24. Brisa İyileştirme Konferansı’nda “sürdürülebilirlik” konuşuldu

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: “Toplam kalite yönetimi kuralları içine artık inovasyon ve sürdürülebilirlik de girdi.”

“Bugün yaşanan ekonomik iyileşmede bizim gibi şirketlerin toplam kalite çalışmalarının da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.”

“Unutmamak gerekir ki sürdürülebilirliğin özünde insan vardır.”

“Brisa sadece kalite ödülü ile değil, bu yolculuğu paydaşlarıyla ve toplumla paylaşma konusunda da öncülük yaptı.”

Türkiye’nin lider lastik üreticisi Brisa, 24. Brisa İyileştirme Konferansı’nı 15 Ekim Pazartesi günü Sabancı Center’da düzenledi. Brisa yöneticilerinin yanı sıra; iş ortaklarını, farklı endüstri ve disiplinlerden alanında uzman konuşmacıları ve basın mensuplarını bir araya getiren konferansta, iş dünyasının en önemli gündem maddeleri arasında yer alan ‘sürdürülebilirlik’ konusu masaya yatırıldı. Konferans kapsamında kurumsal markaların sürdürülebilirlik alanında topluma, ekonomiye ve çevreye değer katan uygulamaları tanıtıldı.

İlki 1992 yılında Brisa çalışanlarına yönelik olarak başlatılan ve 1995 yılından itibaren ulusal ve uluslararası boyutlara taşınan Brisa İyileştirme Konferansı’nın 24’üncüsü, 15 Ekim Pazartesi günü Sabancı Center’da düzenlendi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun ve Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman’ın katılımıyla gerçekleştirilen konferans; Brisa yöneticilerini, iş ortaklarını, farklı endüstri ve disiplinlerden alanında uzman konuşmacıları ve basın mensuplarını bir araya getirdi.

Bu yılki teması ‘sürdürülebilirlik’ olarak belirlenen konferansta; bu alanda uzun yıllardır topluma, çevreye ve ekonomiye değer katan örnek uygulamalar tanıtıldı. Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı şunları dile getirdi: “Halen krizin devam ettiği ülkelerde üç aylık öngörü sağlanamazken, ülkemizde üç yıllık orta vadeli plan açıklandı. Ülkemiz ekonomisi başarılı bir süreçten geçmekte. Bu iyileşmede bizim gibi şirketlerin toplam kalite çalışmalarının da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Sabancı Topluluğu olarak inovasyonu ve sürdürülebilirliği tüm süreçlerimize entegre edebilmek için çalışıyoruz. Sabancı Holding Altın Yaka Ödülleri’nde çalışanlarımıza üç yıldır inovasyon ödülü veriyoruz. Yeni fikirlere önem veren bir iklim yaratmak için çalışıyoruz çünkü sürdürülebilirlik için etkin süreç yönetimine ihtiyaç olduğunun farkındayız. Brisa da bu kurum kültürü çerçevesinde üstün üretim teknolojisi, ürün kalitesi ve mükemmel müşteri deneyimine odaklandı. Bu odağın merkezinde ise inovasyon ve sürdürülebilir iş süreçleri bulunuyor. Brisa sadece kalite ödülü ile değil, bu yolculuğu paydaşlarıyla ve toplumla paylaşma konusunda da öncülük yaptı”.

Konuşmasının sonunda merhum Sakıp Sabancı’dan bir alıntı yapan Güler Sabancı şunları söyledi: “Sakıp Sabancı 1997 yılındaki Brisa İyileştirme Konferansı’nda şu sözleri dile getirmişti: “Toplam kalitenin, insanın olduğu her yerle ilgisi var. Sadece iş hayatında değil; şiirde, romanda, resimde, politikada daha iyiyi, hududu (sınırı) olmadan arayacağız”. Bugün bu vizyon bize halen ışık tutmaktadır. Sürdürülebilirliğin özünde insan vardır. “

Sürdürülebilirlik alanındaki uygulamaların yaygınlaştırılması adına farkındalık yaratılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman ise, “Bugün burada kurumsal vatandaşlar olarak sürdürülebilirlik alanında elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu vurgulamamız gerekiyor; çünkü sorumluluk almadan sürdürülebilir bir geleceğe adım atmamızın mümkün olmadığının farkındayız. Bu noktada şirketlerin, yöneticilerin ve çalışanların fark yaratmak gibi bir misyon taşıdığını da hatırlamamız şart. Ancak gerçekten fark yaratan uygulamalara imza atarak kendimizi, şirketlerimizi ve içinde bulunduğumuz toplumu ileri götürebiliriz” diyerek kurumsal firmaların sürdürülebilirlik alanındaki güçlü etkisine vurgu yaptı.

 

24. Brisa İyileştirme Konferansı kapsamında Maersk Line, Turkcell, Bilim İlaç, Coca Cola İçecek ve Çimsa gibi Türkiye’nin önde gelen kuruluşları da bilgilerini, tecrübelerini ve örnek uygulamalarını katılımcılarla paylaştı.

Konferansta ayrıca Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmanın daha iyi anlaşılması, benimsenmesi ve yaşama geçirilmesi amacıyla 2004 yılında kurulan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) Genel Sekreteri Engin Güvenç de bir sunum gerçekleştirdi. Dernek, iş dünyasının sürdürülebilir kalkınma konusundaki alt yapısını ve katılımcılığını güçlendirmek amacıyla faaliyet göstermekte.

Brisa hakkında

Dünyanın en büyük lastik üreticisi Bridgestone ile Sabancı Holding’in ortak kuruluşu olan Brisa, Türkiye lastik endüstrisinin lideridir. Brisa’nın kökleri, Sabancı Holding ve ortaklarının girişimiyle 1974 yılında kurulan Lassa ile atılmıştır. Lastik sektöründe dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak; 1988 yılında Sabancı Topluluğu ile Bridgestone Corporation arasında gerçekleşen ortaklık sonucunda Brisa, bugünkü adını almıştır.

1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Brisa, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’ne layık görülen ilk Türk şirketi olmuştur. Brisa, bugün Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi konumundadır. Brisa Kocaeli Üretim tesisleri, 361.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biridir. Bu tesis, aynı zamanda, Bridgestone’un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir