Ford Otosan Comvex Fuarı’nda “Türkiye’nin Ticari Gücü”nü sergiledi.

Haydar Yenigün: Ford Otosan artık ‘Türkiye’nin Ticari Gücü’nü ifade ediyor

“Ticari araç üretimi konusunda bugün Türkiye; sahip olduğu ihracat, istihdam ve üretim rakamları ile dünyada söz sahibi olmuş önemli bir oyuncu konumundadır.” diyen Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: “50 yılı aşkın deneyimimiz, Ar-Ge ve üretim gücümüz, geniş ürün yelpazemiz ile ülkemizin sahip olduğu bu gücün önemli bir kısmını Ford Otosan olarak biz sağlıyoruz. Dünya pazarında söz sahibi olduğumuz ticari araç segmentinde, iç pazarda yaşanan daralmanın ise yapılacak düzenlemelerle önüne geçilmesini ümit ediyoruz. Ford Otosan olarak sektörümüzün en büyük kuruluşuyuz ve Türkiye’nin ticari gücünü temsil eden amiral gemisiyiz. 2012 rakamlarına göre, Türkiye’nin toplam ticari araç üretiminin yüzde 55’ini ve Türkiye’nin toplam ticari araç ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiriyoruz. 2013 yılının ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatımızı %16,2 seviyesinde artırdık ve toplam 177 bin 30 aracın ihracatını gerçekleştirdik. Türkiye’deki yüzde 26,7’lik payımızla, Ford’un Avrupa’da en yüksek ticari araç pazar payına sahip ülkesiyiz. Ford Otosan artık ‘Türkiye’nin Ticari Gücü’nü ifade ediyor.”

Yatırım yaparak gelişiyoruz

Ford Otosan’ın 50 yıldır sürdürdüğü ticari hayatının bugün, araçların tasarımından üretimine kadar Türk mühendisleri ve işçisinin emeğiyle devam ettiğini de vurgulayan Yenigün, şöyle devam etti:  “Yatırım olmadan gelişim olmaz. Biz de yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz; dolayısıyla gelişimimizi de sürdürüyoruz. Transit Custom ve Tourneo Custom, Ford dünyası için sadece Ford Otosan tarafından üretilerek dünya pazarlarına sunuluyor. Mühendislik çalışmaları bize ait olan, hafif ticari araç segmentine yeni bir soluk getiren ve Ford’a bugüne kadar yer almadığı bir segmentin kapılarını açacak Courier modelimizi ise 2014 yılından itibaren Yeniköy fabrikamızda üretmeye başlayacağız. 2014 yılında ayrıca, Transit modelimizin de yenilenen versiyonunu Kocaeli Fabrikamızda üreterek satışa sunacağız. Bunun yanı sıra, ağır ticari araçların Ford dünyasındaki tek mühendislik merkezi ve Ford Cargo kamyonların üretildiği iki merkezden biri olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk mühendisinin beyaz kağıt üzerinde yaptığı tasarımla başlayan üretim süreci, Türk işçisinin hünerli ellerinde birer ürüne dönüşüyor ve ürettiğimiz araçları global pazarlara Ford Otosan imzasıyla sunuyoruz.”

Ticari araç pazarında oyunun kurallarını belirlemeye devam edeceğiz

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, gelecek projeksiyonlarını da kamuoyuyla paylaştı: “Avrupadaki ticari araç pazarına yönelik beklentiler, her yıl ortalama yüzde 30 büyüme ile 2017 yılında 4 milyon araçlık bir hacme ulaşılması yönündedir. Bu büyümeye bağlı olarak Ford’un hedefi ise 2016 yılında yarım milyon adetlik satış hacmine ulaşmaktır. Bu hedef doğrultusunda, Ford Otosan olarak bize de büyük bir pay düşüyor. Kocaeli ve İnönü fabrikalarımızla beraber 2014 yılında hizmete açılacak Yeniköy Fabrikamız ile birlikte yıllık toplam araç üretim kapasitemiz şimdiden 415 bin araca çıkacak. Çalışmalarımızı uzun yıllara yayılan stratejimiz çerçevesinde planladık; pazarı ve müşteri beklentilerini iyi analiz ederek doğru ürünü, doğru yerde ve doğru zamanda doğru müşteri ile buluşturarak başarımızın sürekli olmasını sağladık. Bugün geldiğimiz noktada Ford’un ticari araç planlarındaki payımız ortadadır. Bu sürekliliğin devam etmesi için ise yenilikçi ürünler ve rekabetçi yönetim politikaları ile ticari araç pazarında oyunun kurallarını belirlemeye devam edeceğiz.”

Comvex’te, ticari araç segmentine getirdikleri yeni bakış açısını ve 2014 yılında ticarete yeni bir soluk getirecek araçları sunduklarını söyleyen Yenigün, “Önümüzdeki yıl da Ford Otosan ‘Türkiye’nin Ticari Gücü’ olacaktır. 2014 yılında da ticaretin gücüne güç katan araçlarımızla Türkiye’de ve dünyada yükselen bir değer olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıl itibariyle tüm ticari araç ürün gamımızı yenilemiş olacağız” dedi.

Türkiye’li Courier: Ford Otosan mühendisliğinin göz bebeği

Ford’un Kocaeli Fabrikası’ndan sonra Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük otomotiv yatırımı ile inşa edilen Yeniköy Fabrikası’nda, yılda 110 bin kapasiteyle üretilecek Courier serisi, Ford’a hafif ticari pazarında yeni bir segmentin kapılarını açacak. B segmentinde Ford’un ilk ticari modeli olan Courier 2014 yılında yollarla buluşacak. Kompakt ve şık tasarımı, sınıfında öncü geniş iç hacmi, çevikliği, yakıt tasarrufu ve yüksek güvenlik teknolojileri ile Türk mühendisliğini gururla temsil eden Courier, Tourneo Courier ve Transit Courier Van versiyonlarına sahip. Tourneo Courier’in arkasındaki ikili sürgülü kapı, sınıfının en iyi genişliğini sunarak araca binme kolaylığı yaratırken, katlanabilir 60/40 arka koltuklar mükemmel bir esneklik sağlıyor.

Tourneo Courier aynı zamanda Acil Durum Yardım Sistemine sahip Ford SYNC, Ford SYNC AppLink, Arka Görüş Kamerası, Kolay Yakıt Sistemi ve Ayarlanabilir Hız Sınırlayıcı ile göğüs kafesi koruyucu hava yastıkları, baş koruyucu perde hava yastıkları, diz hava yastıkları ve ikinci sıra emniyet kemeri uyarıcıları gibi sınıfında öncü bir dizi güvenlik özellikleri de sunacak. Yüksek verimliliğe sahip dizel ve benzinli motorlar, sınıfında en iyi yakıt tasarrufunu hedefliyor. Müşteriler 1.5 litrelik 75 PS ve 1.6 litrelik 95 PS TDCi dizel seçenekleri ile 2012’de “Yılın Uluslararası Motoru” seçilen üstün özellikli 100 PS 1.0 litre EcoBoost benzinli motoru arasında tercih yapabilecek.

Yeni Connect: Sağlamlık ve konfor bir arada

Uzun yıllardır Türkiye’de ticari hayata damga vuran sağlamlığın ve konforun sembolü olan Connect’in üst araç mühendisliği Ford Otosan’a ait yeni modeli 2014 Yılın Ticari Aracı unvanıyla tüm bakışları üzerine çekiyor. 2014 yılında Türkiye’de satışa çıkacak olan, yüksek teknoloji ve donanım seviyesi ile hafif ticari segmentinde çıtayı yukarıyı taşıyan Yeni Connect; dinamik, modern görünümüyle rakiplerinden ayrılarak, ticari araç sınıfına cesur bir görünüm kazandırıyor. Connect ailesi de Courier ve Custom gibi Transit ve Tourneo olmak üzere iki farklı versiyona sahip. Sürücülere Ford’un en yeni sürücü yardım özellikleri ve iç mekan teknolojileri sunuluyor. Yeni Connect, sınıfında Active City Stop, Acil Durum Yardımlı Ford SYNC, Arka Görüş Kamerası ve statik köşe lambalarına sahip.

Connect, hacimli ve çok yönlü oturma kabini içerisinde kayar arka kapılar, esnek oturma yerleri ve arka koltukların üstünde uçak tipi tepe üstü dolaplar da dahil olmak üzere bir dizi akıllı depolama alanıyla üstün kullanışlılık sunuyor. Ön yolcu koltuğu, uzun eşyaların kolayca taşınmasına olanak sağlayacak şekilde katlanabiliyor. Verimli dizel ve benzinli motor seçenekleriyle sınıfında en iyi yakıt tasarrufu özellikleri sağlamayı hedefleyen Tourneo Connect; Otomatik Start / Stop ve Aktif Ön Izgara sistemi gibi Ford ECOnetic Teknolojisi özelliklerine sahip. Avrupa’daki motor seçenekleri arasında 75, 95 ve 115 PS versiyon seçeneklerine sahip 1.6 litrelik Duratorq TDCi dizel motor bulunuyor.

Yeni Transit: Kimse onun seviyesine çıkamıyor

Türkiye’deki ilk üç rakibinden fazla pazar payına sahip olan ve ticaretin sembolü haline gelen Transit, 7. jenerasyonu ile Comvex’de sergileniyor. Ticaret hayatında bir ikon haline gelen Transit, 2014 yılında satışa sunulacak. Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikası’nda Custom ailesi ile birlikte üretilecek.

Türkiye’de ilk kez Comvex Fuarı’nda sergilenen Yeni Transit; fonksiyonel, güçlü ve inovatif bir alternatif olarak segmentine yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. “One Ford” ürün stratejisi doğrultusunda Kocaeli’nde geliştirilen ve üretilen Yeni Transit; Avrupa, Kuzey Amerika ve diğer önemli pazarlar da dahil beş kıtada satışa sunulacak. Sağlamlık ve dayanıklılık alanında efsanevi bir ün kazanan Transit markası, yeni global modeliyle de bu geleneği sürdürmeye hazırlanıyor. Çeşitli gövde tipleri ve modelleriyle son derece geniş bir yelpazeye sahip olan Yeni Transit, sınıfının lideri yük taşıma yeteneği ile sınıfının en iyi yakıt ekonomisini hedefliyor. Yeni Transit’te Ford’un son binek otomobillerinde görülen çok sayıda kullanışlı özellik ve sürücü destek teknolojilerini de bulunacak. Bunlar arasında Ford SYNC, sesli kullanılabilen Acil Durum Destekli araç iletişim sistemi, Arka Görüş Kamerası, Adaptif Hız Sabitleyici ve Şeritten Ayrılma Uyarısı gibi teknolojiler bulunuyor.

Transit Custom ailesine “Orta Tavan” yüksekliğinde yeni üye

“2013, Yılın Uluslararası Ticari Aracı” ünvanına sahip Transit Custom, Orta Tavan Yüksekliğine sahip yeni versiyonu ile KOBİ’ler ve kargo şirketleri de dahil çeşitli sektörlerden müşterilerin kullanımı için tasarlandı. Yeni versiyon ile Transit Custom, tabandan tavana 1,78 metre yüksekliği ile kullanıcılarına 370 mm daha fazla yük yüksekliği ve ayrıca 8,3 metre küpe kadar çıkan bir azami yük hacmi sunuyor. Alçak tavanlı modele kıyasla yüzde 20 daha fazla yük hacmi sunan araç hem kısa hem de uzun şasi ile tercih edilebiliyor. Tourneo Custom 8+1 modelinde ise yeni 2-2-3 arka koltuk dizilimi sayesinde arka koltuklarda araca inerken ve binerken kolaylık sunuyor. Bu sayede kısa veya uzun mesafeli seyahetlerinde yolcular hem daha ferah bir iç hacme hem de kısa mesafeli seyahetlerinde daha rahat inme ve binme özelliklerine sahip olacaklar.

1846T Midilli Çekici ile hacimli yük taşımacılığı

Ford standında yer alan ağır ticari modellerdeki bir diğer yenilik ise 1846T modelinin 960mm 5’inci teker yüksekliğine sahip versiyonu Midilli Çekici. Güç, verimlilik, konfor ve dayanıklılık kriterlerine odaklanılarak geliştirilen Yeni Ford Cargo 1846T, yeni versiyonu ile hacimli yük taşımacılığına daha da uygun. 460 PS ve 2100 Nm motor gücü ile sınıfındaki en rekabetçi güç ve torku düşük devirlerden itibaren sunan Ford Cargo 1846T, yüksek performans ve düşük yakıt tüketiminin konforunu da bir arada yaşatıyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir