürle kullanılmasına olanak tanıyor. Öncelikle, Michelin ağır vasıta lastiklerinde kullanılan 30 farklı kaliteli malzeme ve oksidasyona dayanıklı2 kmuzunluğundaki tel yapısı, Michelin karkasına en yüksek güvenilirliği ve uzun ömrü sağlıyor. Üç ömrün ilk aşamasında yeni lastik yüz binlerce kilometre kat ediyor. Sırt desen derinliği 3-4 mm’ye indiğinde, Michelin’den eğitim almış yetkili bir teknisyen tarafından ısıyla çalışan özel bir alet ile diş açılarak, yeni desen ortaya çıkarılıyor. Diş açma, öncelikle sırtta su tahliyesini sağlayan kanalların genişlemesiyle yol tutuş güvenliğini artırıyor ve lastiğin ömrünü yaklaşık % 25 e kadar uzatarak kullanım maliyetlerini düşürüyor.

Diş derinliği oranı yeni lastiğe göre daha az olan diş açılmış lastik, düşük yuvarlanma direnci sayesinde yeni lastiğe göre daha az yakıt tüketiyor. Son olarak da güçlü karkas yapısı, Michelin ağır vasıta lastiklerine en yüksek kaplanabilme özelliğini sağlıyor. Karkas konusundaki teknolojik liderlik, Michelin’i kaplama konusunda da en önemli üreticilerden biri haline getiriyor. Toplam performans yönetiminin son aşaması olan Recamic kaplama ise lastiğin ömrünü % 80 oranında uzatıyor.

Sonuçta, toplam kullanım maliyetinin, satınalma maliyetinden daha önemli olduğu ortaya çıkıyor. Michelin lastiklerinin kalitesi, performansı ve kaplanabilirlik özelliği, masraflarda azalma sağlıyor ve araç kullanım süresini artırıyor. Bu noktada Michelin’in dünya lastik pazarındaki hedefi, güvenlikten ve konfordan ödün vermeden kullanıcılarına en düşük km (birim) maliyetli lastiği sunmak olarak ortaya çıkıyor.

Michelin 3 Ömür Road Show Programı;

25.Nis   Trakya-Tekirdağ/Tekirdağ Taşıyıcılar Koop.

26.Nis  İstanbul-Esenler/Otogar

27.Nis   İstanbul-Tuzla/ÖZTAŞ Otobüs Durakları

30.Nis   Eskişehir /Eskişehir Taş. Kooperatifi

02.May Kütahya-Tavşanlı/Kütahya Tavşanlı Taşıyıcılar Koop.

04.May Bursa/Gemlik/   Gemlik Treyler Koop.

05.May Bursa/17 Nolu Çimento Taşıyıcılar Koop.

07.May Bursa/Tır Parkı

08.May Balıkesir/Balıkesir Taşıyıcılar Koop.

09.May Manisa-Soma/Soma Nakliyeciler Koop.

10.May İzmir-Aliağa/Aliağa Taşıyıcılar Koop.

11.May Manisa/Manisa Taşıyıcılar Koop.

14.May İzmir-Bornova   Bornova Damperli Taşıyıcılar Koop.

16.May Aydın-Söke/Söke Otogarı

18.May Antalya-Alanya/Alanya Taşıyıcılar Koop.

21.May Konya/Yeni Kamyon Garajı – 1. Gün

22.May Konya/Yeni kamyon Garajı  – 2. Gün

24.May Kayseri/Kayseri Nakliyeciler Sitesi Parkı

26.May Mersin-Tarsus/Tarsus Koop.

29.May Hatay-Payas/    Payas Kamyon Parkı

31.May Gaziantep/Gaziantep Nakliyatçılar Çarşısı

04.Haz Kastamonu/Taşıyıcılar Koop.

07.Haz  Kemerburgaz/Göktürk Hafriyat Döküm Alanı Girişi -1. Gün

08.Haz  Kemerburgaz/Göktürk Hafriyat Döküm Alanı Girişi -2. Gün

09.Haz  Adapazarı/Çamlıca Koop.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir