Bosch bujileri 111 yıldır güven ve kalite sunuyor

‘Güvenli ateşleme’nin mucidi Bosch, 111 yılda ürettiği 11 milyar buji ile tüm dünyadaki araç üreticilerinin profesyonel ortağı oldu

Bosch’un bujideki başarı öyküsü; 7 Ocak 1902’de, gittikçe daha güçlü hale gelen motorlar için ilk defa güvenli ateşlemeyi garanti edebilen bir buluşun patentinin alınmasıyla başladı.

111 yıldır bu ürününü sürekli olarak geliştirebilmek için neredeyse tüm araç üreticileriyle yakın işbirliği içinde çalışan Bosch, emeğinin karşılığını aldı. Tüm üreticilerin araçlarında Bosch’u tercih etmesiyle, buji alanında dünyanın önde gelen orijinal ekipman ve yedek parça tedarikçilerinden biri oldu.

Bosch bujilerinin uygulama aralığı otomobil ve motosikletlerle sınırlı değil. Bosch uzmanlığı; DTM, NASCAR veya Indy Racing League araçlarının yanısıra deniz motorları, jet-skiler, bahçe işlerinde kullanılan aletler, ağaç kesme makinaları, büyük gaz tahrikli motorlar, su pompaları ve yedek jeneratör gruplarından da en iyi randımanın alınmasını sağlıyor.

 

Geniş ürün yelpazesi

Bugüne kadar Almanya’nın yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’daki Bosch tesislerinde yaklaşık 11 milyar buji üretildi. 111 yılda 20 binin üzerinde farklı buji tipi geliştirdi. Mevcut Bosch yelpazesi yaklaşık 1250 tip ve 26 değişik elektrot tasarımından oluşuyor. Bu rakamlar Bosch bujilerinin geniş uygulama yelpazesini etkileyici bir şekilde vurguluyor.

 

Yeni standartlar belirleyen kalite

Bosch bujileri; Alman otomobil dergisi ‘Auto Motor und Sport’ okurları tarfaından, yıllardır kategorisinde ‘en iyi marka’ olarak seçiyor.

 

Tamamen geleceğe odaklı

Bujiler; tasarruflu, temiz ve verimli yakıt tüketiminin yanında üstün ve güvenilir motor performansı açısından da çok önemli rol oynuyor. Diğer gelişimlerin yanısıra yakın zamanda geliştirilen çanak terminal veya pin-to-pin teknolojisi gibi Bosch yenilikleri buji performansının sürekli olarak geliştirilmesine yardımcı oldu. Buji termal iletkenliği için halen standart ölçü olarak kullanılan ‘ısı aralığı’ terimini literatüre kazandıran Bosch’ta, buji alanındaki yenilikler teknolojik gelişmelerle devam ediyor. Bosch mühendisleri şimdiden, gelecekte de mükemmel ateşleme sistemini sunmak için yeni nesil bujiler üzerinde çalışmaya başladı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir