Fonksiyonellik şampiyonu Yeni Zafira Tourer

Daha büyük daha zarif ve daha dikkat çekici: Opel Zafira, hem bir aile vanı hem de lüks bir otomobil.

*Şubat ayındaTürkiye’de satılmaya başlanacak olan üçüncü nesil Zafira Tourer, sadece dış görünümüyle değil, iç tasarımıyla da MPV sınıfındaki rekabete farklı bir boyut getirecek

*Zafira Tourer, 26 Ekim’de açıklanan sonuçlarla Euro NCAP’ten 5 yıldız aldı.

*Ampera’yı anımsatan agresif bir ön tasarım benimsenmiş. Yeni nesil motorla birlikte Insignia’dan tanıdığımız zengin güvenlik donanımlarına sahip

*Geliştirilmiş Flex7 koltuk sistemi sayesinde daha ferah iç mekan ve daha çeşitli kullanım olanakları sunuyor. Koltuklar sökülmeksizin maksimum esneklik için tasarlanmış. İkinci koltuk sırasının tasarımına büyük önem verilmiş. Artık bu sırada, ileri-geri hareket edebilen bank şeklinde bir koltuk yerine, birden fazla yönde hareket edebilen 3 bağımsız koltuk kullanılıyor.

*İç mekanı daha ferah, daha geniş ve özellikle de daha lüks bir yapıya sahip. 30’dan fazla saklama bölümüne sahip.

*Artırılan dingil mesafesi ve iz genişliği ile daha konforlu bir sürüş sağlayan Zafira Tourer’da 3 sürüş modu bulunuyor: Standart, Tour, Sport.

*0’dan 100’e 10.7 sn’de ulaşan Zafira Tourer 202 km/s hıza çıkabiliyor. EcoFlex motoru sayesinde 100 km’de 6.3 lt benzin yakıyor ve 148 g/km karbondioksit salınımı yapıyor.

*Enjoy ve Prestij donanımlarıyla Türkiye’ye gelen Zafira Tourer, 1.4 140 hp‘lik motoru beraberinde bir dizi sürüş asistanını da getiriyor.

*2012 yılında toplam 500 adet satılması hedefleniyor.

*Diğer motor seçenekleri de sipariş üzerine getirilecek.

*Zafira Tourer’ın baz modeli fiyatının 70bin TL’den başlayacak, ancak rakam Şubat 2012’de netleşecek.

Daha fazla esneklik ve daha çok konfor sunan yeni Zafira Tourer’ın uluslararası basın lansmanı Münih’te gerçekleşti. Kompakt sınıfta MPV akımının öncüleri arasında yer alan Opel Zafira Tourer, 2012’de üçüncü nesliyle pazarlardaki yerini alacak.

27-28 Ekim’de gerçekleşen deneme sürüşü sonunda Zafira Tourer, yenilikçi koltuk esnekliği ve Opel tasarım dilinin özelliklerini taşıyan gövdesi ile hem kullanışlı, hem çekici olduğunu kanıtladı.

Tıpkı ilk iki nesil Zafira’da olduğu gibi Zafira Tourer’ın tasarımında da temel ilke; koltuklar sökülmeksizin maksimum esnekliğin sağlanması ! Opel tasarım ekibi Flex 7 koltuk sistemini geliştirdi ve 3. sıra koltuklar, bagaj bölmesinin zeminine gizlenecek şekilde katlanabiliyorken, 2. sıra koltuklar da tümüyle yeniden tasarlandı. 2. sıra artık tek parça bir koltuk takımı değil; katlanabilen 3 ayrı koltuk. Böylece tamamen düz bir yükleme zemini oluşmuş. Bu üç koltuk, standart versiyonda, birbirinden bağımsız olarak 210 mm kayabiliyor. Lounge Seating versiyonunda ise (opsiyonel) kenardaki koltuklar 280 mm kayabiliyor ve ayrıca 2. sıra orta koltuğun sırtlığı açılıp dönerek yan koltuklardaki yolcular için kolçaklar sunuyor. Aynı zamanda yan koltuklar kabinin merkezine doğru kayarak daha fazla omuz alanı yaratıyorlar ki bu gerçek bir yenilik.

Bireysel konfora yapılan bu vurgu, Zafira Tourer’ı yalnızca bir aile aracından çok daha fazlası haline getiriyor.

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Zafira, Opel’in esneklik ikonu ve biz onun 3. nesline çok daha fazla tutku ve üstün nitelikler ekledik” diyor.

Zafira’nın etkileyici ön kısmı, Ampera’da da olan, farlardan sis farlarına uzanan ünitesi, yani bumerang far yuvaları. Bir monocab için alışık olunmayan bir dinamizm sağlıyor. Böylece Zafira Tourer’ın silüeti, bir yüksek hızlı treni andırıyor.

Opel’in amiral gemisi Insignia’dakine benzer malzemelere ve görünüme sahip aydınlık ve kaliteli iç mekanda konfor standart.

Sürüş konforu içinse dingil mesafesi ve iz genişliği arttırıldı. Dingil mesafesi artık 2760 mm (57 mm daha fazla) ve iz genişliği ise önde, 1584 mm ( 96 mm daha fazla), arkada 1588 mm ( 78 mm daha fazla).

Zafira Tourer’da isteğe bağlı sunulan mekatronik FlexRide şasi, çok daha yüksek konfor, güvenlik ve sürüş dinamikleri sunuyor. Adaptif şasi kontrolü, geçerli yol koşulları, viraj alma hızı ve bireysel sürüş tarzına otomatik olarak adapte oluyor. Zafira Tourer’da 3 sürüş modu seçeneği sunuluyor. Dengeli Standart mod, konfor odaklı Tour modu ve daha aktif Sport modu.

Zafira Tourer 1.4 140 hp’lik motor ile Şubat 2012’de Türkiye pazarında olacak.

TASARIM:

Konfor ve dinamizmi bir araya getiren tasarımıyla Zafira Tourer, monocab sınıfına yenilik getiriyor. Zafira Tourer’ın tüm motor çeşitlerinde ABS ve ESP standart. Insignia’da da olan McPherson süspansiyonlar, hassas sürüş sağlarken daha uzun dingil mesafesi ve daha geniş iz aralığıyla konfor ve güvenlik bir arada sunuluyor. Dingil mesafesi artık 2760 mm (57 mm daha fazla) ve iz genişliği ise önde, 1584 mm ( 96 mm daha fazla), arkada 1588 mm ( 78 mm daha fazla). ). Ayrıca Watt’s arka aks sistemi, dönüşlerde maruz kalınan kuvveti absorbe ediyor.

Şasi, yol koşullarına, hıza ve kişisel sürüş alışkanlıklarına otomatik olarak adapte oluyor. Acil durumlarda daha fazla denge ve ve güvenlik sağlıyor. Zafira Tourer ile birlikte 3 sürüş modu seçeneği sunuluyor. Standart mod günlük kullanımlar için, Tour modu daha fazla konfor için ve Sport modu daha aktif sürüşler için.

Bunun yanında Bumerang biçimli far yuvaları ile Zafira Tourer daha çekici. Otomobilin tüm dış üniteleri, ses seviyesini azaltmak için aerodinamik ve akustik olarak tasarlandı. Zafira Tourer kaslı bir otomobil !

Otomobilin içi sinema gibi bir görüş açısı elde etmek üzere tasarlandı. 2006’da Astra GTC ile opsiyonel olan panoromik cam, Zafira Tourer’da da tercih edilebilir. Alışılmış cam tavanlardan farklı olarak, görüşü bozan hiçbir bağlantı noktası yok. Böylece şoför ve tüm yolcular, görüntülerini bölen hiçbirşey olmadan manzarayı seyredebiliyor, tıpkı bir jetin kokpitinde gibi. Panoroma ekranı ve tavanı, özel bir ısı yalıtım sistemi ile donatıldı. Böylece güçlü güneş ışınlarının içeri girmesini önlüyor ve içeriyi sağlıklı gün ışığıyla buluşturuyor. Ayrıca arka camlardaki güneş koruması, içerinin çok sıcak olmasını engelliyor.

ESNEKLİK:

Yenilikçi, esnek, yüksek kaliteli ve ergonomik.

1999’da üretilen ilk Zafira, monocab segmentine 7 koltukla giriş yapmıştı. Şimdi, 3. nesil, koltuk çıkarmadan maksimum esnekliği sağlamak için geliştirildi. Insignia’nın seçkin özellikleri ve konforu Zafira Tourer ile monocab segmentine taşınmış oldu.

Tıpkı ilk iki nesil Zafira’da olduğu gibi Zafira Tourer’ın tasarımında da temel ilke, koltuklar sökülmeksizin maksimum esnekliğin sağlanması ! Bunun için Opel tasarım ekibi Flex 7 koltuk sistemini geliştirdi ve 3. sıra koltuklar bagaj bölmesinin zeminine gizlenecek şekilde katlanabiliyorken, 2. sıra koltuklar da tümüyle yeniden tasarlandı. 2. sıra artık tek parça bir koltuk takımı değil; katlanabilen 3 ayrı koltuk. Böylece tamamen düz bir yükleme zemini oluşmuş. Bu üç koltuk, standart versiyonda, birbirinden bağımsız olarak 210 mm kayabiliyor. Opsiyonel Lounge Seating versiyonunda ise yine birbirinden bağımsız olarak 280 mm kayabiliyor. Ayrıca 2. sıra orta koltuğun sırtlığı açılıp dönerek yan koltuklardaki yolcular için kolçaklar sunuyor. Aynı zamanda yan koltuklar kabinin merkezine doğru kayarak daha fazla omuz alanı yaratıyorlar ki bu gerçek bir yenilik.

Kolayca ulaşılması için renklendirilmiş kollar sayesinde (yatırmak için kırmızı, kaldırmak için siyah) koltuk arkaları tek hareketle tamamen katlanabiliyor. İsteğe bağlı olarak 0, 16, 20 ve 24 derecelik eğime ulaşan koltuk arkaları sayesinde boş alana sahip olmak için koltukları çıkartmak gerekmiyor. Bunun yanında ön koltuklar da 180 mm geriye kayabiliyor ve sürücü koltuğu 65 mm yükseltilebiliyor. Opel tasarımcıları, Zafira Tourer’ın iç mekanını, kolayca dönüştürülebilir olması için tasarladı. İster iş gezisine çıkın, ister aileniz ya da arkadaşlarınızla seyahate…

Ön yolcu koltuğu, uzun eşyaların taşınması için yatırılabiliyor.İkinci sırada yan koltuklarda, Isofix bağlantıları, çocukların güvenliği için standart olarak bulunuyor.

Zafira Tourer’da bulunan 30’dan fazla saklama ünitesi, aracınızın içinin her zaman düzenli ve kullanışlı olmasını sağlıyor. Ön kapı ceplerinde 1.5 lt’lik ve arka kapı ceplerinde 1 lt’lik içecek şişeleri dik olarak saklanabiliyor. Ayrıca cep telefonları için ayrı bir bölme bulunuyor. 3. sıradaki yolcular da koltuk aralarında, 2 bardak taşıyıcısı bulunan bir konsola sahip. Ön panelde bulunan iki gizli bölme sayesinde eşyalarınızı görünmeyecek şekilde depolayabiliyorsunuz. Şoför tarafında ise güneş gözlüğü, cüzdan, cep telefonu gibi küçük nesneler için ideal bir bölüm bulunuyor. Ayrıca, şoför ve ön yolcu koltuklarının altına isteğe bağlı olarak depolama üniteleri yerleştirilebiliyor.

EKİPMANLAR:

Zafira Tourer, pazara bir dizi sürüş destek elemanı ile geliyor.

**FlexRide: Şasi, yol durumuna, sürücünün sürüş alışkanlığına, hıza otomatik olarak uyum gösteriyor. Daha istekli ve konforlu bir sürüş ile hassas direksiyon tepkileri sunuyor. “Driving Mode Control” özelliği de FlexRide ile birlikte sunuluyor.

**Premium Aydınlatma Paketi: Far yıkama sistemi

BiXenon farlar
AFL+
Gündüz Farları
LED gündüz farları

** NAVI 600 (NAVI 600 – Radyo / CD / MP3 / WMA çalar /SD Kart okuyucu- Renkli bilgi ekranı)
** Lounge Oturma Sistemi
** Panoramik ön cam
** Park & GO Paketi: Elektrikli katlanır gövde rengi ve parlak siyah kaplamalı yan aynalar
NAVI 600 – Radyo / CD / MP3 / WMA çalar /SD Kart okuyucu- Renkli bilgi ekranı
Geri Görüş Kamerası
Kör nokta uyarı sistemi — sürücünün göremediği kör noktalara yerleştirilmiş sensörler, olası bir çarpışma öncesi uyarıyor. Turuncu LED lambasını dikiz aynasında gören sürücü, tehlikeyi farkediyor, isterse sesli uyarıyı da aktif hale getirebiliyor.
Park sensörü: Önde ve arkada
Gelişmiş Park Pilotu — Park pilotundan daha başarılı şekilde, sürücünün park etmesini sağlıyor. Merkezi bilgisayara bağlı ultrasonik sensörler, otomobilin park edebileceği genişlikteki boşluğu algılıyor ve sürücüye hangi yöntemle bu alana girmesi gerektiğini söylüyor. Grafik bilgilendirme ile sürücüyü yönlendiriyor. Ayarlandığında park yardımcısı sağda, yolcu tarafındaki park alanlarını tarıyor. Sola ayarlandığında ise sürücü tarafındaki alanlar taranıyor.

PAZAR:

Zafira Tourer, Almanya’da 22.950 Euro’dan satışa sunulacak. Ocak 2012’de 7 koltuklu Zafira Tourer’lar alıcılarıyla buluşacak.
Şubat’ta Türkiye pazarına girmesiyle, Opel’in Türkiye’deki monocab sayısı da 3’e yükselecek: Meriva, ikinci nesil Zafira ve yeni Zafira Tourer. Opel, eski Zafira hayranları kadar, bir monocab’e sahip olmak istememişlerin de listesine girmeyi hedefliyor. Zafira Tourer, iyi hissettiren, dinamik ve kaliteli tasarımı, esnek kullanım imkanı ile yalnızca çocuklu aileler için değil, uzun yolculuklar veya iş seyahatleri için de ideal. 1999’daki ilk üretimden itibaren 2.2 milyon Zafira yollarda boy gösteriyor. Opel, Avrupa pazar payını, 2011’in geçen yarısında %6.4’e yükseltti. Aynı dönemde Zafira da monocabler içindeki pazar payını %8.7 yükseltti. Avrupa’da 2012’de 100.000 Zafira tourer satılması hedefleniyor.

MOTOR:

Türkiye’ye 1.4 140 hp’lik motoruyla gelecek olan Zafira Tourer, Opel’in daha temiz motorlar üretme hedefinin bir parçası. EcoFlex motorlar sayesinde daha az karbondioksit salınımı, daha temiz çevre demek. EcoFlex teknolojisiyle 100 km’de sadece 6.3 lt benzin yakıyor ve 148 g/km karbondioksit emisyonu var. Ayrıca, ayarlı termostatı ile motor ünitesinde ısı yönetimi yapılıyor böylece yakıt tüketimi azalıyor. 220 Nm tork üreten Zafira Tourer, 0’dan 100km’ye 10.7 saniyede ulaşıyor ve 202 km/s hızı görüyor.

Ayrıca Zafira Tourer’da kinetik enerjiyi, aküyü besleyen elektrik enerjisine çeviren bir sistem var. Sürücü ayağını gazdan çektiği anda ya da frene bastığı anda devreye giriyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir