ODD Üyeleri’nden Sosyal Sorumluluk Adımı

Otomotiv sektörüne kaliteli işgücü kazandırmak için

Otomotiv Distribütörleri Derneği üyesi firmalar ve PPG Industries’in katkılarıyla, sektörün hizmet kalitesini ve servislerde istihdam edilen çalışanların yetkinliklerini artırmak amacıyla 20 Şubat Perşembe günü, Güllübağlar İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde “Uygulamalı Oto Boya ve Gövde Atölyeleri’nin” açılışı yapıldı. ODD Üyeleri’nin desteği ile hayata geçen sosyal sorumluluk projesi kapsamında Türkiye’nin Okullu Boya Kaporta Ustaları, “Uygulamalı Oto Boya ve Gövde Atölyeleri’nden” yetişecek.

Otomotiv Distribütörleri Derneği üyesi firmalar ve PPG Industries’in katkılarıyla yaptırılan “ODD Oto Boya ve Gövde Atölyeleri” nin açılışı, 20 Şubat 2014 Perşembe günü, Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Atilla İpekODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, PPG Oto Tamir Boyaları Ülke Müdürü Bülend Alpay’ın yanı sıra Milli Eğitim ve otomotiv sektörünün yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Proje ile otomotiv sektöründe hizmet veren yetkili servislerdeki eğitimli boya kaporta personeli ihtiyacını karşılamak amaçlanıyor.

ODD verilerine göre, servislerde boya konusunda çalışanların sadece %3’ü, kaporta konusunda çalışanların ise %17’si meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunu. Sektörde eğitimli yani “Okullu” personel talebi çok yüksek. Dolayısıyla bu tip eğitim atölyelerine de yoğun bir ihtiyaç bulunuyor. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler sektörde istihdam edilme konusunda da öncelikli olarak tercih ediliyorlar. 20 Şubat tarihinde açılışı gerçekleştirilen 12 kişilik 2 atölyede ilk yıl 24 öğrenci, ikinci yıldan itibaren ise 32 öğrenci, 5 yılda ise 152 öğrenci eğitilmesi planlanıyor.

Otomotiv sektörü servis iş hacminin %30 – %35’i kaporta boya hizmetlerinden oluşuyor. Yanlış ekipman kullanımının getirdiği zararın yanı sıra iş tekrarıyla sonuçlanan kalitesizlik maliyeti de eklenince eğitimsiz personelin sektöre olumsuz katkısı oldukça yüksek oluyor. ODD Atölyelerinde eğitimli personel yetiştirmekle hizmet kalitesini artırmanın yanı sıra servislerdeki verimliliğin artışına da katkıda bulunulacak. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına, eğitimsizlik nedeniyle uyulmamasının getirdiği yasal riskler de ortadan kaldırılmış olacak. Atölyelerdeki uygulamalar, süreklilik ve eğitim kalitesinin aksamaması için ODD tarafından bizzat düzenli olarak denetlenecek.
BİLGİ:

 

10-11 ve 12.  Sınıflarda “ODD Oto Boya ve Gövde Atölyeleri’nde okutulacak meslek dersleri aşağıdaki gibidir;
BOYA ATÖLYESİ:

1.    Oto Boya Teknolojisi

2.    Oto Boya uygulamaları

3.    Teknik yabancı dil

4.    Otomotiv boya ekipmanları

5.    Hasarlı araç işlemleri

 

GÖVDE (KAPORTA) ATÖLYESİ:

1.    Otomotiv gövde teknolojisine giriş

2.    Kaynak teknolojisi

3.    Otomotiv gövde mekaniği

4.    Hasarlı araç işlemleri

5.    Teknik yabancı dil

6.    Karoseri onarımı

7.    Temel imalat teknolojisi

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Hakkında:

1987 yılında tümü Avrupa otomobil markalarının Türkiye Mümessili olan 5 firmayı temsil eden 10 iş adamı/yönetici girişimci tarafından kurulan Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin 2014 yılı itibariyle 48 tane uluslararası markayı temsil eden 30 üyesi bulunmaktadır. ODD, sektörün gelişmesine yardımcı olacak şekilde misyonu doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır.Dernek faaliyetleri; istatistiklerin oluşturulması, ilgili kurum ve üyelerle paylaşılması, mevzuat çalışmalarında kamu kuruluşlarına istişari katkı sağlanması, otomotiv fuarlarına destek verilmesi şeklinde sürmektedir.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir