Sabancı Üniversitesi, elektrikli araç şarj istasyonuna sahip ilk üniversite oldu

Sabancı Üniversitesi, Eşarj işbirliğiyle Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonuna sahip ilk üniversitesi oldu…

Sabancı Üniversitesi ve Eşarj işbirliğiyle daha çevreci kişisel ulaşım

Dünyanın en çevreci üniversitelerinin sıralandığı “UI Green Metric Ranking”de yer alan Sabancı Üniversitesi, çevre duyarlılığı konusundaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Elektrikli taşıt şarj istasyonu kurulumu alanında hizmet veren Eşarj ile işbirliği ile Türkiye’de ilk defa bir üniversite kampüsüne elektrikli araç şarj istasyonunu kuruldu.

Sabancı Üniversitesi Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonuna sahip ilk üniversitesi oldu. Türkiye’nin en yaygın şarj istasyonu ağını kurma hedefiyle 2008 yılında çalışmalarına başlayan Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş. , Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden Sabancı Üniversitesi’ne elektrikli şarj istasyonu kurdu.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye, Avrupa’da elektrikli otomobillere yönelik en büyük ilgiyi gösteren ülke konumunda bulunuyor. Gerek çevre duyarlılığı gerekse maliyetler bazında elektrikli taşıtların önemi her geçen gün daha artarken, bu bağlamdaki en önemli çalışmalardan birini de elektrikli şarj istasyonu kurulumu oluşturuyor. Sabancı Üniversitesi ile işbirliği yapan Eşarj, özel tip (ev tipi ) ve ticari tip şarj istasyonlarının satışı ve kurulumu, istasyon ağı kurulumu ve kendi ayrı ağını kurmak isteyen yatırımcılara şarj istasyonu ve şarj istasyonu ağ hizmetlerinin tedariki konularında tüm kurum ve sektörlere yönelik hizmet sunuyor.

İşbirliğinden duydukları mutluluğu dile getiren Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker, üniversiteninçevre konusundaki çalışmalarını da şöyle özetliyor:

“Üniversitemiz kuruluşundan bu yana çevre ve enerji konularına büyük hassasiyetle yaklaşıyor. Sabancı Üniversitesi’nde, atık suları, kendi yarattığımız bir uygulamayla sulama suyu haline getiriyoruz. Bu sular, kurduğumuz sistemle damlardan oplanan yağmur ve kar sularıyla birlikte üniversitenin içindeki 35 dönümlük yapay gölette biriktiriliyor. Üniversitenin günlük bin 800 ton civarındaki sulama ihtiyacının bin 300 tonu bu gölden karşılanıyor, geriye kalan 500 tona yakın su ise lavabo, klozet ve duşlarda kullanılan suların, borularla pis su arıtma tesisinde arıtılmasıyla elde ediliyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, Türkiye’de 2010 yılından bu yana Akbank’ın desteğiyle, şirketlerin sera gazı salımları ve iklim değişikliğine  yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcılarla paylaşmaları yönünde önemli bir adım olan ve dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi Türkiye’yi yürütüyor. Ayrıca 2011 yılında, enerji ve iklim değişikliğinin giderek artan büyük stratejik önemi ve dünya enerji denkleminin ağırlık merkezinin doğuya kayması görüşüyle hem karar alıcılar hem de özel sektöre hizmet vermek üzere İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi’ni (IICEC) kurduk. Son olarak, Endonezya Üniversitesi tarafından üç yıldır hazırlanan ve dünyanın en çevreci üniversitelerinin sıralandığı “UI Green Metric Ranking”de iki yıldır yer alıyoruz.”

Sabancı Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri işbirliği sebebiyle çok mutlu olduklarını ifade eden Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barut; “Üniversitelerimiz bugünün gençleri yarının iş insanları ve yöneticilerinin yuvası. Çevreci yaklaşımın bu genç kitle nezdinde artmasına ne kadar destek olabilirsek o kadar yaşanabilir bir dünyaya sahip olacağız. Sahip olduğu ileri görüşlü vizyon ve çevreci anlayışıyla Sabancı Üniversitesi bu alanda bir ilke imza atmış bulunuyor. Biz de bu ilkin yeni açılımlara vesile olmasını diliyoruz” diyor

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir