Volvo V60 Plug-in Hybrid güvenlik testinde zirveye çıktı…

Volvo V60 Plug-in Hybrid Euro NCAP’te bir elektrikli otomobil için şimdiye kadar verilen en yüksek güvenlik

Volvo Car Group’un, bir elektrikli aracın diğer herhangi bir yeni Volvo otomobil kadar güvenli olması gerektiği yönünde bir felsefesi var. Son Euro NCAP sonuçları da bu felsefeyi vurgular nitelikte. Yeni Volvo V60 Plug-in Hybrid,  bir plug-in hybrid için verilen şimdiye kadarki en yüksek puanı elde etti. 64 km/s hızla önden çarpışmayı da içeren yeni testte kazanılan beş yıldız, V60 Plug-in Hybrid’in standart V60 ile aynı güvenlik seviyesine sahip olduğunu gösteriyor.

Volvo Car Corporation’ın Güvenlik Stratejisi ve İhtiyaçlarından Sorumlu Kıdemli Müdürü Jan Ivarsson, “Biz tüm ürünlerimiz için aynı yüksek standartları uyguluyoruz. Euro NCAP skoru, marifetli V60 Plug-in Hybrid’in standart otomobille aynı üstün güvenlik seviyesine sahip olduğunun ispatı,” diyor.

Avrupa çarpışma güvenliği enstitüsü Euro NCAP, test edilen her otomobil modeli için genel bir değerlendirme sunuyor. Ayrı testler, genel bir değerlendirme elde etmek için kullanılan dört alt kategoride yürütülüyor.  Testler ve sonuçlarıyla ilgili detaylı bilgiye erişmek için: euroncap.com

Benzersiz güvenlik yaklaşımı

Pil takımının entegrasyonu ve pillerin yarattığı ilave ağırlık, V60 Plug-in Hybrid’in geliştirilmesi esnasında benzersiz bir güvenlik yaklaşımı gerektirdi. Yüksek bir güvenlik seviyesi sağlamaya yardımcı olacak kontrollü bir deformasyona imkân tanımak için ana yapı değiştirilip, güçlendirildi. V60 Plug-in Hybrid’in içindeki pil takımı kapsül halinde bagaj zemininin altına yerleştirildi.

Jan Ivarsson; “Plug-in Hybrid, geliştirme aşamasında, tıpkı diğer tüm yeni otomobillerimiz gibi kapsamlı bir test programına maruz kaldı,” diyor. “Bu program, önden çarpma ve pil teknolojisinin de katı güvenlik gereksinimlerimizi karşıladığını doğrulamak için yandan ve arkadan çarpma gibi farklı yük durumlarını kapsayan tam ölçekli çarpışma testlerini içeriyor. V60 Plug-in Hybrid, aynı zamanda Şehirde Güvenlik, Tam Otomatik Frenli Çarpışma Uyarı Sistemi ve Yaya Algılama Sistemi gibi tüm eşsiz Volvo aktif güvenlik fonksiyonlarını da sunuyor.

Önceden tükendi

Yeni V60 Plug-in Hybrid’in üretimi artıyor ve ilk 1000 ‘Pure Limited’ otomobil henüz Volvo yetkili satıcılarına bile varmadan satılmış durumda. 2013 model yılı için üretilen bu ilk otomobillerden sonra, Plug-in Hybrid’in üretimi 2014 model yılı için 4000-6000 otomobile yükselecek ve gelecek yılın üretim bantları hâlihazırda doluyor.

Volvo V60 Plug-in Hybrid, Volvo Car Group ve İsveçli elektrik tedarikçisi Vattenfall arasındaki yakın işbirliğinin sentezi. İki şirket, geliştirme projesini ortaklaşa finanse ediyor.

Üç otomobil bir arada

V60 Plug-in Hybrid sürücülerinin, otomobilin üç farklı sürüş modunu kullanırken sürüşlerinden hiçbir taviz vermeleri gerekmiyor: Pure, Hybrid ve Power. Hybrid modunda (NEDC sürüş döngüsü) yakıt tüketimi sadece 1.8 lt/100 km (48 g/km CO2).

Ayrıca sürücü, sıfır egzoz emisyonuyla, elektrik enerjisini kullanarak 50 kilometreye kadar ulaşan bir menzile sahip olabiliyor. İstenildiği takdirde 215+70 beygir gücü, 440+200 Nm tork ve 0-100 km/s’ye 6.1 saniyede hızlanma sağlayan bir performans otomobili yaratmak için dizel motorla elektrikli motorun ortak kapasitesini açığa çıkarabiliyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir