Makine Mühendisleriyle hasbihal…

Üniversite öğrencilerinin sektör hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları gerekiyor
Üniversite öğrencilerinin müfredat eğitimlerinin yanı sıra iş hayatına hazırlık ve işverenin kendilerinden beklentileri hakkında bilgi vermek amacıyla seminerler düzenleyen TEKDER İstanbul il Başkanlığı Üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Üniversite, kamu ve özel sektörde çalışan mühendisler üniversite eğitimi ve daha sonrası hakkında tecrübe paylaşımında bulundular.
Bilgi Teknolojileri Her Geçen Gün Önemini Arttırıyor
Bilim ve Teknolojinin devrim yaşadığı günümüzde her geçen gün yeni bir bilimsel buluşa şahit olmanın mühendislik açısından önemini vurgulana TEKDER mensupları “Daha üniversiteden mezun olmadan araştırma ve takip sürecine başlamanız gerek. Ayrıca mezun olduktan sonra yenilikleri ve gelişmeleri mesleki hayatınızda tatbik etmelisiniz, aksi takdirde bilimsel gelişmelerin gerisinde kalırsınız” uyarısında bulundular. Her mühendislik alanının kendine has mesleki programları olduğunu belirten Elektronik Haberleşme Mühendisi Abdullah KARADAĞ, “Bu programları öğrenmeli ve yeniliklerini takip ederek iş hayatınızda uygulamalısınız” diye belirtti.
Başarılı Olursanız Arayan Değil Aranan Olursunuz
Makine Mühendisi Ahmet FINDIK öğrencilik döneminde zor şartlarda okuduğunun altını çizerek imkânsızlığın üstesinden “Kanaat ve çok çalışmakla” geldiğini belirtti. Bölümünü başarılı bir şekilde bitirdikten sonra özel sektör ve üniversite tecrübelerinden bahsederek General Electric’e alınan on mühendisten biri olduğunu ve bu başarısını “Önce Allah’ın takdiri sonra mesleki yetkinliğine” borçlu olduğunu belirtti. Sözlerinin devamında FINDIK, “Kendini geliştirmiş ve yetkin bir mühendis olursanız, arayan adam değil aranan adam olursunuz” dedi.
Mühendis Ahlaklı ve Önder Olmalı
Teknik Elemanların işleri gereği sürekli göz önünde bulundukları ve bu durumun kendilerine ekstra görevler yüklediğini belirten Endüstri Mühendisi Lutfullah DUMAN, “Mühendis işi gereği teknik veya taktik (stratejik) görevler üstlenebilir. Bu durum iş tanımınıza göre değişir. Her ne şekilde çalışırsanız çalışın her zaman teknik ve taktik kanatların merkezine ‘ahlâk’ı koyun.” dedi. Beraberinde çalışanlara örnek olacaklarını belirten DUMAN, “Mühendis sadece hesap yapan ve yöneten değil aynı zamanda lider ve örnek kişidir. Beraberinizdekilere saygı ve ahlâk timsali birer örnek olmalısınız” diye belirtti.
“Özel Sektörde Çalışanlara Akademik Gelişim Fırsatı Verilmiyor!”
Kimi öğrencilerin ‘özel sektörde çalışanlara yüksek lisans ve doktora fırsatı tanınmadığı’ konusundaki görüşlerinin tam olarak gerçeği yansıtmadığı fakat özel sektör çalışanlarının lisansüstü eğitim yapmak için fedakârlık yapmaları gerektiği belirtildi.
Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden mezun olanlara ‘pozitif ayrımcılık’ yapıldığına değinen öğrencilere cevap veren Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR, “Hedefi olan öğrenci için bilgiye erişmek zor değil. Özel sektörde yöneticilik yaptığım dönemlerde önümde çokça özgeçmiş gelirdi. İşe alım süreçlerinde etkin rol aldığım dönemler oldu. O dönemlerin birinde fabrikada çalışırken aradığımız pozisyon için başvuran tanınmış üniversitelerin mezunlarından daha ön plana çıkan biri vardı. Kendisi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi mezunuydu. İşe kendisini aldık.” diye belirtti.
Yaklaşık üç saat süren seminerin sonunda öğrencilerin sorularına cevap verilerek merak edilen konular açıklığa kavuşturuldu.
Teknik Elemanlar Derneği
1987 yılında Ankara’da kurulan Teknik Elemanlar Derneği’nin Türkiye çapında 16 şehirde temsilciliği bulunuyor.
İstanbul İl Başkanlığı 1989 yılında faaliyete geçmiş olup 24 yıldır İstanbul’daki 4500 üyesiyle mühendis, mimar, tekniker ve teknisyenlerin bir araya geldiği bir çatı organizasyon görevi yürütüyor.
Kaynak: “haberler.com/universite-ogrencilere-yeterli-bilgi-vermiyor-4437473-haberi”

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir