Fil boyutunda lastikler mi dediniz!

Goodyear’ın ürün gamında bulunan 63-inçlik iş makinası lastikleri (OTR) tam bir fil büyüklüğünde, 4 metrenin üzerinde yüksekliğe ve 5,400 kg ağırlığına sahip…

Goodyear’a sıklıkla sorulan “Ürettiğiniz en büyük lastik hangisi?” sorusunun cevabı, büyük bir filin uzunluğuna ve yaklaşık aynı ağırlığa sahip 59/80R63 ölçülerindeki RM-4A+ Off The Road lastiği. Topeka, Kansas’da üretilen bu devasa 63 inçlik (jant çapı) lastik, büyük çoğunlukla yüzlerce ton ağırlığında kömür, sert kaya, altın ve bakır madenleri gibi alanlarda gereken madencilik ve hafriyat ekipmanlarını taşımak amacıyla tüm dünyada piyasaya sunuluyor.

4.023 metrelik dış çapa sahip bu lastik, Avrupa’daki yarı römorkların çoğunun yasal uzunluğundan (4 metre) fazla, bir basketbol potasından bir metre daha uzunluktadır.
5.400 kg’lık ağırlığıyla, ileri teknolojiyle donatılmış, 50 km/s hıza kadar 100 ton’luk yük taşıma kapasitesine de sahip.

Goodyear, lastik boyutlarının taşıtlar üzerindeki uyumluluğunu sağlamada yardımcı olmaları için Orijinal Ekipman Üreticileri (OEM) ile birlikte çalışıyor. Bu nedenle sektörde duyulan ihtiyaca yönelik üretilen lastik, taşıyacağı malzemelere, yapıya ve tasarıma uygun teknolojiyle donatılıyor. En son teknoloji ve tam entegrasyonlu lastik imalat ekipmanları kullanılarak üretilen yüksek duyarlığa sahip bu lastiğin tasarımında da bilgisayar simülasyon araçları kullanıldı.

Çelik muhafazasına ve kayış yapısına sahip 63 inç’lik lastik, optimum performans amaçlı üretildi. Özellikleri arasında Goodyear’ın CycleMax lastik sırtı kauçuk bileşeni ve çapraz kanal yapısı ile daha iyi çekiş yanında bu teknoloji sayesinde lastik daha serin çalışmakta ve performans artmaktadır.

63 inçlik lastik şimdi 53/80R63 ve 59/80R63 olmak üzere iki ebatta, üç farklı bileşen çeşidiyle ve iki lastik diş derinliğiyle (E3 ve E4); toplamda 12 farklı çeşit imkanıyla  piyasaya sunuluyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir