“Farkında Olmak İçin Kazaları Beklemeyelim”

Kar yağınca kaza yapan araçların doğru lastik kullanımı ile azalacağını belirten Egemen Atış, kış lastiğinin sadece karlı havalarda kullanılmadığına önemle dikkat çekti

Kış lastiğinin zorunluluktan öte can güvenliği için büyük önem taşıdığının altını çizen Brisa Ürün Yönetimi Direktörü Egemen Atış, kış lastiğinin hava sıcaklığının +7 derecenin altına düşmesinden itibaren kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Halen yaygınlığını koruyan kar lastiği bilincinin yanlış olduğunu özellikle vurgulayan Egemen Atış, “Lastikler kış lastiği ve yaz lastiği olarak ikiye ayrılır. Hava sıcaklığı +7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği değişimi yapılmalıdır. İstanbul, iklimi çok sert olan bir il değil ancak birkaç saatlik kar yağışındaki kaza bilançosunu ve yollarda zor durumda kalan sürücüleri üzülerek gördük. Yani kış lastiği için kar yağmasını beklememize gerek yok. O gün yolda kalan araçların çoğunda lastik sorunu olduğundan bu manzaraları yaşadık. Oysa kış aylarında olması gerektiği gibi kış lastiği kullanılsaydı herkes zorlu yol koşullarında rahatlıkla seyahat edebilirdi” dedi. Atış ayrıca “Halen yağışlı havanın etkisinde olan iller var, ayrıca trafiğin yoğun olduğu iller için de yağışlı hava uyarıları sürüyor.  Sürücüler kayan araç manzaralarını azaltmak ve can güvenliğini artırmak için lastik diş derinliklerini kontrol ettirsinler ve hala kış lastiklerini takmadılarsa bu değişimi bir an önce gerçekleştirsinler” şeklinde konuştu.

Egemen Atış, konuya ilişkin olarak ayrıca Avrupa’da kış lastiği olmadan kaza yapıldığında kasko tarafından ödeme yapılmadığını, Türkiye’de de bu yaptırımların gerekli olduğunu ifade etti. Karlı veya buzlu yüzeylerde kaza sayılarının dikkat çekici oranda yükseldiğini istatistikler ile açıklayan Egemn Atış, “TÜİK’in yayınladığı kaza istatistikleri raporuna göre 2010 yılı içerisinde karlı veya buzlu zeminde ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmış kaza adedi maalesef 1.171 gibi yüksek bir rakam. Sadece maddi hasarla sonlanan kazalara dair bir istatistikten bahsetmiyoruz bile. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan kar yağışı ardından ise 1.107 trafik kazası meydana geldi. Bu rakamların yok denilecek kadar az olmasını beklerken bilinç eksikliğinden ötürü neredeyse aynı seviyede kalması gerçekten çok üzücü. Ayrıca karlı zeminde, yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafe de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor. Sadece karlı zeminlerden örnek vermemin nedeni ise maalesef sürücülerin lastiklerini ancak bu hava koşullarında hatırlıyor olması. Oysa havanın soğuması ile yapısı değişen yaz lastiklerinin karlı olmayan kış zemininde de kazaya yol açması çok muhtemel. Bu nedenle kış koşullarında kış lastiğinin önemini fark etmek için kazaları beklemeyelim” dedi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir