Bizim yapmamamız için bir sebep yok!

Yerli otomobil için tartışmalar sürüyor… YODER de Türkiye’nin yan sanayi ve alt yapıyla yerli otomobil üretmeye mümkün olduğunu söyledi.
Yetkili Otomotiv Satıcılar Derneği (YODER) Başkanı Uğur Doğaner, Türkiye’nin yan sanayisi ve altyapısıyla “yerli otomobil üretmeye” çok müsait olduğunu söyledi.
Doğaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “yerli otomobil üretiminin” çok önemli bir proje olduğunu, geçmişteki hükümetlerin bunu ertelediğini, şimdi ise bu konuda ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, özellikle yerli sanayicilerin yerli markayı canı gönülden desteklediğini söyledi.
Türkiye’de mutlaka yerli otomobil yatırımı yapacak işadamı çıkacağını belirten Doğaner, “Yerli üretim için yatırımcı çıkacaktır. Bir değil birkaç tane çıkar. Otomobil yapmak o kadar zor değil. Bir İran yerli otomobil yapıyor da biz niye yapmayalım? Devletimiz çok güzel teşvikler veriyor. Türkiye’nin yan sanayisi ve altyapısı otomotiv üretmeye çok müsait. Birçok Avrupa ülkesinden daha elverişli” diye konuştu.
Yerli otomobil üretiminde yabancı bir ortak gerekip gerekmediği tartışmalarına değinen Doğaner, yerli otomobil üretmek için bizim yabancı yatırımcıya, yabancı mühendise, yabancı teknikere ihtiyacımız olmadığını belirtti.
Türkiye’de büyüyen bir otomobil pazarı bulunduğuna işaret eden Doğaner, yerli otomobilin pazarda 5 yıl içinde yüzde 20 pay alabileceğini kaydetti. Pazar bulmakta zorluk yaşanmayacağını dile getiren Doğaner, şunları kaydetti:
“Türkiye sadece iç pazarla ilgilenmiyor. Bir tarafta koskoca 250 milyon nüfuslu Rusya ve 450 milyon nüfuslu Türk Cumhuriyetleri, bir tarafta Afrika, Ortadoğu ve Arap ülkeleri var. Bizi ilgilendiren bölge bunlar. Yabancı aracını üretip Avrupa’ya satsın. Biz kendi aracımızı üretip kendimiz satmalıyız. Zamanında Tofaş’ın yaptığı yüzde 80’e varan aşama aşama yerli Doğanlarımız, Şahinlerimiz, Kartallarımız var… Şimdi teknolojimiz çok gelişti. Şimdi daha kralını yaparız, çok daha iyisini yaparız. Hiçbir endişemiz yok”
Otomobilde İlk 5’e Girebiliriz
Çin’in geçen yıl 11 milyon 157 bin adetle dünyada en çok otomobil üreten ülke olduğunu, Türkiye’nin ise 604 bin üretim adediyle dünyada 17. sırada yer aldığını bildiren Doğaner, “İran bile bizden önde, üretimi 991 bin adet. Türkiye’nin layık olduğu yere gelmesi lazım” dedi.
Uğur Doğaner, Avrupa otomobil pazarında bu yılın ilk altı ayında Türkiye’nin 233 bin 32 adet satışla 8. sırada yer aldığını anımsatarak, “Avrupa hafif ticari araç pazarında satışta ikinci sırada oluyorsak, otomobilde ilk beşe girebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
Doğaner, Türkiye’nin otomotiv üretiminde cazibe merkezi olduğu vurgularken, şunları kaydetti: “İki yabancı marka yabancı otomobil yatırımı yapmak için bakanlığa başvurdu. Biri Tekirdağ bölgesinde biri de Marmara bölgesinde yer arayışında. Ortadoğu’ya hakim olmak için üretim merkezi olarak Türkiye’yi seçtiler. Tahmin ediyorum ki 2012 sonuna kadar yatırımı başlatacaklar.”

AA, habertürk

Ye

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir