Genç sürücüler daha fazla risk alıyor ve eğitime ihtiyaç duyuyor!

Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) tarafından yürütülen araştırmaya göre, 12 Avrupa ülkesinden 2.334 sürüş eğitmeninin yüzde 51’i, 25 yaş altı genç sürücülerinin önceki nesillere göre daha fazla yönlendirmeye ihtiyacı olduğuna inanıyor.

Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) tarafından yürütülen araştırmasına katılan eğitmenler, gençlerin kazaların potansiyel sonuçları hakkında farkındalık eksikliğinden dolayı araçları risk alarak sürdüğünü belirtiyor. Avrupa çapında, diğer yaş grubuna[1] göre genç sürücülerin dahil olduğu kaza sayısı iki kat daha fazla olduğu görülüyor.

Sürüş eğitmenlerine göre, Avrupalı gençler arasında tehlikeli sürüşün en büyük nedeni (%65 oranla) kazaların olası sonuçları hakkında farkındalık eksikliği olarak öne çıkıyor. Eğitmenler gençlerin tehlikeli araç kullanmalarındaki sebepler arasında deneyimsizlik, cep telefonlarının dikkat dağıtıcı etkileri, alkol kullanımı, ölümsüzlük duygusu, yüksek sesle müziğin dikkat dağıtıcı etkisi ve güvensiz sürüş
pop-kültürünün yüceltilmesini sıralıyor. Cep telefonlarının neden olduğu dikkat dağıtıcı etkiler Avrupa’da yüzde 50 oranına sahipken, Türkiye’de bu oran yüzde 77.

Araştırma sonuçlarına göre acemi sürücüler kendi risk alma kapasitesinin farkında değil. Goodyear’ın 2012 yılında genç ve tecrübesiz sürücüler arasında yaptırdığı araştırma; gençlerin üçte ikisinin hız sınırını aştığını ve yüzde 39’unun trafik sinyalleri veya işaretlerine uymadığını ortaya koymuştu.

 

Yol güvenliği eğitimi şart !

Sürüş eğitmenleri yüzde 65’ine göre Avrupalı gençler arasında tehlikeli sürüşün başlıca nedenleri arasında kazaların potansiyel sonuçları konusunda farkındalık eksikliği yer alıyor. Eğitmenlerin yüzde 65’i araç içinde ve yolda her zamankinden daha fazla dikkat dağıtıcı etmen olması sebebiyle, bugünün genç sürücülerinin (18-25 yaş) daha fazla yol güvenliği eğitimine ihtiyacı olduğuna inanıyor. Eğitmenlerin yüzde 63’ü genç ve acemi sürücülerin önceki nesle göre daha tehlikeli araba kullanmasının ardındaki sebeplerin yoğun hayat koşulları ve  sabırsız bir toplumda büyümek olduğunu ifade ediyor.

Avrupa sürüş eğitmenlerinin yüzde 29’u bugünün genç acemi sürücülerinin önceki nesillere göre eğitim sırasında alınan tavsiyelere uyma konusunda daha az dikkatli olduğuna inanıyorlar. Eğitmenlerin yüzde 29’u bugünün genç sürücülerinin sürüş derslerine hiç değer vermediğini düşünüyor.

Araştırma bulgularını değerlendiren Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Tüketici Lastikleri Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef, “Yol güvenliği konusunda gençleri, hayat boyu sergileyecekleri beceriler ile donatmak için, sürüş eğitmenlerinin, sektör liderlerinin ve siyasetçilerin genç neslin yol güvenliği tutumunu ve gerçek yol koşullarında karşı karşıya gelecekleri dikkat dağıtıcı etmenleri anlaması önemlidir. Goodyear ve EFA’nın birlikte yürüttüğü bu araştırma, eğitim ve uygulamanın önemini genç sürücülere aşılamak için daha fazla şey yapılabileceğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu Başkanı John Lepine ise, “Bu çalışma, eğitmenlerin gençlere, sürüş becerisinden daha fazlasını öğretmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. En kaliteli sürüş eğitimi; gençlerin dikkat dağıtan unsurlar ile başa çıkmasına, ciddi yol güvenliği önlemleri almasına, güvenli sürüş davranışları geliştirmesine yardımcı olmalıdır” dedi.

 

Tehlikeli araç kullanımının temel nedenleri

Avrupa çapında, diğer yaş grubuna[2] göre genç sürücülerin dahil olduğu kaza sayısı iki kat daha fazladır. Sürüş eğitmenlerine göre, Avrupalı gençler arasında tehlikeli sürüşün temel nedenleri:

–       Acemi sürücülerin kazaların olası sonuçları hakkında farkındalık eksikliği (%65)

–       Deneyimsizlik (%62)

–       Cep telefonlarının dikkat dağıtıcı etkileri (%50)

–       Uyuşturucu ve alkol kullanımı (%49)

–       Ölümsüzlük duygusu (%51)

–       Yüksek sesle müziğin dikkat dağıtıcı etkileri (%21)

–       Güvensiz sürüş, pop-kültürünün yüceltilmesi (%33)

Cep telefonlarının neden olduğu dikkat dağıtıcı etkiler Avrupa’da yüzde 50 oranına sahipken, Türkiye’de bu oran yüzde 77’dir.

Polonya’daki eğitmenlerin dörtte üçü (%73) yaşıt arkadaş baskısının gençler arasında tehlikeli sürüşün en büyük nedeni olduğunu ifade ederken, Fransız eğitmenlerin yüzde 85’i dikkatsiz sürüşe en fazla neden olanın alkol kullanımı olduğunu söylemektedir.

Araştırma Hakkında:

Çalışma, sürüş eğitmenlerinin yol güvenliği bilinci, inancı ve uygulamalarına yönelik öğretim tutumlarının genç sürücüler arasında daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla Goodyear EMEA adına Reputation Inc. tarafından gerçekleştirilmiştir. Anket 15 farklı ülkede sürüş eğitmenlerine dağıtılan 37 soruyu kapsamaktadır.. Katılan ülkeler : Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Rusya, İsviçre, İspanya, İngiltere, Türkiye ve Güney Afrika. Her ülkede sürüş eğitmenlerinin genel nüfusu araştırılmış, daha sonra anketi doldurmak için her ülkeden bir temsilci örneği gerekmiştir. Tüm anketlerden soruların cevapları harmanlanmış ve hem bireysel ülke düzeyinde ve AB genelindeki düzeyde analiz edilmiştir. AB analizine dahil edilen ülkeler şunlardır: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İsviçre, İspanya, ve İngiltere (örneklem büyüklüğü n = 2.334). Genel Avrupa analizi yapılırken, veriler bütün ülkelere eşit söz hak vererek, ülke nüfusuna göre eşit ağırlıklı olmuştur. Saha çalışması 2013 Ağustos ayından Eylül ayına kadar gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar her ülkenin yerel dilinde çevrimiçi yapılmıştır. Araştırmanın tüm sonuçları istek üzerine mevcuttur. Bu araştırma 2012 yılında 16 ülkede 6400 acemi sürücü arasında gerçekleştirilen araştırmayı oluşturmuştur: (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, Güney Afrika, Türkiye ve İngiltere).

 


[1] https://web.archive.org/web/20140327064308/http://ec.europa.eu:80/transport/road_safety/specialist/knowledge/pdf/novice_drivers.pdf

 

[2] https://web.archive.org/web/20140327064308/http://ec.europa.eu:80/transport/road_safety/specialist/knowledge/pdf/novice_drivers.pdf

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir