Hava sıcaklığı elektrikli otomobillerdeki akü (pil, batarya) ömrünü kısaltıyor mu?

Elektrikli otomobillerde kullanılan lityum iyon pillerde en iyi verimin -10 ve 30 derece arasındaki sıcaklıklarda sağlanabildiği belirlendi. Temiz enerji üzerine çalışmalar yapan Pike araştırma şirketi, sıcaklık gibi çevre faktörlerinin pil performansını nasıl etkilediği üzerine çalışma yaptı.
Çalışmadan derlenene bilgilere göre, piller en iyi -10 ve 30 derece arasında performans veriyor yani bir anlamda elektrikli otomobil sahiplerinin, yaşadıkları iklime göre pillerini sıcak ya da soğuk tutmaları gerekiyor.
Güç kaybı yaşanıyor
Vurgulanan ısı aralığının, ABD hükümetine bağlı Enerji Ofisi’nin verileri ile tutarlılık gösterdiği belirtilen raporda, söz konusu çalışmanın ülkenin farklı yerlerinde yaşayan, elektrikli otomobil sahiplerinden gelen ”güç kaybı” şikayetleri üzerine hazırlandığı ifade edildi.
Şirket, hava sıcaklığının, pil ömrünü 5 yıl kadar etkileyebildiğini belirledi. Araştırmaya göre -10 derece altındaki sıcaklıklarda piller tam güç veremiyor. 30 derece üzerindeki sıcaklıklarda ise çoğu pil, hızlı bir şekilde ”ömründen yiyor”. Raporda, çalışmanın özellikle 40 derecenin üzerinde sıcaklığa ulaşan Arizona, Texas ve California’nın güneyinden gelen şikayetleri haklı çıkardığı ifade edildi.
Aktif sıvı soğutma yöntemi
Otomobil üreticileri, bilhassa sıcak havalardan etkilenen pillerin ömrünü uzatmak için “aktif sıvı soğutma” gibi teknolojilere yöneldiği belirtilen raporda, ancak bu ya da benzer teknolojileri kullanan otomobil üreticilerinin, müşterilerini söz konusu sorundan uzaklaştırabildiği ifade edildi.

Haber5’ten derleme

 

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir