Mercedes’ten enine motor önden çekiş mimarisine uygun yeni 4Matic

Enlemesine yerleştirilmiş motor ve önden çekiş mimarisine uygun yeni 4Matic (daimi dört çeker transmisyon) uygulaması 7G-DCT otomatik çift debriyajlı şanzımanla (7G-DCT automated dual-clutch transmission) kombine edilmiş. Bu uygulama 2014 model CLA 45 AMG ile kullanıma sunulacak. Arka aks entegre elektrohidrolik kontrollü çok diskli kavrama ile kontrol edilecek.

CLA 45 AMG, otomotiv üreticilerinin CC mimarisine uygun yüksek performanslı bir A-B segmenti temsilcisi. Mercedes, bu uygulamanın aynı sistemi kullanan rakiplerinden %25 daha hafif olduğunu ileri sürmektedir.

Araçta tork dağılımı, çift kavramalı şanzımanın aktive edilen vites programına (Eco, Spor ya da Manüel)  bağlıdır. Ekonomi modunda, ön aks normal koşullarda en yüksek torku alır. Spor ve manüel modda ise arka aks daha yüksek tork aktarılır.

2.0 litrelik turbo benzinli motorla güçlendirilen yüksek performanslı CLA 45 AMG’nin maksimum torku 400 Nm (295 lb·ft) seviyelerinde olacak.

Mercedes’in M-Class, GL ve G-Class SUV’ları ve ATV’leri (all-terrain vehicles) tork konvektörlü şanzımanla kombine edilen standart daimi dört çekere sahipken, A ve B segmenti ile yüksek performanslı SLS AMG sınıfı ise çift kavramalı şanzımanla sunulmaktadır.

Kaynak: SAE

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir