Kudret Önen: Yerli otomobilin maliyeti için henüz erken

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, yerli otomobil konusunda “Maliyetlerin yüksekliğini ve düşüklüğünü değerlendirmek için henüz çok erken” değerlendirmesini yaptı.

Önen, Türk sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı sırasında gazetecilerin yerli otomobile ilişkin sorularını yanıtladı.

Önen, OSD’nin, yerli otomobilin Türkiye’deki şansını değerlendiremeyeceğini belirterek, Derneğin, yerli otomobil konusundaki görüşlerini bir rapor halinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduğunu hatırlattı.

Bakanlığın bunları değerlendirdiğini dile getiren Önen, şunları kaydetti:

“Maliyetlerin yüksekliğini ve düşüklüğünü değerlendirmek için henüz çok erken. Yerli otomobil nedir, bir tarif var, burada da maliyetler var. Siz bu tarifi değiştirdikçe buradaki maliyetler de değişir. Onun için yavaş yavaş bu konu incelenecek. Yerli otomobilin tarifi yapılacak, onun karşısında da yatırımlar çıkacak. Belli bir proses içindeyiz, acele etmemek lazım. Böyle yatırımları filan değerlendirmek için çok erken…”

Ali Kibar

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar da Türkiye’nin üretmeye hedeflediği yerli otomobilin vergi ve teşvik öncesi 20-25 bin liralık fiyatına ilişkin, şu anda piyasada bu fiyatlara araçların satılabildiğini kaydetti.

Kibar, bu fiyatlara otomobil tüketicisine neyin verildiğinin önemli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“20-25 bin lira seviyesinde ne tip, ne standartta, ne kategoride ne opsiyonları olan bir araç veriyorsunuz. Yalın bir araç veriyorsanız başka. Opsiyonlar içindeki optimum kullanıma uygun nitelikler neler onlar çok önemli.

Otomotiv sektöründe önemli bir miktarda vergiler var. Bu vergiler ÖTV, KDV anahtar teslimi 20-25 bin liralık bir rakamdan bahsederseniz bunun ne kadarının vergi olduğunu iyi algılamak lazım. Uluslarararası taahhütlerimiz var. Buralarda neler yapabiliyoruz ne yapma konusunda sapmalarımız oluyor. Bu sapmaları nasıl yapabiliyoruz tarafları da çok önemli.”

Yerli otomobil projesinini nasıl konumlandırıldığının çok önemli olduğunu vurgulayan Kibar, “Siz her şeyini ben yapacağım diye ortaya çıkarsanız böyle bir şey yok. Bazı belirli prototiplerden geliştirerek, belirli bir takım teknoloji know how birikimlerinden istifade ederek yaparsanız sorun olmaz” dedi.

AA, haber7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir