INFINITI EMERG-E’nin konsept elektrikli aracı Cenevre’de

INFINITI, EMERG-E isimli yeni konsept spor otomobilini 82’nci Uluslararası Cenevre Motor Show’da  gözler önüne serdi. INFINITI’nin teknolojik geleceğine ışık tutan yeni konsepti EMERG-E, daha önce hiçbir otomobilin yaratım aşamasında görülmemiş bir yeniliğe de imza atıyor. Avrupa’da geliştirilen ilk Infiniti modeli olma özelliğini taşıyan INFINITI EMERG-E, gelecekteki elektrikli süper spor sınıfın nasıl olacağına ilişkin ipucu veriyor. Ortaya yerleştirilmiş çift elektrik motor (402 hp), otomobilin sadece 4 sn içerisinde 100 km/s’lik bir hıza ulaşmasını sağlıyor. Infiniti’nin geleceğine ışık tutan yeni konsepti EMERG-E, markanın özgün ve uzun soluklu yüksek performanslı araç üretme yönündeki arayışında yer bulacak çok sayıda yeni teknolojiyi bünyesinde barındırıyor.

İlklerin otomobili: INFINITI EMERG-E

INFINITI EMERG-E, yüksek performanslı motoru ortaya yerleştirilmiş ilk Infiniti spor otomobili olmakla birlikte, segmentinde ilk kez uygulanan tasarım öğeleriyle de markanın tasarım diline yenilik getiriyor. INFINITI EMERG-E aynı zamanda Avrupa’da geliştirilen ilk Infiniti modeli olma özelliğini taşıyor. Orta konuma yerleştirilmiş ikiz 402 hp (300kW) elektrik motorları, bu spor otomobilin sadece 4 sn içerisinde 0-100 km/s’lik bir hızlanma performansı sergilemesini sağlıyor. Bu heyecan verici performansın yanı sıra, yeni konsept şehir içinde 48 km’yi aşan bir mesafede sıfır emisyon ile ilerliyor. Ayrıca mesafe artırıcı benzinli motor, ikiz elektrikli motor ile birlikte çalıştığında sadece 55g/km CO2 emisyonu sunuyor. 3 silindirli menzil artırıcı motorun da devreye girmesi ile toplam menzil 500 km’ye çıkıyor.

 Zarif bir ipek elbise içerisinde boy gösteren 400 vahşi at

Tam bir süper spor otomobil olan INFINITI EMERG-E 4.464m’lik uzunluğunda kompakt bir gövdeye sahip.  İki koltuklu kabini bulunan INFINITI EMERG-E; bir çift elektrikli motor, lityum iyon akü paketi, dört adet invertör ve üç silindirli menzil arttırıcı içten yanmalı motor ve bir yakıt deposunu mucizevi bir şekilde bünyesinde barındırıyor. Tüm bu parçalar Infiniti’nin seçkin tasarımının bir sonucu olan aerodinamik ve hafif yapıdaki gövdede sunuluyor. Infiniti’nin Yaratıcı Ekip Lideri Shiro Nakamura modelle ilgili olarak şunları dile getiriyor: “Bu otomobil sadece çekici bir tasarıma değil aynı zamanda dinamik ve güçlü bir yapıya sahip. Motoru orta konumda olan araçlar genellikle daha kaba bir yapıya sahipken, INFINITI EMERG-E’nin gövdesi, tekerlekler üzerinde süzülen bir ipek kumaş parçası kadar zarif”.

İngiliz Hükümeti’nin gelişimini desteklediği ilk otomobil

Avrupa’da içten yanmalı motorların emisyonunun yasaklandığı şehir sayısı gün geçtikçe artıyor. Çevreci konseptte çalışmalarını sürdüren Infiniti de EMERG-E konsepti ile doğa dostu otomobil geliştirme konusunda yeni bir yol çiziyor. Bu model Avrupa’da geliştirilen ilk Infiniti modeli olmasının yanı sıra İngiltere Hükümeti’nin teknoloji sponsorluğunda geliştirilen ilk model olma özelliğini de taşıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, düşük karbon emisyonu sağlayan araç sayısını hızla artırmayı amaçlayan İngiltere Hükümeti Teknoloji Strateji Kurulu tarafından yürütülüyor. INFINITI EMERG-E gibi projeler, yeni teknolojileri sunma konusunda öncü oldukları sürece, kısmi bir finansmandan faydalanabiliyor. Infiniti de tam olarak bu yenilikçi teknolojileri destekliyor. Infiniti’nin Ürün Araştırma ve Geliştirme Departmanı Genel Müdürü Francois Bancon bunun geleceğin spor otomobillerine yönelik yeni bir düşünme biçimi olduğunu söylüyor. Bu gelişme, bir taraftan markayı yeni modeller geliştirme yönünde önemli ölçüde motive ederken diğer taraftan projeye uluslararası bir boyut kazandırıyor. İngiltere hükümeti Teknoloji Strateji Kurulu (TSB) tarafından desteklenmesi, Infiniti’ye çeşitli kuruluşlarla birlikte yeni teknolojilere erişme ve bunlar üzerinde çalışma imkanı veriyor. Bu kuruluşlar arasında, üniversitelerin, tedarikçi firmaların ve orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) yer alması, gelişimin bu yönünün daha kapsamlı hale gelmesini ve INFINITI EMERG-E konusundaki kararlılığın artmasını sağlıyor. INFINITI EMERG-E Konseptinin en önemli özelliği, daha önce denenmemiş teknoloji ve yöntemleri (TSB fonu alabilmenin temel şartı) bünyesinde barındırması.  İşbirliği içerisinde olan diğer firmalar tarafından sunulan çeşitli ürünlerin kullanılması TSB girişiminin önemli bir parçasını teşkil ediyor. Sektördeki farklı ekonomilerin gelişimini desteklemek amaçlı bu konumlandırma sayesinde elektrik motorlarına menzil sağlamaya yönelik kullanılan içten yanmalı motor teknolojisinde partner olarak Lotus firması ile birlikte çalışılmış.

Infiniti’nin tasarım dili heyecan verici yeni bir boyuta taşınıyor

INFINITI EMERG-E markanın tasarım dilini heyecan verici yeni bir boyuta taşıyor ve bu dili ilk kez motoru orta konuma yerleştirilmiş bir spor otomobilde kullanıyor. Infiniti Yaratıcı Ekip Lideri, Shiro Nakamura aracın tasarımı ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Uzun bir kaput, kısa arka güverte ve geniş bir yatay hareket kapasitesine sahip FX modeli bu anlamda Infiniti’nin tasarım diline iyi bir örnek teşkil ediyor. Ancak motorun orta konuma yerleştirilmesi, tasarımda farklı bir yaklaşım gerektiriyor ve araca kamayı andıran bir yapı kazandırılmasını gerekli kılıyor. Motoru ortaya yerleştirilmiş bir otomobil üretmek Infiniti’nin orijinal planında veya tasarım felsefesinde daha önce hiç yer almadığından bu durum oldukça zorlayıcıydı. Motorun orta konumda yer aldığı bir otomobil tasarlamak her ne kadar heyecan verici görünse de ağırlık dağılımı ve yerleşim düzeni konusunda pek çok sınırlamayı da beraberinde getiriyordu. FX ve Essence modellerinde, Infiniti’ye özgü bir görünüm ve oran oluşturmuştuk. Önceki modellerde kullandığımız mevcut oranların ötesine geçmemiz gerekiyordu ve bu da bizim için iyi bir deneyim olacaktı. Bu deneyim Japonya, İngiltere ve California’daki Infiniti stüdyolarından gelen üç adet çeyrek ölçekli model teklifi ile başladı. California stüdyosunda çalışan Infiniti tasarımcısı Randy Rodriguez’in tasarımı birinci oldu ve bu tasarım Nissan Tasarım Avrupa’nın Paddington stüdyosunda tam boyutlu kil model olarak inşa edildi. Amaç, markanın karakteristik uzun burnunu arkadaki daha ağır hacimle birleştirirken “Infiniti’nin duygusal akışı” olarak tanımladığım özelliğini korumaktı. Otomobilin sahip olduğu gücünü tam olarak gösterebilmesi için zarif ancak dinamik bir görünümde olmasını istedik. Motoru orta konumda olan araçlar genellikle daha kaba bir yapıya sahipken, INFINITI EMERG-E tekerlekler üzerinde süzülen bir ipek kumaş parçası kadar zarif.” INFINITI EMERG-E’in karakteristik özelliklerinden bir tanesi de farları.  Aracın belirgin farlarının yanı sıra gece ve gündüz saatlerinde dikkat çeken hilal şeklindeki LED aydınlatmaları karakterinin önemli bir parçasını oluşturuyor.  İlk olarak ETHEREA konseptinde kullanılan bu tasarım öğesi, Infiniti’nin tasarım geleceğine ışık tutuyor. Farların ve kaş şeklindeki led’lerin mükemmel bir şekilde bir araya getirilmesi, Infiniti’nin üstün zeka yaklaşımını destekliyor. Çift Kemer yapısına sahip ızgarası da INFINITI EMERG-E’ın biçimli arka kanatlarının akıcı tasarımını taşıyor. Yatay bir şekilde gerilmiş, alçak, geniş ve daha kaslı bir yapıya sahip olan INFINITI EMERG-E, likit gümüş gövde boyası sayesinde Infiniti’nin yapısını ve akıcı hatlarını daha dikkat çekici hale getiriyor.

Motorlar: sessizlik yeniden tanımlanıyor

Menzil arttırıcı özelliğe sahip elektrikli otomobil INFINITI EMERG-E 201hp’lik (150kW) iki adet EVO ELECTRIC motoru ile arkadan itiş sağlıyor. Bu gelişmiş motorlar, tek vitesli (XTRAC) şanzıman ile ürettikleri gücü tekerleklere aktararak etkin bir açık diferansiyel oluşturuyor ve bu düzen aktarma organındaki sürtünme kaybını belirgin bir şekilde azaltıyor.  Dört adet invertör, motorları ve bu motorların frenleme durumundaki enerji rejenerasyonunu kontrol ediyor. Enerji rejenerasyonu ile korunan güç, koltukların arkasına yerleştirilmiş lityum iyon aküye iletiliyor. Akü, etkin ve hızlı dolum sağlayan ana güç kaynağından şarj edilip INFINITI EMERG-E’yi şehir içinde 50 km ilerletmeye yetecek miktarda enerjiyi depoluyor. 50 km’den sonra araçtaki benzinli motor bir nevi jeneratör olarak devreye giriyor. Bu hafif, oldukça kompakt Lotus yapımı üç silindirli, 1.2 litre kapasiteli, 47 hp güç üreten motor, menzil arttırıcı fonksiyonu gerçekleştirmek üzere tasarlandı. Bu motor, 1500-4000 devir aralığında çalışıyor ve maksimum güç üretimini sadece 3500 devirde gerçekleştiriyor. INFINITI EMERG-E’nin yüksek performanslı, düşük emisyonlu tahrik sistemi, oldukça hafif karbonfiber panellerin kullanıldığı hafif, alüminyum şasi ünitesine monte edildi. Genellikle spor otomobillerde kullanılan sac kompozit kalıp yerine kullanılan bu yeni yapı ile elde edilen yüzde 50 ağırlık tasarrufu ve yüzde 20 oranındaki güç artışına bakıldığında, karbon üst gövde yapısının INFINITI EMERG-E’in 1598 kg’lik boş ağırlığına nasıl bir katkı sağladığını görmek mümkün. Üst düzey performans sağlamak üzere geliştirilen araçlarda olduğu gibi INFINITI EMERG-E’de de yarış otomobillerinde kullanılan çift salıncaklı süspansiyon bulunuyor. Süspansiyonun kolları, ağırlık tasarrufu sağlamak üzere alüminyumdan imal edildi. Aracın karbon fiber panelleri, eskisine kıyasla daha büyük hacimlerde malzeme kullanabilmek amacıyla, öncü motor sporu uzmanları ile birlikte İngiltere’de geliştirildi.

Spor otomobillere özgü işlevsel ve zarif kokpit

Spor otomobillere özgü kozayı andıran kokpit, sanatsal işçiliğin zarafeti ile şekillendirilmiş bir kabin ve yenilikçi bir makinenin sunduğu pratiklik gibi benzersiz özellikler INFINITI EMERG-E’in de bir araya geliyor. Gerçek bir spor otomobilin sahip olduğu heyecan ve cazibenin izinden giden Infiniti tasarımcıları elektrikli bir otomobilin yenilikçi anlayışını da yansıtıyorlar. İki koltuklu dinamik bir spor otomobil olan INFINITI EMERG-E, sürücünün yola hakim olmasını ve kendisini yolla bütünleşmiş hissetmesini sağlayan klasik eğimli bir oturma pozisyonu sunuyor. Sürücü odaklı kokpit tasarımı ve kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilecek kontrol düğmeleri, aracın ilham verici performans temasını çok daha mekanik ve işlevsel karakter öğeleriyle zenginleştiriyor. Kabinde göze çarpan son derece etkileyici ve akıcı hatlar, yüksek hassasiyetli kesim çizgileri ve şık detaylarla mükemmel bir kontrast oluşturuyor. Infiniti’ye özgü çift dalgalı ön göğüs yapısı, havada asılı duran hafif orta konsol ve dikkat çekici dokularla şekillendirilmiş yarı anilin deri döşemeler bu spor otomobilin kokpitini oldukça farklı ve özel kılıyor. Ayrıca koyu krom orta konsol kaplaması, aracın arka sütunlarının hilal şeklindeki tasarımını yansıtıyor. INFINITI EMERG-E’ın kabindeki dikkat çeken en önemli özelliği, motor çalıştırıldığında aracın yola çıkmaya hazır olduğunu gösteren ışık şöleni. Bu aydınlatma, INFINITI EMERG-E’nin sadece bir elektrikli araç olduğunu kanıtlamak açısından değil, aynı zamanda içten yanmalı motora sahip klasik araçlar karşısında sunulan etkileyici ve modern bir alternatif olduğunu göstermek açısından büyük önem taşıyor. Aydınlatma dizisi, aracın içindeki enerji akışını yansıtıyor. Havada asılı duran orta konsol ve koltuk siluetlerini aydınlatmak için kontaktan kalp atışı şeklinde sinyaller yayılıyor. Direksiyon simidinde yer alan ve küçük bir mücevheri andıran lamba, canlılığı pekiştirmek üzere bir süre yanıyor. Üç saniye sonra bu aydınlatmalar sönüyor ve sürücüyü INFINITI EMERG-E’in heyecanını yaşamak üzere aracı ile baş başa bırakıyor. Kabindeki ince detaylar arasında, yolcu tarafındaki göğüs kısmında yer alan özenle biçimlendirilmiş havalandırma kanalı bulunuyor. Tek, enerjik bir hat boyunca orta konsola uzanan bu çizgide kullanılan hafif, karbon fiber yapı, tüm aracın aynı malzemeden üretildiği izlenimini yaratıyor. Orta konsolun eğimli bir şekilde konumlandırılmış üst yüzeyi, kalan güç yüzdesi gibi araçla ilgili pek çok veriyi gösteren detaylı gösterge panelinin arkasında oturan sürücünün şanzımanı kolayca kontrol etmesine olanak sağlıyor. Genellikle mavi renkte olan gösterge aydınlatması, INFINITI EMERG-E dinamik bir şekilde kullanıldığında mor rengini alıyor. Sürüş heyecanı, entegre dokunmatik ekranlı gösterge, alt ve üst kısımları düzleştirilmiş direksiyon simidi ve araç tam hızla seyrederken yanan ışık ile daha da artırılıyor. İnce, hafif, lüks ve konforlu yapıdaki koltuklar, Alcantara® yan destekler ve orta panellerle rahat bir oturuş sunarken, döşemelerde kullanılan ince dikişler, Infiniti’nin detaylara verdiği önemi mükemmel bir şekilde yansıtıyor.

 Misafirperver aydınlık kabin

Kabinin davetkâr yapısı, Japon kültürünün misafirperverliğini yansıtırken göğüste ve koltuklarda kullanılan yarı anilin deri malzemenin dokusunda yer verilen geleneksel işçilik, karbon fiber unsurlardaki ince mor renkli lake kaplama ve INFINITI EMERG-E’nin zarif yer döşemeleri dikkat çekiyor. “Sefar” adı verilen yapısal malzemeden yola çıkılarak tasarlanan bu ince metalik örgü, içeriye ışık girmesini sağlıyor. Bu özel malzeme ile ilgili Renk Baş Tasarımcısı Gail Patrick şunları söylüyor: “Otomotiv sektöründe ilk kez kullanılan bu malzeme, bir taraftan araca derinlik ve cazibe katarken diğer taraftan da aracın elektrikli bir araç olduğu gerçeğini vurguluyor”.

Teknik Detaylar

 Güç aktarma

Motor tipi (eş zamanlı), çift rotor motoru, her bir arka tekerlek için bir adet

EVO Elektrikli Eşzamanlı DC Fırçasız tahrik

Motorun maksimum güç seviyesi:          402 hp

Motorun maksimum tork seviyesi:         1000Nm

ICE silindirleri, kapasite                           Lotus 3-silindir, 1.2 litre

ICE maksimum güç seviyesi, devir         3500 devirde 46 hp

ICE maksimum tork seviyesi, devir        2500 devirde 107 Nm

Şanzıman                                                      Xtrac tek vitesli (4.588:1 redüksiyon kutusu)

Akü tipi                                                         Lityum-iyon fosfat

Akü kapasitesi                                            1000 amp

Maksimum güç                                           402 hp

Enerji                                                            14.8kW/h (25 derecede)

Şarj olma süresi (13amp’den)                  10 saat (16 amp’de 6 saat)

Yakıt deposu kapasitesi (litre)                30.6 litre

Şasi ve gövde yapısı

Yapısı                                                Bağlanmış, ekstrüde alüminyum şasi, karbon fiber gövde

Uzunluk                                             4464 mm

Genişlik                                             1954 mm

Yükseklik                                                   1219 mm

Dingil mesafesi                                   2624 mm

Ağırlık                                               1598 kg

Sürtünme katsayısı                         0.340 Cd

Süspansiyon, ön                              Dövme alüminyum çift salıncaklı süspansiyon. Ön denge çubuğu. Bilstein sönümleyiciler, Eibach yaylar.

Süspansiyon, arka                          Dövme alüminyum çift salıncaklı süspansiyon. Bilstein sönümleyiciler, Eibach yaylar.

Frenler, ön                                        Havalandırmalı disk, 350mm çap

Frenler, arka                                     Havalandırmalı disk, 332mm çap

Direksiyon                                         Kremayer dişlisi

Destek                                                Elektro Hidrolik PAS

Jantlar                                               8J x 19” çap. (Ön)

9,5J x 20” çap. (Arka)

Lastikler                                             235/35 r19 (ön)

275/30 r20 (arka)

Performans

0-100 km hızlanma                                  4.0 sn

Menzil, EV modu                                      48,2 km

Tam menzil                                                482 km

CO2 emisyonları, EV modu                    Sıfır

CO2 emisyonları, r-e modu                    55g/km (NEDC çevrimi)

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir