Daha uyumlu politikalar lütfen…

Yerli otomobil ya da elektrikli otomobil diye yanıp tutuşuyor Türkiye.
Başbakan, bakanlar hepsi elektrikli otomobili teşvik ediyorlar.
Haklılar da.
Elektrikli otomobil gelecek demek.
Çevre duyarlılığı demek.
Daha temiz kentler demek.
Egzoz salınımı olmayan, daha az gürültülü ve kurumsuz şehirler demek.
Daha az kanser, daha az stres ve daha az hastalık demek.
Ve daha ucuz enerji demek.

Elektrikli otomobil önemli.
Giderek elektriği daha fazla yerli kaynaktan üreteceğiz. Yerli kömürden, nükleerden üreteceğiz. Enerji faturamız azalacak.
Bu elektriği de otomobillere aktaracağız.
Hem vatandaş kazanacak, hem de ülke kazanacak.
Bugünden yarına olmayacak bu elbet ama eninde sonunda olacak.
Ülkeyi yönetenlerin elektrikli otomobil tutkusu, aşkı, arzusu bu yüzden önemli ve anlamlı.
Ama gel gör ki, hayatın gerçekleri farklı gelişiyor.
Elektrikli otomobilleri teşviki vergi düzenlemelerime takılıyor…
Biliyorsunuz, elektrikli otomobillerde en önemli sorun “menzil” ve “alım maliyeti”.
Elektrikli otomobiller şimdilik çok uzun yol alamıyor.
Hızlı şarj istasyonları da olmadığı için bitti mi, birkaç saat şarj gerektiriyor.
Yani işe gidip gelirken rahatça kullanabilirsiniz ama uzun yol dendi mi sorun başlıyor.
Bunun için pek çok üretici şimdilik elektrikli otomobillere minik “şarj motorları” koyuyorlar ki, araçlar yolda kalmasın.
Her zaman gerekmiyor ama gerektiği anda hayat kurtaracak bir önlem.
Pil bitince bu minik motor elektrik üretmeye başlıyor ve otomobil yolda kalmıyor.
Ama Maliye Bakanlığı bu otomobilleri her nedense elektrikli otomobil sınıfına sokmuyor ve içindeki bu jeneratörün motorunu “motor” sayarak vergilendiriyor.
Oysa pil üretiminde bir devrim yapılıp, menziller kabul edilebilir noktaya kadar uzamadıkça elektrikli otomobiller hep böyle olacak.
Bu yüzden de Türkiye’de Opel’in Ampera’sı, Fisker’in Karma’sı gibi iki farklı sınıftan otomobil başta olmak üzere pek çok elektrikli otomobil inanılmaz fiyatlara yükseliyor.
Yarın öbür gün Türkiye’de üretilmesi muhtemel benzer araçların da üretilmesinin önüne geçilmiş oluyor.
Maliye Bakanlığı’nın buradaki üç kuruşluk vergi hesabından vazgeçmesi ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını hızla azaltacak bu elektrikli otomobillerin önünü açması gerekiyor.
Durum bundan ibarettir…
Daha uyumlu politikalarla trendleri okumak zorundayız…
Kaynak: Fatih Altaylı’nın 13 Mayıs 2012 Pazar günü Habertürk’te yayımlanan “Böyle vergi olmaz!” başlıklı makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir