Fiat, Avrupa’nın en çevreci otomobil markası!

Fiat Üst Üste 6. Kez Avrupa’nın En Çevreci Otomobil Markası Olma Başarısını Gösterdi

Fiat, otomotiv verileri konusunda dünyanın en önemli hizmet sağlayıcısı konumundaki JATO Dynamics tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre 2012 yılının en çevreci otomobil markası oldu.  Çevreci teknolojilere yaptığı yatırımın karşılığını alan Fiat, 2012 yılında ulaştığı 119,8 g/km’lik ortalama CO2 emisyon değeriyle üst üste 6’ncı kez Avrupa’nın en çevreci otomobil üreticisi olma başarısını gösterdi.

Bu başarısını sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerinin bir sonucu olarak gören Fiat, son 6 yılda pazara sunduğu araçların ortalama CO2 emisyon değerini 137,3 g/km’den 119,8 g/km’ye indirerek %13 oranında azaltmayı başardı. Fiat ayrıca, Avrupa Birliği tarafından 2015 yılı için belirlenen 130 g/km’lik hedefi şimdiden yakalamakla kalmadı, bu hedefin daha da altında bir CO2 emisyon değerine ulaştı.

İtalyan otomobil üreticisi Fiat, otomotiv verileri konusunda dünyanın en önemli hizmet sağlayıcısı konumundaki JATO Dynamics tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre 2012 yılının en çevreci otomobil markası oldu.  Çevreci teknolojilere yaptığı yatırımın karşılığını alan Fiat, 2012 yılında ulaştığı 119,8 g/km’lik ortalama CO2 emisyon değeriyle üst üste 6’ncı kez Avrupa’nın en çevreci otomobil üreticisi olma başarısını gösterdi.

Bu başarısını sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerinin bir sonucu olarak gören Fiat, son 6 yılda pazara sunduğu araçların ortalama CO2 emisyon değerini 137,3 g/km’den 119,8 g/km’ye indirerek %13 oranında azaltmayı başardı. Fiat ayrıca, 2015 yılında Avrupa Birliği’nin hedefleri doğrultusunda uygulamaya geçecek olan 130 g/km hedefini şimdiden yakalama hatta daha da altına inebilme başarısıyla da dikkat çekiyor.

Yeni Fiat Panda: 86 g/km ile en düşük CO2 emisyon değerine sahip otomobil

Fiat’ın yinelediği bu değerli başarıda ileri teknoloji ürünü ve aynı zamanda ekonomik MultiAir ile ödüllü TwinAir motorlarla birlikte MultiJet dizel motorların büyük katkısı oldu.  Çevreci ve ekonomik motor teknolojilerini sürekli geliştiren Fiat, son olarak da doğal gaz ve benzin olmak üzere 2 farklı yakıtı birlikte kullanabilen 80 HP gücündeki 0.9 litre TwinAir Turbo motoru devreye aldı. CNG’nin ekolojik avantajlarını TwinAir teknolojisinin güç ve sürüş zevkiyle birleştiren 2 silindirli bu yeni motorun görev yaptığı Yeni Fiat Panda ise 86 g/km ile pazardaki en düşük CO2 emisyon değerine sahip olan otomobil olmayı başardı. Avrupa’nın en büyük CNG’li araç üreticisi konumundaki Fiat, CNG ve benzinli TwinAir teknolojisine sahip modelleriyle çevreye duyarlılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Son 15 yılda 500 bin adetten fazla CNG ile çalışan araç satışı gerçekleştiren Fiat, yeni teknolojileriyle bu rakamı daha da artırmayı hedefliyor.

Fiat sürdürülebilirlik taahhüdü doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

Fiat sadece çevreci ve ekonomik motorlarıyla değil aynı zamanda müşterilerine sunduğu başta “Start&Stop” sistemi ve “eco:Drive” uygulaması olmak üzere yenilikçi teknolojilerle de sürdürülebilirlik taahhüdü doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun trafikte etkili olan Start&Stop teknolojisi, %15’e varan oranlarda yakıt tasarrufu ve düşük CO2 emisyon değerleri sunabiliyor. Start&Stop sistemiyle birleştirilen Vites Değişim Göstergesi (GSI) ise ne zaman vites değiştirileceğine dair öneride bulunan bir “yardımcı pilot” işlevi görüyor. Bu sistem sayesinde, yakıt tüketimi anlamında motordan daha verimli ekonomik çalışma performansı alınabiliyor. Gösterge paneli üzerinden takip edilebilen GSI sistemi daha verimli bir yanma performansı için vites büyütme ya da mevcut torktan en iyi şekilde yararlanmak için vites küçültme önerisinde bulunarak sürücüler için benzersiz bir asistan desteği sağlıyor.

“eco: Drive” kullanıcıları yılda 5 bin tonluk CO2 gazının atmosfere salınmasını önlüyor

Yenilikçi motor ve diğer teknolojilere ek olarak araçların yakıt tüketiminde tüketicilerin sürüş tarzlarının da çok etkili olduğuna inanan Fiat, “eco:Drive” uygulamasıyla sürücülerin farkındalıklarını yükselterek, otomobillerini çok daha sorumlu ve çevreyle uyumlu bir şekilde kullanmalarını sağlamayı içermektedir. Yenilikçi bir yazılım programı olan eco:Drive, kullanıcının sürüş tarzını analiz ederek, yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunu ideal seviyeye indirmek amacıyla tasarlanmıştır. Mobil versiyonuyla akıllı telefonlarda kullanılabilen eco:Drive, sürüş stiliyle ilgili anlık bilgi veren tüketimi ideal konuma getirmeye dair faydalı önerilerde bulunmaktadır. Ayrıca, Fiat’ın 500L modeliyle birlikte 2012 yılında devreye alınan “eco:Drive Live” sistemi sayesinde anlık olarak araç içindeki ekrandan sürüşe ilişkin bilgi ve yönlendirme alınabilmektedir. Dünya genelindeki 90 binden fazla eco:Drive kullanıcısı yılda 5 bin tonluk CO2 gazının atmosfere salınmasını önlemektedir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir