Le Mans araçlarından seri üretime dijital iç dikiz aynaları

Audi, Le Mans araçlarında kullandığı dijital dikiz aynalarının seri üretimi için ilk adımı attı. Son derece ideal görüntü sağlayan akıllı kamera/monitör sistemi teknolojisi, Audi R8 e-tron ile seri üretime girdi.

Audi, yeni bir teknolojiyle sürüşü daha da güvenli hâle getirmeye hazırlanıyor; berrak görüntüler ortaya koyan dijital iç dikiz aynası bu yılın sonunda Audi R8 e-tron seri üretime giriyor. Audi’nin Le Mans şampiyonu modellerinde olduğu gibi arka camın bulunmadığı R8 e-tron da geleneksel iç dikiz aynası bulunmuyor. Bu aynanın halefi ise, yüksek teknoloji ürünü, bir kamera / monitör sisteminden oluşan dijital iç dikiz aynası oluyor.

Kontrol ünitesi sürekli biçimde yüksek kontrast ve berrak bir görüntü meydana getiren dijital ayna, karanlık saatlerde akıllı kontrol sistemi sayesinde, başka araçların farlarından gözün kamaşmasını önlüyor. Sürücü, Göstergenin sürücü seçimine bağlı olarak karartılıp, devre dışı bırakılabildiği yeni teknolojide, gelecekte monitöre ek bilgileri ilave etme konusunda da çalışılıyor.

Küçük, ultra hafif kamera, düşük sıcaklıklarda ısıtılan, aerodinamik açıdan optimize edilmiş bir yuvaya yerleştirilmiş. Sadece birkaç milimetre çapında bir lensin kullanıldığı ayna, geleneksel iç dikiz aynasına göre çok daha geniş bir görüş alanını kapsıyor. Geleneksel iç dikiz aynasının yerine monte edilen çaprazlama 7,7 inç ekranlı renkli monitör, kameradan alınan dijital görüntüyü aktarıyor.

Audi’nin geliştirdiği dijital aynada yer alan AMOLED ekran ilk kez bir otomobilde kullanılıyor. Ekranda kullanılan organik malzemeler düşük voltajda kendiliğinden aydınlatma özelliğine sahip – yani arka aydınlatma gerektirmiyor.

Geleneksel LCD monitörlere göre enerji bakımından da daha verimli, daha ince ve daha hafif bu ekranlar, ortam sıcaklığı ne olursa olsun birkaç mili saniyede açılıp kapanabiliyor.

Efsanevi Le Mans 24 Saat yarışlarında, Audi’ye ilk üç sırayı getiren R18 e-tron quattro ve R18 ultra yarış otomobillerinde ilk kez kullanılan dijital iç dikiz aynası zorlu yarış koşullarında güvenilirliğini kanıtladı.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir