Bir Alman, bir Fransız bir Amerikalı

Yerli otomobil üretiminin yollarını arayan Türkiye, dünya devlerinden Peugeot, Volkswagen ve General Motors’u fabrika kurması için bekliyor.
Binek otomotiv üretiminde dünya devleri Renault, Fiat, Toyota, Honda ve Hyundai’ye ev sahipliği yapan Türkiye’de toplam üretimin yüzde 93.5’ini bu 5 şirket Türk ortaklığıyla gerçekleştiriyor. Chevrolet ile Türkiye’de yatırım sinyali veren GM’nin yanı sıra Peugeot ve Volkswagen henüz yatırımı olmayan devler arasında.
D ünyanın 17’nci, Avrupa’nın ise 7’nci büyük otomotiv üreticisi olan Türkiye’de 5 yabancı otomotiv devi Türk ortaklığıyla üretimin yüzde 93.5’ini gerçekleştiriyor. 1960’lı yıllarda ağır korumacılığın yaşandığı bir dönemde Ford, Renault ve Fiat’ın lisanslarıyla başlayan (sınırlı) üretime ilerleyen dönemlerde binek otomotivde Uzakdoğu’dan Honda ve Hyundai da eklendi. Bu süreç kuşkusuz esas büyüme ivmesini büyüyen iç pazar ve Gümrük Birliği’ne katılma kararıyla son 15 yılda yakaladı. 2010 yılında sadece binek otomotivde bu 5 firma 603 bin 394 adetlik üretim gerçekleştirdi ve önceki yıla göre yüzde 18’lik artış yakaladı.
Binek İhracatı %13 Arttı
Üretilen otomobillerin 439 bin 999 tanesi ihraç edildi. Bu rakamla binek otomotiv ihracatında da bir önceki yıla göre yüzde 13’lük artış yakalanmış oldu. 2009 yılında küresel krizin etkisiyle düşen üretim adetleriyle yüzde 42’ye kadar gerileyen kapasite kullanım oranları da hızlı bir toparlanmayla 2010 yılında yüzde 72 seviyesine çıktı. Her ne kadar ana ihracat pazarı olan AB’deki sorunlar nedeniyle ihracat sekteye uğramış olsa da otomotivciler totalde büyüme grafiğini çok fazla bozmamayı başardılar.
Ortalama %5 Büyüyecek
Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı’nın Deloitte’a hazırlattığı sektör raporuna göre, küresel ekonomik krizin etkileri zayıflamasıyla Türkiye otomotiv sektörünün 2011 ile 2013 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 4.5 ile yüzde 5 arasında bir büyüme hızı yakalaması bekleniyor. Bu tablo, şu ana kadar Türkiye’de binek üretimi yapmayan devlerin de dikkatini çekmiş olacak ki son olarak ABD’li otomotiv devi General Motors (GM) Chevrolet markasının üretimi için hazırladığı listeye Türkiye’yi de ekledi.
GM dışında Fransız Peugeot ve Alman Volkswagen de dünya binek otomotivinde çok önemli yer tutmalarına ve Türkiye pazarında da var olmalarına rağmen henüz binek yatırımında olmayanlar arasında yer alıyor. Bu 3 devin Türkiye’de ne zaman binek oto üretimi için yatırım yapacağı merakla bekleniyor.
Toplam binek yatırımı 10 milyar doları aştı Bugün Türkiye’nin toplam otomotiv yatırımı 30 milyar dolar düzeyini aşmış durumda. Bu rakama tedarik zincirlerine yapılan yatırımlar da dahil. Binek otomobil alanında yapılan yatırımların toplamı da 10 milyar doları geçti. Binek otomobilin üretim tarihine bakıldığında Türkiye’de ilk üretimin 1966 yılında Anadol ile yapıldığı görülüyor. 1971 yılında önce Koç Grubu ve Fiat’la birlikte kurulan Tofaş üretime başladı. Bundan kısa bir süre sonra da Oyak ve Renault ortaklığında kurulan Renault üretim yapmaya başladı. Bu iki markanın üretim yaptığı pazarda Ford Taunus ve Opel Vectra gibi otomobillerin de üretim ve montajları yapıldı. İlerleyen dönemlerde ithalatın önünün açılmasıyla 1994 yılında Toyota, 1997 yılındaysa Honda ve ardından Hyundai’nin Türkiye’de fabrikaları üretime başladı.
ARGE Deneyimi ve İç Pazar Önemli Avantaj
Yatırım Ajansı’nın Deloitte’a hazırlattığı raporda, Türkiye’de otomotiv sektörünün avantajları ve dezavantajları da masaya yatırıldı. Sektörün güçlü noktaları arasında coğrafi yakınlık ve işgücü maliyetinin düşüklüğünün yanı sıra AB ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasının ihracat vergilerini düşürmüş olması da sayıldı.
4 Aileden 3’ünde Araç Yok
Ayrıca sektörün hem ana sanayi hem yan sanayi alanında orijinal parça üretimi düzeylerinde ARGE deneyimi olduğuna dikkat çekildi. Sektörün önündeki fırsatlar incelenirken de, ailelerin dörtte üçünün araç sahibi olmamasına bağlı olarak iç pazardaki önemli büyüme potansiyeli vurgulandı. Kişi başına düşen gelirde beklenen artış ve buna bağlı olarak tüketicinin harcama gücünün artacağı beklentisi bir diğer fırsat olarak ele alındı. Ayrıca vergi muafiyetleri de dahil olmak üzere yararlanabilinecek teşviklere de dikkat çekildi. Raporda, sektörün önündeki tehditler analiz edilirken ilk sırada AB ülkelerindeki güçlü sendikaların üretimin bu ülkelerden Türkiye’ye kaymasına karşı direnç göstermeleri yer aldı.
Diğer tehditler de AB pazarlarına bağımlılık ve Çin ile Hindistan’daki hızlı büyüme olarak sıralandı. Raporda ele alınan konulardan bir tanesi de elektrikli ve hibrit araçlar ile ilgili bundan sonra atılacak adımlar oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bir süredir elektrikli ve hibrit araçlara yönelik araştırmalar yaptığı hatırlatılırken, Türkiye’yi önde gelen elektrikli araç üreticilerinden biri haline getirmenin amaçlandığı kaydedildi. Raporda, “Hükümet tarafından elektrikli araç üreticilerine teşvikler verilecek ve ARGE yatırımları yapılacaktır. Elektrik dolum istasyonları kurulacak; elektrik dağıtıcıları ve petrol istasyonlarıyla düzenlemeler ve anlaşmalar yapılacaktır” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: Hakan Özenen’in HT Ekonomi sayfasında yayımlanan “Bir Alman, bir Fransız bir Amerikalı dev kaldı!” haberinden alınmıştır (16/08/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir