Karşınızda Proton’un Elektrikli MPV’si Exora!

Proton elektrikli otomobiller üzerine üstünlüğünü her anlamda kanıtlıyor. Proton elektrikli Saga modeli yanı sıra yine global piyasaların ilk örneklerden biri sayılan MPV segmentindeki Exora EV‘yi geliştirmişti. Proton’un her iki modeli de İngiltre’de düzenlenen elektrikli otomobiller festivalinde büyük beğeni ve ilgi görmüştü. Şimdi ise seri imalata geçmek için global piyasalardaki alt yapının tam anlamıyla tamamlanması için gün sayılıyor.

Elektrikli Proton Saga modelinde olduğu gibi elektrikli Exora modelinde de normal benzinli versiyonuna kıyasla optimum düzeyde hafiflik sağlanmıştır. Araçta bulunan jeneratörler sayesinde batarya grubu otomatik olarak şarj edilebilme özelliğine sahiptir. Bu teknoloji elektrikli Lotus Evora modelinden esinlenerek Proton Exora’ya uyarlanmıştır ve böylece diğer elektrikli otomobillere göre tek bir dolum ile daha uzun bir sürüş menziline ulaşılmaktadır. Proton Exora EV hızlı şarj ve normal şarj niteliğine sahip özel dolum istasyonları haricinde aynı zamanda 220V şehir elektriği kullanılarak da şarj edilebilme özelliğine sahiptir. Yüzde yüz elektrikli bir otomobil olan Proton Exora EV’ de şanzıman olarak otomatik şanzıman kullanılmıştır

Proton yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Proton elektrikli otomobil geliştirme çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracak. Bu bağlamda C segmentinde yer alacak yeni elektrikli modellerin Preve ve Suprima üzerine olacağı açıklandı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir