Gelmiş geçmiş en güvenli Volvo

Daha büyük modellerin komple güvenlik ve destek sistemlerine çeşitli yeni yüksek teknolojili özelliklerin eklenmesi yeni Volvo V40’ı gelmiş geçmiş en akıllı ve güvenli Volvo yapıyor.  Yeni özellikler arasında dünyada ilk kez sunulan Yaya Hava Yastığı Teknolojisi, “haptik” (dokunma duyusunu kullanarak çalışan) otomatik direksiyon düzeltmeye sahip Şerit Koruma Yardımcısı, akıllı Park Yardım Pilotu, otomatik Trafik İşareti Bilgisi, Aktif Uzun Far ve arkada Çapraz Trafik Uyarısı radar sistemi yer alıyor. Yeni V40 ayrıca devrim yaratan otomatik frenli Yaya Algılamasını ve daha da geliştirilerek artık 50 km/s’ye kadar hızlarda çalışan düşük hızdaki çarpışmalardan kaçınma sistemi City Safety – Şehirde Güvenlik ‘i de içeriyor.

Park Yardım Pilotu – paralel park etmeyi kolaylaştırıyor

Global araştırma enstitüsü TNS’nin yaptığı bir araştırmaya göre Avrupalı sürücülerin üçte biri paralel park etmede sorun yaşıyor. İngiliz sigorta kuruluşu elephant.co.uk tarafından yapılan benzer bir araştırmada görüşülen sürücülerin aşağı yukarı üçte ikisi paralel park etme durumlarında kendilerini rahatsız hissettiklerini belirtiyorlar.  Yeni Park Yardım Pilotu, direksiyon simidinin kontrolünü alarak paralel park etmeyi kolay ve hassas bir hale getiriyor; sistem direksiyon simidini kontrol ederken sürücü vites kutusunu ve aracın hızını kontrol ediyor.   Park manevrası öne, yana ve arkaya bakan ultrasonik sensörler sayesinde yapılıyor. Sürücü Park Yardım Pilotunu devreye sokulduğunda, sensörler otomobilin yan tarafını taramaya başlıyor. Otomobilin uzunluğunun en az 1.2’si kadar bir park yeri belirlendiğinde,  sürücü sesli bir sinyal ile uyarılıyor ve gösterge panelindeki bir mesaj yoluyla durması belirtiliyor.   Ekran, gösterge tablosundaki metinler ve animasyonlarla otomobil doğru bir şekilde park edilinceye kadar sürücüye kılavuzluk ediyor. Her ne kadar sürücü başlangıçta geri vitese taksa ve otomobilin hızını kontrol etse de, direksiyonun kontrolü Park Yardım Pilotunda oluyor. Park etme işlemi tamamlandığında, sürücü sesli bir sinyal ve bir metin mesajıyla uyarılıyor. Yeni Volvo V40’ta ayrıca opsiyonel olarak arka park yardım kamerası ve ayrıca ön ve arka park yardım sensörleri de sunuluyor.

Şerit Koruma Yardımı – yoldan çıkmamayı sağlayan aktif yardım 

Araştırmalar birçok kazanın zor olmayan trafik koşullarında ve güzel havalarda, sürücünün dikkatinin dağılması, uykulu ya da hasta olması nedeniyle oluştuğunu gösteriyor. Volvo Cars kaza istatistikleri veritabanındaki bütün kazaların yaklaşık yüzde 30’u yoldan çıkmayla başlayan kazalardan oluşuyor. Bunların aşağı yukarı yüzde 75’i hız sınırının 70 km/s ya da daha yüksek olduğu yollarda oluyor. V40’taki yeni Şerit Koruma Yardımı sürücünün istediği şeritte kalmasına yardım ediyor. Bu özellik, otomobil şerit çizgisine yaklaştığında ve şeritten çıkmak üzere olduğunda direksiyon kolonuna ek direksiyon torku uyguluyor. Sistem, 65 km/s ile 200 km/s arasındaki hızlarda devreye giriyor. Öne bakan kamera sol ve sağdaki şerit çizgilerini izliyor. Şerit Koruma Yardımı otomobilin şerit çizgilerini arasındaki ilerlemesini kaydediyor ve sürücü istemeden şerit dışına çıkma işaretleri gösterirse müdahale ediyor. Şerit Koruma Yardımı ilk adım olarak sürücünün direksiyonu istenen çizgiye döndürmesine yardım etmek için direksiyon simidine hafifçe tork (güç) uyguluyor. Otomobil şeritten çıkarsa, bu teknoloji direksiyon simidinde hissedilen belirgin bir titreşim yoluyla uyarıda bulunuyor.

Geliştirilenc – daha iyi görüş 

V40, radara dayalı, geliştirilmiş Kör Nokta Bilgi Sistemini (BLIS) sunan ilk Volvo. Bu teknoloji artık otomobilin 70 metreye kadar arkasındaki hızla yaklaşan araçlarla ilgili de sürücüyü uyarabiliyor. Tabii ki yine sürücüyü otomobilin her iki yanındaki kör noktalarla ilgili bilgilendirmeye devam ediyor. BLIS sürücünün potansiyel olarak tehlikeli şerit değiştirme manevralarından kaçınmasına yardım ediyor. Geliştirilen BLIS otomobilin arka köşelerine, tampon örtüsünün içine yerleştirilen radar algılayıcılarına dayanıyor. Radarlar sürekli olarak otomobilin arkasındaki ve yanındaki alanı tarıyor. Uyarılar her bir A sütununda yer alan LED göstergeler yoluyla gösteriliyor. Sürekli yanan bir LED ışığı radarın ilgili bölgede araç tespit ettiğini gösteriyor. İkinci uyarı düzeyi olan yanıp sönen LED ise birinci uyarı devredeyken sürücünün sinyalini kullanması durumunda devreye giriyor.

Çapraz Trafik Uyarısı –  arkanızı kolluyor  

Çapraz Trafik Uyarısı otomobilin arkasındaki radar algılayıcılarını kullanarak bir park yerinden geri geri çıkarken yanlardan gelen trafiğe karşı sürücüyü uyarıyor. Bu da özellikle bulunulan yeri yapısı, bitkiler ya da park edilmiş diğer otomobiller nedeniyle yan görüşün sınırlı olduğu dar ve kalabalık yerlerde çok yardımcı oluyor.  Bu fonksiyon otomobilden 30 metreye kadar uzaklıktaki trafikle ilgili uyarıda bulunuyor. Bisiklet ve yayalar gibi küçük cisimler de tespit edilebiliyor ama her zaman değil ve ancak yakın bir mesafeden. Hedef, bölgede bulunduğu sürece aktif kalan uyarı, sürücüye sesli bir  sinyal ve orta ekrandaki bir uyarı olarak aktarılıyor

Trafik İşareti Bilgisi – trafikte ek bir “göz”

Yüksek hız, ölümle sonuçlanan trafik kazalarının önemli bölümünde kazanın nedenlerinden birini oluşturuyor. Avrupa Yol Güvenliği Gözlemevi (ERSO) araştırmaları hızın ölümle sonuçlanan bütün kazaların yüzde 30’unda nedenlerden biri olduğunu gösteriyor. İsveç Yol Yönetimi’nin bir araştırması da sürücülerin hız limitlerine uyması durumunda her yıl İsveç yollarında 100 ile 150 arasında hayatın kurtarılabileceğini gösteriyor.  Trafik İşareti Bilgisi gösterge ekranında trafik işaretlerini göstererek sürücüye destek oluyor. Öne bakan kamera hız sınırı işaretlerini ve “sollama yasağı” işaretlerini algılayabiliyor. Trafik işareti sembolü yeni bir trafik işareti algılanıncaya kadar gösteriliyor. Trafik İşareti Bilgisi, hız sınırının aşılması durumunda sürücüye hız göstergesinde görsel bir uyarı sağlayan Hız Uyarısı fonksiyonu ile birleştirilebiliyor 

Aktif Uzun Far – karanlıkta daha rahat sürüş  

Volvo V40’taki yeni Aktif Uzun Far teknolojisi sürücünün uzun farları daha verimli şekilde kullanmasına yardım ediyor. Ayrıca uzun far ile kısa far arasında uygun anda otomatik geçiş sağlıyor. Bu teknoloji öne bakan bir kamera ile birlikte karmaşık görüntü işleme özelliklerini kullanarak sürücüye geceleri mümkün olan en iyi görüşü sunuyor. Kamera diğer araçları ve onların ön ve arka farlarını izliyor. Gelişmiş görüntü işleme yazılımı bu verileri inceleyerek diğer araçların konumu ve yönü hakkında bilgi sağlıyor. Bu hesaplama kısa ve uzun far arasında otomatik geçişler için dayanak oluşturuyor.   Yeni V40’ta ; iki yöne dönerek virajların içini aydınlatan Aktif Viraj Farları opsiyonu da bulunuyor. Elektrikli ısıtmaya sahip ön cam ve yağmur yağdığında otomatik olarak silecekleri çalıştıran çalışma sıklığını ayarlayan yağmur sensörü opsiyonları da kötü hava koşullarında görüşü iyileştiriyor.

Adaptif Hız Sabitleyici ve Mesafe Uyarısı – mesafeyi koruyor

Yeni Volvo V40’ta, radar kullanarak öndeki otomobille belirlenmiş bir zaman aralığını koruyan ve daha konforlu bir sürüş sağlayan Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) de sunuluyor.

Sürücü istenen en yüksek hızı ayarlıyor ve öndeki araçla bir zaman aralığı seçiyor. Radar algılayıcısı daha yavaş bir aracı algıladığında, otomobilin hızı otomatik olarak öndeki araçla aynı hıza getiriliyor. Otomatik şanzımanlı otomobillerdeki Yoğun Trafik Destek fonksiyonu, ayarlanan aralığı araç durma noktasına gelinceye kadar koruyor ve konforu artıran bu sistemi sürekli dur/kalk olan yavaş hareket eden trafik sıkışıklıklarında bile son derece kullanışlı hale getiriyor. Mesafe Uyarısı sürücünün öndeki araçla güvenli bir mesafeyi korumasına yardım eden bir özellik. Sürücü, direksiyon simidindeki düğmeler yoluyla beş farklı zaman aralığından birini seçiyor. Seçilen aralık hız göstergesinde gösteriliyor. Öndeki otomobille mesafe çok kısa hale geldiğinde, ön cama yansıtılan  bilgi ekranındaki (head-up display) bir ışık sürücüyü uyarıyor.

Yaya Algılama – bu sınıfta benzersiz 

Gittikçe yoğunlaşan trafik ortamlarımızda her gün yayaların karıştığı kazalar oluyor. Avrupa’da kazalardaki ölümlerin yüzde 14’ünü yayalar oluşturuyor. Bu rakam ABD’de yüzde 12 ve Çin’de de oran yüzde 25’in üzerinde.   Otomatik frenli Yaya Algılaması bir yayanın otomobilin önündeki yola adım attığını algılayabilen bir teknoloji. Sürücü zamanında tepki vermezse, otomobil sürücüyü uyarabiliyor ve otomatik olarak frenleri devreye sokabiliyor. Bu sınıftaki başka hiçbir otomobil benzer bir teknolojiye sahip değil. Tam güçle otomatik fren yapan Yaya Algılaması otomobilin ızgarasına entegre edilen bir radar birimi, iç aynanın önüne yerleştirilen bir kamera ve bir merkezi kontrol biriminden oluşuyor. Radarın görevi otomobilin önündeki bir yayayı ya da aracı algılamak ve araçla olan mesafesini belirlemek. Kamera ise ne tür bir cisim olduğunu belirliyor. İkili göreve sahip radarın geniş görüş açısı sayesinde, yola çıkmak üzere olan yayalar da erken bir şekilde belirlenebiliyor. Yenilikçi teknoloji, bir yayanın hareket şeklini izleyecek ve yola otomobilin önüne çıkıp çıkmayacağını hesaplayacak şekilde programlandı. Sistem, 80 cm ve daha uzun yayaları algılayabiliyor.  Acil bir durumda sürücüye önce sesli bir uyarıyla birlikte ön cama yansıtılan ekranda yanıp sönen bir ışık gösteriliyor. Sürücü uyarıya tepki göstermezse ve araç çarpışmaya doğru gidiyorsa, otomatik olarak tam güçle fren yapılıyor. Otomatik frenli Yaya Algılaması, sürücü zamanında tepki göstermezse, 35 km/s’ye kadar hızlarda bir yaya ile çarpışmaktan kaçınmayı sağlayabiliyor. Daha yüksek hızlarda, amaç çarpışmadan önce otomobilin hızını mümkün olduğunca azaltmak.  İstatistikler otomobilin hızının çarpışmanın sonucu bakımından büyük öneme sahip olduğunu gösteriyor. Çarpışma hızının daha düşük olması ciddi yaralanma riskinin önemli oranda azaltılması anlamına geliyor.

Yaya Hava Yastığı Teknolojisi – dünyada ilk 

Bir yaya ile çarpışmadan kaçınılamaması durumunda kazanın sonuçlarını hafifletmek için Volvo V40’ta yeni geliştirilen Yaya Hava Yastığı Teknolojisini içeriyor; dünyada ilk kez. Şu şekilde çalışıyor: Ön tampondaki sensörler otomobil ile yaya arasındaki fiziksel teması algılıyor. Motor kapağının arka ucu serbest bırakılıyor ve aynı anda açılan hava yastığı tarafından yukarı kaldırılıyor.   Şişen hava yastığı yükseltilen motor kapağının altındaki bölümü ve ayrıca ön cam alanının yaklaşık üçte birini ve A sütununun alt tarafını kaplıyor. Yükseltilen motor kapağı ve hava yastığı yayadaki yaralanmaların ciddiyetini azaltmaya yardım ediyor.

Otomatik frenli Çarpışma Uyarısı – tam güçle frenleme 

Trafik kazaları yüzde 90’a varan oranda dikkatin dağılması nedeniyle oluyor. Başka bir araca arkadan çarpan sürücülerin yarısı çarpışmadan önce hiç fren yapmıyor. 

Otomatik Frenli Yaya Algılaması, Volvo Car Corporation tarafından daha önce sunulan Otomatik frenli Çarpışma Uyarısı teknolojisinin daha da geliştirilmiş hali. Yeni V40 ayrıca otomobilin öndeki başka bir araçla çarpışma riski olduğunda bunu algılayabiliyor, sürücüyü uyarabiliyor ve otomatik olarak fren yapabiliyor. İlk uyarının amacı sürücüyü uyararak fren yapmasını ya da tehlikeden kaçınmasını sağlamak. Sürücü bu uyarıya zamanında tepki vermezse, otomobil otomatik olarak tam güçle fren yapıyor. Otomatik frenleme sayesinde iki araç arasındaki hız farkı 35 km/s’ye kadar olduğunda çarpışmadan kaçınılabiliyor. Çarpışma Uyarısı ve otomatik frenleme, Alman ADAC kuruluşu tarafından 2011’de yapılan bir testte dünyadaki en iyi fren sistemi olarak nitelendirildi. Yeni V40’ta daha yüksek hızlardaki fren performansı önceki versiyonlara göre iyileştirildi.

City Safety (Şehirde Güvenlik) – artık 50 km/s’ye kadar devrede 

Yoğun şehir trafiğinde ve trafik sıkışıklıklarında arkadan çarpmalar yaygın. Bu çarpışmaların aşağı yukarı yüzde 75’i 30 km/s’nin altındaki hızlarda oluşuyor ve bunların yüzde 50’sinde sürücü çarpışmadan önce hiç fren yapmamış oluyor. 2011’de City Safety teknolojisinin yararları başka bir IIHS (ABD Otoyol Güvenliği Enstitüsü) raporunda kanıtlandı ve bu sistem sayesinde çarpışma sıklığında yüzde 22’ye varan azaltma sağlandığı belirtildi. Volvo XC60 ile ilgili sigortadan hasar talepleri incelendiğinde, City Safety’nin insan yaralanmalarıyla ilgili ödeme taleplerini yüzde 51 azalttığını ve tamir masraflarıyla ilgili taleplerin de yüzde 20’den fazla azaldığını gösteriyor. Yeni V40 geliştirilen City Safety sistemini içeren ilk Volvo. Bu sistem artık 50 km/s’ye kadar hızlarda devrede (daha önce 30 km/s idi).  City Safety, iç ayna hizasında ön cama entegre edilen bir lazer sensörünün yardımıyla öndeki trafiği gözlüyor.  Öndeki bir araç yavaşladığında ya da durduğunda, ya da otomobil duran bir otomobile fazla hızlı yaklaştığında, sürücü zamanında tepki göstermezse, otomobil otomatik olarak fren yapıyor. İki araç arasındaki hız farklı 15 km/s’nin altındaysa çarpışmadan kaçınılabiliyor. Hız farkı 15 ile 50 km/s arasındaysa, çarpışma hızı azaltılarak çarpışmanın etkileri en aza indiriliyor. İsveç sigorta şirketi Volvia tarafından yapılan bir araştırma, City Safety özelliğine sahip Volvo otomobillerinin, otomatik frenlemeye sahip olmayan otomobillere göre arkadan çarpma tipi kazalara karışma oranının yaklaşık yüzde 20 daha düşük olduğunu gösteriyor.

Sürücü Uyarı Kontrolü – yorgun sürücüleri algılıyor ve uyarıyor  

Alman sigorta kuruluşu GDV tarafından yapılan araştırmalar Almanya otobanlarındaki her dört kazadan birinin sürücünün yorgunluğundan kaynaklandığını gösteriyor. İsveç Yol Yönetimi kaza verileri yorgun sürücülerin bütün kazaların yüzde 30’una neden olduğuna işaret ediyor. Sürücü Uyarı Kontrolü yorgun sürücüleri algılamak ve uyarmak için tasarlandı. Sistem ayrıca sürücünün dikkatinin dağıldığı başka durumlarda da çalışıyor.  Sürücü Uyarı Kontrolü bir kamera, çeşitli sensörler ve bir kontrol biriminden oluşuyor. Kamera sürekli olarak otomobil ile yol şerit çizgileri arasındaki mesafeyi ölçüyor. Sensörler otomobilin hareketlerini kaydediyor. Kontrol birimi bu bilgiyi saklıyor ve sürücünün aracın kontrolünü kaybetmesi riski olup olmadığını hesaplıyor.   Riskin yüksek olduğu değerlendirilirse, sürücü sesli bir sinyalle uyarılıyor. Otomobilin gösterge ekranında bir metin mesajı görünüyor ve yanında da bir kahve fincanı sembolü gösterilerek sürücünün mola vermesi öneriliyor.

Bütün çarpışma güvenliği özellikleri – yeni diz hava yastığı da dahil

Yeni Volvo V40 ayrıca etkili darbe emici bölgelere ve çeşitli yüksek güçte çelik bölümlere sahip güvenlik kafesini de içeren birinci sınıf bir çarpışma güvenliği sunuyor.

Emniyet kemeri gergi sistemleri önde ve arkada yanlardaki koltuklarda standart ve ön koltuklarda boyun zedelenmelerini önlemek için boyun zedelenmesi koruması (WHIPS) bulunuyor. Hem sürücü hem de öndeki yolcu için iki aşamalı hava yastıkları var. Ayrıca ön koltuk arkalıklarına entegre edilmiş yan hava yastıkları yer alıyor.   Ayrıca sürücü tarafından yeni bir diz hava yastığı var. Pedalların üzerindeki ön panel bölümüne yerleştirildi ve bir önden çarpışma durumunda diğer hava yastıklarıyla birlikte açılıyor.   Devrilme Koruma Sistemi sağlam bir gövde, emniyet kemeri gergi sistemleri ve Yan Perde Hava Yastıklarını içeriyor. Yan Perde Hava Yastıkları, A sütunundan C sütununa kadar her iki tarafı da kaplıyor ve önden belli bir açıyla ya da yandan çarpışmalarda ve aracın devrildiği durumlarda açılıyor.   Bir yaklaşma hızı sensörü, düşük ve orta şiddetteki önden çarpışmalarda beklenen çarpışma şiddetine göre tutma sistemlerini (kemerler ve hava yastıkları) hazırlamak için bilgi topluyor ve kaza öncesi verileri değerlendiriyor. ISOFIX bağlantıları standart ve Volvo Car Corporation yeni doğanlardan 10 yaşına kadar çocuklar için kapsamlı bir şekilde test edilmiş çocuk koltukları sunuyor..

Kişisel Araç İletişim Sistemi

V40’ta anahtarsız kullanıma olanak tanıyan bir Kişisel Araç İletişim Sistemi de sunuluyor. Bu uzaktan kumanda hem sinyal gönderebiliyor hem de alabiliyor ve sürücüye otomobilin kilit ve alarm durumu hakkında bilgi sağlıyor. Otomobil kilitlendiğinde sürücü koltuğu ve yan aynaların konumu hafızada saklanıyor.

Thomas Broberg, Volvo Car Corporation Kıdemli Güvenlik Danışmanının yorumu:

“V model ailemizin en küçüğü olan yeni V40 sınıfının lideri güvenliğe sahip. Ayrıca daha önceki herhangi bir Volvo’dan daha fazla akıllı destek sistemine sahip. Bu da 2020 itibariyle yeni bir Volvo otomobilinde hiç kimsenin ölmemesi ya da yaralanmamasını öngören vizyonumuza doğru atılan önemli bir adım daha oldu “Volvo sürücünün çarpışmalardan kaçınmasına yardım eden öncü teknolojinin geliştirilmesine liderlik ediyor. Bütün özellikler sürücünün etrafında tasarlanıyor ve çarpışmalardan ve tehlikeli durumlardan kaçınmasına yardım etmek için uyanık ve bilgilenmiş durumda olmasına yardım ediyor. Yeni V40, model ailemizde sürücünün tehlikeden kaçınmak için direksiyon hareketine aktif olarak yardım eden teknolojiye sahip ilk otomobil.  “Güvenlik sistemleri zeki ve sürüşü daha zevkli ve güvenli hale getirmek için birlikte çalışıyor. Tehditler hakkında uyarıda bulunmak için tasarlandılar. Gerekirse, kritik durumlarda devreye girerek müdahalede de bulunabiliyorlar. Çarpışmanın önlenemediği durumlarda da sonuçlarını hafifletmek için güvenlik özellikleri var. Ama bu durum, gelişmiş sistemlerin sürüşü devraldığı anlamına gelmiyor. Bunların temel görevi sürücüye yardım etmek ve bu şekilde sürüş deneyimini daha konforlu ve daha az karmaşık hale getirmek.”

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir