Koç yerli otomobilde yan çizdi destek bekliyor

Türkiye’de yıllarca ithal otomobilleri satarak otomotiv sektöründen hatırı sayılır paralar kazanan Koç, yerli otomobil söz konusu olunca adım atmadan destekte ısrar ediyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk malı otomobil üretimi konusuna değinerek, “Dünyadaki örneklere bakılırsa sıfırdan yeni bir markayı devlet sübvansiyonu olmadan ayakta tutmak zor” dedi.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ise, Türk malı otomobil için, “Gerek ticari araçların, gerekse traktörlerin yüzde 50’sini biz üretiyoruz. İhracatın 3’te birini biz yapıyoruz. İç pazardaki otomobil satışlarında payımız yüzde 20. Bu konuda bizi işaret etmeleri çok normal” açıklamasını yaptı.
New York’ta Metropolitan Müzesi’ndeki Koç Ailesi Galerisi’nin de yer aldığı ‘İslam Eserleri Bölümü’nün açılışı sonrasında Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel basınla bir sohbet toplantısı düzenledi.

‘Çalışma henüz ham düzeyde’
Türk malı otomobil konusunda Rahmi Koç’un ardından söz alan Mustafa Koç şunları söyledi:
“Gururla belirtmek isterim ki, Türkiye’de otomotiv sektörü yan ve ana sanayii ile çok güçlü. Bunda yabancı ortaklarımızın teknoloji transferinin de payı büyük.

Özellikle ticari araçta önemli ihracatçı konumundayız. Türk malı otomobil konusunu biz de inceliyoruz. Bu, önemli bir yatırım kararıdır ve birden fazla tarafın işin içine girmesi gerekir. Ancak, bir marka üretip bunu dünyaya satmak kolay değil. Bu işin püf noktası ölçektir.

Ölçek oluşmadığı sürece bu üretimin sübvansiyonsuz gerçekleşmesi çok zor. 1 – 2 milyon otomobili üretip, dünyaya satmaya kalkmayı düşünürsek bayi, servis teşkilatını düşünmek gerekir.

Dünyadaki örneklere de bakılırsa sıfırdan yeni bir markayı devlet sübvansiyonu olmadan ayakta tutmak zor.”
Başbakan Tayyip Erdoğan’a Türk Traktör’ün 600 bininci traktörünün indirilme töreninde ortakları Fiat ile Türk malı otomobil üzerinde çalıştıklarını söylediğini de hatırlatan Mustafa Koç, “Ancak, bu çalışma henüz çok ham düzeyde” dedi.

Ajanslar, haber 7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir