Elektrikli, Sürücüsüz Dolmuş Olur mu?

Elektrikli ve Sürücüsüz Dolmuş. Robosoft Teknoloji şirketiyle Easy Mile isimli ortak bir şirket kurup EZ-10 isimli sürücüsüz araın test sürüşleri tamamlanmış, hatta üretime dahi geçilmiş. Çin’in Çengdu şehrinde düzenlenen 12’nci Michelin Challange Bibendum organizasyonda tanıtılan ve test sürüşü yapılan araç 10 kişi kapasiteli (Ülkemizdeki koşullarla ayakta yolcuyla daha fazla kişi alacağı belli) araç tam şarjla ve maksimum 40 km hızla 14 saat yolculuk yapabiliyor.

Seri üretime geçen ve şu ana kadar İsviçre’de Lozan Üniversitesi ile Lyon şehrinden toplam 11 adet sipariş alan bu yüzde 100 elektrikli sürücüsüz toplu taşıma aracı, 6’sı oturarak 4’ü ayakta olmak üzere 10 kişilik yolcu kapasitesine sahip. Araçta, istenirse ayakta yolcu yerine tekerlekli sandalyenin gireceği otomatik açılıp kapanan rampa da bulunuyor. 3 boyutlu (3D) ileri teknoloji sistemlerinin (ön ve arkada HD kamera) yer aldığı araçtaki otonom sürüşü Robosoft şirketi tarafından geliştirilirken, bu sürüş için ‘GPS İzleme Sistemi’, ‘Görsel rehber’, ‘Çarpışma Algılama Sistemi’ ile SLAM (eş zamanlı yol belirleme ve haritalama) teknolojisi kullanılmış. Araç yola çıktığında otomatik olarak ön ve arkadaki iki kamera ile ışık algılama ve tarama sisteminden bilgileri alıyor, bilgisayara yüklenen rota ve harita ile birlikte sürücüsüz sürüşe başlıyor.

3 FARKLI İŞLETİM MODU BULUNUYOR
*Metro modu: Her istasyonda otomatik olarak duruyor.
*Otobüs modu: Yolcunun isteğine göre belirlenen veya sisteme girilen duraklarda duruyor.
*Özel istek modu: Bu mod durumunda araç yolcunun isteğine göre gelip, duruyor. Yolcu, akıllı telefonu aracılığıyla aracı bulunduğunu belirlenmiş noktaya çağırıp, yine belirlenmiş bir noktaya gidiyor. (Örneğin üniversite kampüsünde, akşam kütüphaneden çıkan bir öğrenci bu aracı çağırıp, yurda gidebiliyor.)

Kaynak: Emre Özpeynirci

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/aksiray-aksiray-donemi-bitiyor-27591057

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir