Bu Önerileri Okumadan Bayram Yolculuğuna Çıkmayın!

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Goodyear, bayramda güvenli bir yolculuk için altın değerindeki önerilerini sürücüler ile paylaşıyor. Goodyear’ın uyarı listesine inceleyerek yola çıkanları, güvenli ve rahat bir yolculuk bekliyor.

Bayram öncesi bavullar hazırlanmaya, yolculuk ve tatil planları yapılmaya başlandı. Birçok kişi bayramda sevdiklerine kavuşmak veya tatil için yollara çıkacak; binlerce sürücü bayramla birlikte direksiyon başına geçecek. Bayram tatiline araba ile çıkmayı planlayan çok sayıda sürücü seyahatlerine, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve iyice dinlenmeden başlıyor. Yapılan araştırmalar; bayramda gerçekleşen kazaların iki temel nedeninin, bakımı yapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlar ile yorgun sürücüler olduğunu gösteriyor.

Gerekli önlemleri alın, kazaları engelleyin !

 

  • Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergâhı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre trafik kazalarının nedeninin yüzde 87.5’i sürücü kusurundan kaynaklanıyor. Bayramda özellikle şehirlerarası yollarda trafik her zamankinden yoğun olacak. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkılmalı.
  • Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli.
  • Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.
  • Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli.
  • Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli.
  • Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı.
  • Mutlaka emniyet kemeri takılmalı.
  • Gece sürüşleri dışında da, şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlar açık tutulmalı.
  • Otomobilde çocuklar varsa çocuk koltuğunda seyahat etmeleri sağlanmalı.
  • Kaza yapmamak için doğru ve kurallara uyarak araba kullanılmalı.
  • Yolculuk öncesi araçların periyodik bakımları yaptırılmalı.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir