Gerçekten Bir Devrim!

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulamasını başlattı. Araç sahiplerine ve araç sahibi olacaklara “Hayırlı olsun.”

“Bu uygulamayla hem daha ucuz ve orijinalle eşdeğer parça kullanılabilecek hem de piyasada fiyat regülasyonu sağlanmış olacak. Böylece hem tüketiciler için sigorta maliyetleri düşecek, hem de aynı kalitede üretim yapan yerli sanayicilerin ürünleri orijinal parça yerine kullanılabilecek, bu sayede otomotiv yan sanayinin gelişmesinin önü de açılacak.”

“Eşdeğer Parça Belgelendirmesi”nin arka planında; Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda TSE, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık bir çalışma var.

Artık bugün yürürlükte…

Peki bu yetki hangi kurumda olacak?

Eşdeğer Parça Belgelendirme yetkisi, 2 yıllığına TSE’ye verildi. Daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. 

Eşdeğer parça belgelendirme süreci nasıl olacak?

Belgelendirme modelinde orijinal parçaya uygulanan bütün test ve deney metotları eşdeğer parçaya da uygulanacak ve alınan sonuçlara göre eşdeğer parça belgelendirmesi yapılacak.

Eşdeğer Parça; kütle, boyut, malzeme ve işlevsellik kontrollerinin sağlanacağı 39 farklı test metoduyla test edilecek. Testler sonucunda orijinaliyle aynı sonucu veren parçalar TSE’den belge alabilecek.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir