Motorlu Araç Trafik Belgesi Uygulaması Yürürlükten Kaldırıldı

Motorlu Araç Trafik Belgesi artık kullanılmayacak.

TÜVTÜRK, 1 Temmuz’dan itibaren muayenesini yaptıran araç sahiplerine, araç muayene raporlarını her zaman araçlarında bulundurma konusunda uyardı.

TÜVTÜRK’ten yapılan açıklamada, “TÜVTÜRK Araç Muayene  Raporu’nun yanınızda bulunması, yetkili makamlar tarafından yapılan yol denetimlerinde, araç muayene geçerlilik sorgulaması esnasında hem sizlere, hem de yetkililere kolaylık sağlayacaktır” denildi.

Eski adıyla Ruhsat olarak bilinen ve günümüzde aracımızda taşıdığımız belgeler iki parçadan oluşur: “Araç Tescil Belgesi” ve “Motorlu Araç Trafik Belgesi”. Ruhsat’ın içindeki bu belgelerden biri olan “Motorlu Araç Trafik Belgesi” artık kullanılmayacak, “Araç Tescil Belgesinin” ise kullanımına devam edilecektir.

Yeni düzenleme ile ilgili araç muayene sürecinde bir değişiklik yaşanmayacak. Aracınızı zamanı geldiğinde her zaman olduğu gibi muayeneye götürmeniz gerekecek. Aracınızın son muayene geçerlilik süresi Araç Tescil Belgenizde “Diğer Bilgiler” alanında yer almalıdır. Eğer yer almıyorsa ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurabilir ve tarihinizi öğrenebilirsiniz. Muayene Raporunu kaybettiğiniz takdirde herhangi bir TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’ndan muayene raporunuzu tekrar alabileceksiniz.

Noter Satışlarında ise sistem şu şekilde işleyecek;

Noter satışı yapılırken plaka değişikliği istemediğiniz takdirde zaten hiç bir değişiklik olmuyordu. 126 TL noter satış bedeli vererek satış işlemini gerçekleştiriyordunuz. Size geçici belge veriliyordu, 1 aylık süresi olan bu belge trafik sigortası devreye girdiği andan itibaren trafik şubelerine gidilerek yeni Araç Tescil Belgesi (ruhsat) ile değiştiriliyordu veya adresinize posta ile geliyordu. Sistem yine aynı şekilde devam edecek.

Noter satışı yapılırken plaka değişikliği istediğinizde 240 TL ücret ödüyordunuz. Daha sonra Trafik Şubesi’ne giderek bağlı bulunduğunuz ikametgaha göre plaka ve ruhsat çıkartılıyordu. Bu durumda hem tescil hem de trafik belgeleri değişiyordu. Şimdi ise Noter satışı yapılırken plaka değişikliği istediğiniz takdirde yine 126 TL ödüyorsunuz ve işlemleri yaparken sadece tescil belgesi değişiyor.

1 Temmuz 2017 itibariyle trafik kanunun da önemli düzenlemeler yapıldı. Bunlardan diğeri ise otoyollara getirilen mesafe kontrollü hız kontrolü oldu. Otoyollarda iki gişe arasındaki mesafeyi belli bir sürenin altında yani hızlı kateden sürülerin araç plakalarına trafik cezası kesilecek.

Diğeri ise Motorlu Araç Trafik Belgesi. Araç alırken trafik şubeden belge alıyorduk. Artık buna son verildi. Bunun yerine araç muayene kağıdı saklanacak.

1 Temmuz 2017 tarihinden sonra aracınız muayeneye girecekse artık Motorlu Araç Trafik Belgesini taşımanıza gerek yok. TÜVTÜRK tarafından verilen Araç Muayene Raporunun bulundurulması yeterli olacak. Fakat bu belgeyi kesinlikle bulundurun. Çünkü yol denetimlerinde Muayene raporu istenecek.

Yeni muayene tarihi Motorlu Araç Trafik Belgesine işlenmeyecek. Ona da gerek kalmayacak. Sadece raporu bulundurmanız gerekiyor.

 

Aracınızın ilk muayene süresi henüz dolmamış olanlar Motorlu Araç Trafik Belgenizi saklayın ve yanınızdan ayırmayın. Fakat 1 Temmuz 2017 tarihinden sonraki gireceğiniz muayeneden itibaren ihtiyacınız kalmayacak. Sadece Muayene Raporunu saklamanız yeterli olacaktır.

1 Temmuz 2017’den önce muayene yapılmışsa Motorlu Araç Trafik Belgesi’ni mutlaka bulundurmalısınız ki, TÜVTÜRK çalışanları önceki muayene bilgisini görsün.

 

Aracın geçerli muayene tarihini öğrenmek adına Motorlu Araç Trafik Belgesi gereklidir. Fakat 1 Temmuz 2017 tarihinden sonra muayenesi yapılmışsa zaten yeni düzenlemeye otomatik olarak dahil olmuştur. Yani burada aracın muayene tarihi önemlidir.

 

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir