MAN Avrupa’nın en büyük tesisini Türkiye’de faaliyete geçirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MAN Türkiye’nin Ankara Akyurt üretim tesislerinde 15 milyon euroluk yatırımla kurduğu Katoforez Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Avrupa’nın en büyük tesisinin açılışını yapan Bakan Ergün, sanayi üretimine dayalı bir model oluşturduklarını belirterek MAN’ın gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’yi Ar-Ge ve tasarım merkezi haline getireceğine inandıklarını ifade etti. Temeli geçtiğimiz yıl atılan ve aynı yıl içinde yapımı tamamlanarak 5 bin 500 metrekarelik bir alana kurulan Avrupa’nın en büyük Kataforez Tesisi, MAN Türkiye’nin yanı sıra tüm otomotiv sektörüne hizmet verecek.

MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz’un ev sahipliğinde, Akyurt’taki üretim tesislerinde gerçekleşen temel atma törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MAN Truck & Bus AG Üretim ve Lojistik’ten Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Dr. Carsten Intra, Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 46 yıllık geçmişi ile MAN’ın Türkiye’de yerli bir yatırımcı gibi olduğunu ifade etti. MAN’ın Türkiye’deki kalıcılığını yeni yatırımlarla desteklediğini belirten Bakan Ergün, kataforez tesisinin Türkiye otomotiv sektörüne hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türkiye’de sanayi üretiminin artık bilim ve teknoloji ile bir bütün olduğunu belirten Bakan Ergün, “Türkiye’de sanayi üretimine dayalı bir model oluşturduk. Yüksek katmadeğerli ürünler üreterek yolumuza devam edeceğiz” dedi. Yeni Teşvik Kararnamesi’ne de değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Yeni teşviklerle, üretim konusunda da başka adımlar atılacağına inanıyoruz. Yeni çıkan düzenleme ile otomotiv sektöründeki stratejik yatırımlar, ayrıca teşvik edilecek” açıklamasında bulundu. “Türkiye’de üretilen araçlar kamunun tercihi olmalı” diyen Bakan Ergün, son dönemde bu konuda gerek kamu da gerekse belediye kuruluşlarının, bu konuda daha duyarlı davranmaya başladıklarını belirtti. MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretimini Türkiye’de açtığını belirten Bakan Ergün, “Türkiye’de MAN artık sadece bir Alman markası olarak görülmüyor, aynı zamanda ülkenin bir markası olarak biliniyor” dedi. Katoforez Tesisi’nin çok kısa sürede tamamlanmasının önemine de değinen Bakan Ergün, “Bu süreçte MAN’da Ar-Ge Merkezi oldu. Bu tesis, sadece MAN’a değil, otomotiv sektöründe ticari araç genilene de hizmet verecek, taktıda bulunacak. 2023 yılında hedefimiz; Türkiye’de 4 milyon araç üretilmesi. Bir çok ülke Türkiye’deki siyasi ve ekonomik istikrarı doğru bir şekilde algılayarak, Türkiye’yi Operasyon Merkezi olarak konumlandırdılar. MAN’ın da 2023’e kadar Türkiye’yi Ar-Ge ve tasarım merkezi haline getirmesini bekliyoruz” dedi. Önümüzdeki dönemde MAN’dan yeni yatırımlar beklenildiğini de belirten Bakan Ergün, MAN yönetimine Katoforez Tesisi yatırımından dolayı teşekkür etti.

MAN Türkiye A.Ş’nin yenileme ve modernizasyon yatırımları kapsamında gerçekleştirdiği Kataforez Tesisi’nin açılışında konuşan MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, Türkiye’deki fabrikanın, MAN’ın dünyadaki en kompakt otobüs üretim merkezi olduğunun altını çizdi. Kataforez Tesisi ile birlikte fabrikanın daha modern ve kabiliyetli bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Yavuz, “Bu yatırımla birlikte tesisimiz, MAN’ın dünyadaki en modern katoforez tesisi oldu. Kendi alanında; en çevreci, en teknolojik, en verimli, en yüksek kapasiteli unvanları ile birlikte bu yeni tesisimiz, sadece MAN Türkiye’ye değil, sektördeki diğer firmalara da hizmet verecek” dedi.

Konuşmasında, Türkiye ekonomisinin yatırım açısından güvenli ve istikrarlı bir yapı sergilediğini ifade eden MAN Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, yeni teşvik paketine de değindi. Yavuz, yeni düzenleme ile birlikte; ekonomik ve siyasi istikrarı ile dikkat çeken Türkiye’nin yatırım açısından da cazibe merkezi olduğunu belirtti. Münür Yavuz: “Yeni teşvik paketi, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de yatırımı hareketlendirerek, daha da gelişmesini sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

MAN Türkiye’nin Ankara Akyurt Tesisleri’nde 2011 yılında inşaatına başlanan ve 5 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Boyahane / Katoforez Tesisi, aynı yıl içerisinde tamamlandı. Tesisin kapasitesinin, Ar-Ge ve diğer geliştirilen çalışmalarla birlikte orta vadede iki katına çıkarılması hedefleniyor. MAN’ın yanı sıra tüm otomotiv sektörüne hizmet verecek olan tesiste, su bazlı boya kullanılıyor ve içine bir otobüsün girebileceği 11 ayrı havuz yer alıyor. Tesis, yüksek kapasitesinin yanı sıra en teknolojik ve en çevreci tesis unvanlarını da taşıyor.

MAN Türkiye

Almanya dışındaki ilk üretim tesisi olarak 1966 yılında faaliyete geçen MAN Türkiye A.Ş, bugün MAN’ın en büyük ve kompakt otobüs fabrikası konumunda bulunmaktadır. Türk otomotiv sektöründe 46. yılını kutlayan MAN Türkiye A.Ş, Türk işçisinin emeği ile Ankara Akyurt tesislerinde ürettiği ileri teknoloji ürünü araçları 41 ülkeye ihraç etmektedir.

Türk otomotiv sanayinin, karayolları taşıtları alanında Ankara’daki tek otobüs üreticisi olan MAN Türkiye, üretiminin yüzde 80 ila 90’ını ihraç etmektedir. 88.633 m2lik kapalı ve 110.914m2lik kullanım alanlarına sahip Ankara Akyurt tesislerinde, ileri teknoloji ürünü, çevreye duyarlı, ekonomik, seyahat ve belediye otobüsleri üretilmektedir. MAN Truck & Bus’ın en önemli üretim üslerinden biri olan ve toplam 317.202 m2 araziye kurulu bu dev tesiste  yaklaşık 1700 kişi istihdam edilmektedir. Şehiriçi, seyahat ve orta mesafe otobüslerinin üretildiği MAN Türkiye Akyurt Tesisleri’nde, Gövde, Boyahane, Montaj, Araç Son Kontrol bölümleri bulunmaktadır. 2011 yılında MAN Akyurt Tesisleri’nde üretilen 1611 araçtan 1217’si yurtdışına gönderilmiştir.

2010 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AR-GE merkezi olarak belgelendirilen MAN Türkiye, üretiminin yüzde 90’ına yakın bir kısmını ihraç etmektedir. Bu bağlamda Türkiye’deki kalıcılığını yeni yatırımlarla destekleyen MAN Türkiye,  gerçekleştirdiği Boyahane / Katoforez Tesisi yatırımı ile üretim tesisinin stratejik altyapısını daha da güçlendirmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir