Kamuya alınacak araçlarda yüzde 90 yerlilik şartı!

Türk Malı otomobil için kolları sıvayan hükümet, çeşitli destek mekanizmalarının yanı sıra kamu alımlarıyla da teşvik sağlamaya hazırlanıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türk Malı otomobil üretimini teşvik etmek için kamuya otomobil alımlarında yüzde 90 yerli olma koşulu getireceklerini söyledi.
Yüzde 90 Ama…
Hükümet, 2011-2014 yıllarını kapsayan hedefleri arasına Türk Malı otomobili de koydu. Hükümet Programında, “Dünya piyasalarında yer bulabilen Türk Malı otomobilin üretilebilmesi için gereken destek ve teşvik mekanizmasını harekete geçireceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Bakan Nihat Ergün, yerli otomobili teşvik etmek amacıyla kamuya araç alımında en az yüzde 90 oranında yerli üretim koşulu getirileceğini belirtti. Bakan Nihat Ergün, şu anda Türkiye’de üretilen otomobillerde yerli oranının yüzde 40-70 arasında olduğunu ifade etti.
Hükümet olarak üretimin yüzde 90’ının yerli olması şartını getirirken de bazı ilave koşullar getireceklerini vurgulayan Nihat Ergün, “Yerlilik oranını ararken, örneğin yürüyen aksamı gibi parçaları sıralarız. Böylece önemsiz parçaların değil de teknoloji yatırımı gerektiren parçaların Türkiye’de üretilmesini sağlamış oluruz. Bu sayede Türkiye’de otomotiv yan sanayimiz de gelişmiş olur” dedi.
Önemli Olan Türkiye’de Üretim
Otomobili yurtiçinde üretecek şirketin yerli olmasının şart olmadığını, önemli olanın ‘sahibi kim olursa olsun üretimin Türkiye’de yapılması olduğunu’ kaydeden Nihat Ergün, “Her şey Türkiye’de üretilsin diye bir politikamız yok. Diğer ülkeler de Türk Malı yerine, kendi üretimlerine yönelirse bütün dünya kapalı ekonomiye döner, uluslararası ticaret biter” diye konuştu. Bakan Ergün, şu bilgileri verdi: “Yurtiçinde bu şekilde ilave talep yaratıldığında otomotiv yan sanayimizin yurtdışına ihraç potansiyeli de güçlenecektir. Bu sene çıkardığımız düzenlemeyle tüm kamu alımlarında zaten yerli üretimlerde yüzde 15 fiyat avantajı sağladık. Şimdi onun üzerine kamuya araç alımlarında yüzde 90 yerli üretim olma koşulu getirebiliriz.”
Elektrikli Araçta Yerli Oranı %75-80’e Çıkacak
Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda 10 yıllık süre içinde elektrikli araçlardaki yerlilik oranının yüzde 75-80 düzeyine çıkartılacağı ve kamu koordinasyonunda üretime yönelik projelerin oluşturulacağına yer verildi.
Kaynak: Habertürk’ten alıntılanan ve Haber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Makam aracında yüzde 90 yerlilik şartı!” haberinden alınmıştır (18/07/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir