Avrupa’lı otobüs işletmelerinin tercihi Allison hibrid teknolojileri

Avrupa’daki otobüs işletmeleri, emisyon değerlerini ve yakıt tüketimini azaltmak için Allison hibrid teknolojisini tercih ediyor.

2011’de Avrupa’daki otobüs pazarında Allison hibrid sisteminin satışları arttı. Otobüs pazarı için hibrid tahrik sistemlerinde lider olan Allison Transmission, deneme amaçlı satın alımlar ve demolardaki performansıyla işletmecilerden birçok sipariş almaya devam ediyor. Allison’ın hibrid sistemi, Avrupa uygulamalarında standartların üstünde güvenilirlik ve kayda değer yakıt tasarrufu sergiliyor.

İstanbul, Türkiye – Norveç ve Almanya’daki otobüs işletmeleri kısa bir süre önce Allison H50EP ile donatılmış otobüsler ile hizmet vermeye başladı. Allison’ın hibrid tahrik sistemi ile donatılmış beş adet körüklü Solaris Urbino 18 model otobüs, Oslo, Norveç’te yolcu taşıyor. Unibuss’un filosuna katılan bu otobüsler, Ruter Ulaşım adına şehir içi ulaşım hizmetinde kullanılıyor. Dresden, Munih, Bochum, Leipzig, Düsseldorf ve Neuss’ta birçok otobüsün test sürüşleri ise devam ediyor.

Diğer Alman şehirlerinde olduğu gibi, Hanover’deki Allison hibrid sisteminin satışları da test döneminden sonra artış gösterdi. Yılda 159 milyon yolcu taşıyan Üstra Verkehrsbetriebe AG, hepsi yenilikçi Allison H50EP hibrid tahrik sistemiyle donatılmış 10 adet daha Solaris Urbino 18 hibrid otobüsü daha hizmete sundu. Daha önce, Allison H50EP Sistemiyle donatılmış ilk Solaris körüklü otobüsler Üstra ve Fraunhofer Ulaşım Enstitüsü tarafından Dresden’de bir yıl boyunca denenmişti. Test sürüşlerinin sonuçlar etkileyiciydi. Eşdeğer dizel otobüslerle karşılaştırıldıklarında, Allison hibrid sistemi ile ortalama olarak, şehirde %23 ila %30’a varan yakıt tasarrufu sağlandı. Aynı zamanda, CO2 salınımı da şehir merkezinde yakıt tüketim oranlarıyla yaklaşık olarak aynı oranlarda azaltılabildi.

 

Üstra, Alman hükümetinin çevre, doğa koruma ve Nükleer Güvenlik Federal Bakanlığı’nın finansman sağlama şartlarını yerine getiren tek seçenek olması nedeniyle Allison hibrid sevkli Solaris hibrid otobüsleri seçti. Bakanlığın sağladığı finansmana hak kazanmak için, Almanya’daki toplu taşıma kurumlarının hibrid teknolojiye sahip olmayanlarla kıyaslandığında en az yüzde 20 daha düşük yakıt tükettiği kanıtlanmış hibrid otobüsler satın alması gerekiyor. Bu nedenle Allison hibrid sistemi, yakıt tasarrufu ile Üstra için ilk tercih oldu.

Allison hibrid sistemi ile donatılmış otobüsler hem yolcular, hem de şehirde yaşayan halk tarafından da yakıt verimliliği sağlaması, düşük salınımlı ve sessiz olması nedeniyle destekleniyor. Yeni otobüslerin azot oksit salınımı EEV standardını karşılıyor ve yeni bir kapalı parçacık filtre sistemi de bulunuyor.

Düsseldorf Rheinbahn ise Ağustos 2010’dan bu yana Allison hibrid sistemiyle donatılmış ilk iki otobüsünü kullanıyor. Paralel hibrid teknolojisinin bölgesel yerel ulaşım için uygun olduğunu belirten Rheinbahn, 2011’de Allison H50EP hibrid sistemli beş adet daha Solaris Urbino 18 Hibrid şehir otobüsünü teslim aldı. Düsseldorf’un şehir merkezinden başlayan ve aynı zamanda düşük salınım bölgesinden geçerek çevresindeki şehirlere ulaşan hatlarda, paralel teknolojiye sahip olan hibrid otobüsler kendini kanıtladı. Dizel tüketimi ve salınımlar azaltıldı.

Allison Transmission, bu gelişmeler ile dünyada hibrid otobüs pazarında lider olmaya devam ediyor. Şu anda, dokuz ülkede toplam 216 şehirde hizmet veren Allison H40EP ve H50EP İki Mod Paralel Hibrid Sistemine sahip 4,600’ün üzerinde otobüs bulunuyor. Bu otobüsler 600 milyon kilometrenin üzerinde kullanılarak 75 milyon litrenin üzerinde yakıt tasarrufu sağladı ve 197.000 ton CO2’yi ortadan kaldırdı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir