Filo kiralama pazarı Avrupa’da farklı yöntemlerle büyüme yolunda…

Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre filo kiralama pazarı büyüme yolunda yeni yöntemler keşfediyor

Frost & Sullivan’ın gerçekleştirdiği “Avrupa Filo Kiralama Pazarının Stratejik Analizi” başlıklı araştırmasına göre kurumsal araç paylaşımı ve çok çeşitli ulaşım çözümleri yeni büyüme yollarının önünü açıyor.

2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye’de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye filo kiralama pazarını da yakından ilgilendiren yeni gelişmeleri Avrupa ülkeleri ölçeğinde mercek altına alıyor.

Olgunlaşmış pazarda yeni keşifler

Frost & Sullivan‘ın analizine göre Avrupa’nın olgunlaşmış filo kiralama pazarı büyüme doğrultusunda yeni yollar keşfediyor. Kiralama şirketleri yalnızca araç kiralayan şirketler olmaktan çıkıp çok yönlü ulaşım çözümleri tedarikçileri haline geliyor. Şirketler iş hacimlerini artırmak için faaliyetlerini geliştirmeye ve ürün ve hizmet portföylerini genişletmeye yoğunlaşıyor. Filo kiralayan birçok şirketin kurumsal araç kiralama sektörüne giriş yapması bekleniyor.

Frost & Sullivan‘ın “Avrupa Filo Kiralama Pazarının Stratejik Analizi” başlıklı araştırması, araç filosu kiralama pazarının 2011-2018 yılları arasında yüzde 6,2 oranında yıllık bileşik büyüme kaydedeceğini ortaya koyuyor. Araştırma kapsamında operasyonel kiralamanın, 2011 yılındaki seviyesinin yüzde 55 üzerine çıkarak 2018 yılına kadar filo kiralama faaliyetlerinin yüzde 62’lik bir bölümünü oluşturacağı da tahmin ediliyor. Bununla birlikte, yapılan değerlendirmeye göre kiralama şirketlerinin temel seviye araç kiralama üzerinden mobilite çözümleri sunmasıyla birlikte, araç kiralama sektörünün ‘Toplam Optimizasyon Maliyeti’ hesabından ‘Toplam Mobilite Maliyeti’ hesaplamasına geçeceği ileri sürülüyor.

Araç paylaşımı gibi yeni iş modelleri gelişiyor

Frost & Sullivan Türkiye Otomotiv Araştırmaları Direktörü Mohamed Mubarak, sektörde yaşanan yeni gelişmeler hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: “Hâlihazırda olgunluğa ulaşmış olan kiralama sektörü kendini yeniden keşfediyor, araç paylaşımı gibi yeni iş modellerine yatırım yapılarak çok çeşitli nakliye çözümleri sunuluyor. Araç kiralamanın, gelecekte her türlü mobilite çözümünün bir arada bulunabileceği bir dükkân haline gelmesi bekleniyor.”

Frost & Sullivan‘a göre filo kiralama şirketleri, toplu taşıma modelleriyle uzun ve kısa vadeli seyahat seçeneklerini entegre eden çözümler sunabilecekler. Örneğin müşterilerin mobilite deneyimlerini geliştirmek için Expedia ve Travelocity gibi seyahat portallarıyla işbirliğine gidecek, park etme çözümleri bulma ve şirketler için araç paylaşımı gerçekleştirme faaliyetlerine destek olacaklar.

Ekonomik kriz gelişmeyi yavaşlatıyor

Frost & Sullivan analistleri, Avrupa’da süregelen ekonomik krizin filoların yenilenme hızını ve yeni satın alımları yavaşlattığını belirtiyorlar. Bazı ülkelerde şirketler sözleşmelerini feshederken, sözleşmelerini 41 ila 45 aya kadar uzatmak zorunda kalanlar da oluyor. Bu sorunu çözmek için kiralama şirketleri, “Flexi Leasing” olarak adlandırılan yeni bir çözüm sunarak müşterileri olan şirketlere 12 ila 18 ay arasında kısa dönemli araç kiralama imkânı tanıyorlar.

Flexi Leasing modelinin önemine vurgu yapan Mubarak, Flexi Leasing’in ekonomik iniş çıkışlar yaşayan son kullanıcılar için cazip bir seçenek olarak gelişmeye devam edeceğini ifade ediyor. Mubarak, bu modelin aynı zamanda diğer çok çeşitli çözümlerle birlikte temel bir hizmet olarak sunulmaya başlayacağını ve buradan hareketle ölçeklenebilir bir iş modeli haline geleceğinin altını çiziyor.

 

Frost & Sullivan – Dünyanın en büyük araştırma ve danışmanlık gruplarından biri olan Frost & Sullivan; 1961 yılından beri 40 ülkede 2000’in üzerinde analisti ve danışmanı ile otomotiv, enerji, havacılık ve savunma, telekomünikasyon, sağlık, kimya ve daha birçok sektörde pazar liderlerinden yeni kurulanlara kadar çeşitli ölçeklerde 14.000 firma ve kuruluşa hizmet vermekte, müşterilerinin büyümelerini hızlandırmalarını, gelişme, yenilik ve liderlik alanlarında en yüksek düzeye ulaşmalarını sağlamaya yönelik çalışmaktadır. Detaylı bilgi ve talepleriniz için hilal.cura@frost.com adresine başvurabilir, www.frost.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir